Információk, érdekességek

Ihat-e gyógyteát a várandós kismama?

2020. december 02.

A gyógyteák fogyasztása a várandós kismamák esetében mindig különös körültekintést igényel. A várandósság alatt fogyasztható gyógynövények közül csak olyan teát kortyolgasson az édesanya, amelynek hatóanyagai nem bántják a fejlődő magzatot. Cikkünkben szakértő segítségével gyűjtöttük össze, mely gyógyteák ajánlottak és melyek nem.

Fotó: pixabay.comA várandóság öröme mellé rendszerint számos kérdés társul: változtasson-e megszokott életmódján a kismama? Lemondjon-e addigi táplálkozási szokásairól? A baba érdekeit szem előtt tartva milyen teákat szabad innia egy felelős édesanyának? A Pingvin magazin olvasói számára Bolgár Tímea dietetikus gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat a gyógyteákról.

Kerülendő gyógyteák

Vannak olyan gyógyteák, amelyek több módon is ártalmasak lehetnek a magzatra nézve. Az egyik tiltott csoportjukba tartozó gyógynövények alhasi vérbőséget, ezáltal vetélést okozhatnak. Ilyen például a boróka, a fagyöngytea, a kutyabenge, a fehér üröm és a fodros mályva.

A másik tiltott csoportba lévő teafélék méregtelenítő hatásuk miatt kerülendők, mert a magzatba jutva fejlődési rendellenességet okozhatnak. Igaz ez például a csalánra, a gyermekláncfűre, a diólevélre, a tölgylevélre, a mentára.

A harmadik csoportba a vitatott hatású növények tartoznak, ezek: barátcserje, komló, cickafark, orbáncfű.

Jótékony gyógyteák

Számos jótékony hatású gyógytea ajánlott a terhesség időszakára.

  • csipkebogyó magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kitűnő választás.
  • citromfű vírusok ellen, de nyugtalanság oldására is remek.
  • gyömbér a várandósság elején fellépő émelygés és hányinger csökkentésére ajánlott.
  • Az édeskömény puffadásos panaszokra.
  • kamilla a várandósság első időszakában jelentkező reggeli rosszullétek ellen, lábgörcsök, és a terhességi diabéteszben vércukorszint csökkentésére javasolt.
  • menta emésztési panaszok, fejfájás és reggeli rosszullétek enyhítésére hatásos. A terhesség elején javallott, de csak kis mennyiségben.
  • tejoltó galaj csak kis mennyiségben fogyasztható. Puffadás és vizesedés ellen javallott.
  • fehér akácvirág segíti az emésztést, csökkenti a gyomorégést.
  • Az erdei málnalevél tea remek immunerősítő.

Fotó: 123rf.com

A szakember tanácsolja:

Meghűléskor és immunerősítéskor fogyasszunk csipkebogyóteát, citromfűteát, hársfavirágteát felváltva!

Ha a kismama a terhesség ideje alatt is szeretné a problémáit természetes módon orvosolni, a biztonság kedvéért egyeztessen erről orvosával: például fogyaszthatja-e továbbra is a megszokott és bevált pajzsmirigybetegségre vagy refluxra javallott teáját?

méregtelenítő, fogyasztó- és zsírégető teák nem ajánlottak várandósoknak. A várandósság teljesen természetes és csodálatos állapot, amely némi súlygyarapodással jár. Ez mutatja, hogy a magzat épségben fejlődik. Fontos, hogy ne alakuljon ki aránytalanul nagy túlsúly, de nem a karcsúság megőrzése most a cél!

A méregtelenítő teákat erősen méregtelenítő hatásuk miatt nem javasolt inni. A felszabadult méreganyagok a placentán keresztül eljutnak a magzathoz, és ennek következménye akár súlyos fejlődési rendellenesség is lehet.

Fogyasztóteákat és zsírégető teákat sem szabad használni, mert ezek általában zöld teát tartalmaznak, és ennek magas a koffeintartalma, ami negatívan befolyásolhatja a magzat fejlődését.

cukorbeteg kismama számára is van olyan tea, ami fogyasztható. Például a szederlevéltea napi 1 csészével, étkezés után. De ennél a teánál is mindenképpen konzultáljon orvosával, illetve mindig figyelmesen nézze meg a teákon lévő ajánlást!

nyugtató teák közül fogyasztható a citromfű, amely csökkenti a szorongást, nyugtalanságot, álmatlanságot, de hat a fejfájásra is. Elkortyolgatása este, elalvás előtt ajánlott.

A csalánról még egyszer: a csalántea a nem fogyasztható teák kategóriájába tartozik, mert komoly fejlődési rendellenességet okozhat a magzatban.

kávé a terhesség alatt nemcsak a kismamát, hanem a magzatot is élénkíti, hiszen a méhlepényen keresztül a koffein bejut a magzat véráramába. Nem kell lemondani róla, azonban a mennyiségre fokozottan oda kell figyelni ebben az időszakban. A kutatások és a szakirodalom szerint biztonságosnak tekinthető a napi 2 csésze instant vagy 1 csésze pörkölt kávé – hígan elkészítve. Fogyasztásakor fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, hiszen a koffein vízhajtó hatású!

forrás: Bébik.hu