Információk, érdekességek

Hogyan varázsolhatunk luxuskörülményeket az otthonunkba?

2024. február 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Lakásunk kialakítása, dekorációja és atmoszférája jelentős hatással van mindennapi életünkre, hangulatunkra. Az egyik legfontosabb szempont természetesen a kényelem, sokszor azonban vágyunk egy kis fényűzésre is. Ezt számos módon elérhetjük: egy dekoratív kiegészítővel, a szoba színének megváltoztatásával vagy éppen egy hidromasszázs kád beszerzésével. Az alábbiakban ehhez kísérlünk meg egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik otthonukban is élvezni szeretnék a hétköznapi luxust.  

A megfelelő színválasztás

Egy lakás hangulatát alapvetően meghatározza az, hogy ott milyen színek dominálnak. Amivel soha nem lőhetünk mellé, az a semleges, természetes színek használata, ezek ugyanis tiszta, elegáns megjelenést kölcsönöznek a lakásnak, ráadásul a térérzetet is növelik.

Bátrabbaknak jó választás egy mélyebb, gazdagabb szín: a burgundi, a smaragdzöld vagy a kék sötétebb árnyalatai fekete kiegészítőkkel kifinomultabb hatást keltenek, arannyal vagy ezüsttel kombinálva pedig igazán exkluzív eredményt kaphatunk. Ha a visszafogottabb, minimalista stílust kedveljük, akkor domináljon a fekete, melyet a modern hatás kedvéért fehér, a természetközelibb hangulatért zöld színekkel vegyíthetünk.

Az anyag is fontos

A luxus nem feltétlenül a drága tárgyaknál kezdődik, pusztán a jó ízléssel kiválasztott anyagok is hozzájárulhatnak.

A textilek közül részesítsük előnyben a finom selymet és a puha bársonyt, melyekből készülhetnek párna- vagy kanapéhuzatok, de akár függönyök is. A szatén ágynemű amellett, hogy a fényűző hangulat megteremtéséről gondoskodik, a kényelmes alvást is biztosítja. A minőségi bőr fotelek pedig hosszú évekre szóló exkluzivitást kölcsönöznek lakásunknak. Soha nem mennek ki a divatból, és természetes – mégis elegáns – hangulatot adnak a lakásnak a fából készült bútorok, fa tartóoszlopok, nyílászárók is. Különösen jó választás a tölgy, a dió, a cseresznye és a mahagóni, ha a célunk a luxuskörülmények megteremtése.

Bútorainkat válasszuk meg körültekintően

Természetesen nincs szükség arra, hogy a lakás teljes berendezését lecseréljük: egy-két jól megválasztott darab – egy kényelmes fotel vagy egy elegáns étkezőasztal – az egész szoba hangulatát megváltoztathatja. Egy új, minőségi anyagokból készült bútor gyakran nagy beruházást jelent, ami azonban hosszú távon megtérül, hiszen egy ilyen darab akár évtizedekig is szolgálhat minket. Ha ezt az áldozatot még a luxusérzés kedvéért sem szeretnénk meghozni, érdemes körülnézni a használt bútorok között egy bolhapiacon vagy az interneten, itt ugyanis egy kis szerencsével valódi kincsekre bukkanhatunk.

A bútorokat nyilvánvalóan használni is szeretnénk, így a design oltárán a kényelmet ne áldozzuk fel: keressünk olyan darabokat, amik valóban minden igényünket kielégítik.

Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem

Néhány jól megválasztott dísztárgy vagy lakáskiegészítő jelentősen hozzájárul az elegáns hangulathoz. Egy stílusos festmény, kisebb szobor a nappaliban azonnal azt sugallja, hogy itt a művészetekben jártas ember lakik. Érthető, ha nem telik mindenkinek drága műtárgyakra, egy jó minőségű replikával azonban elérhetjük ugyanezt a hatást.

Ha luxust emlegetünk, akkor természetesen nem maradhatnak ki a nemesfémek sem, különösen igaz ez az aranyra: az ízléses végeredmény érdekében bánjunk vele óvatosan, de a megfelelő mennyiségben alkalmazva igazán exkluzív hatást érhetünk el vele. Egy aranyozott zuhanykabin, tükör, képkeret vagy fogantyú anélkül teremti meg a luxusérzetet, hogy nagy összegeket adtunk volna ki érte. Válasszunk üvegből és kristályból készült tárgyakat: tükröket, vázákat vagy csillárokat, melyek abban is segítenek, hogy a lakást világosabbnak érzékeljük.

Fények és világítás

Otthonunk atmoszférájára jelentős hatással van a megfelelő megvilágítás. A legfontosabb az, hogy a lehető legtöbb természetes fényt engedjük be a lakásba, a világításról azonban ezen túl is gondoskodnunk kell. A csillár mellett válasszunk egyéb fényforrásokat is, például asztali- és állólámpákat. Figyeljünk arra, hogy egy helyiségben hasonló típusú égőket használjunk: a melegebb, sárgás fények meghittebb, intimebb hangulatot teremtenek, a hideg, kékes árnyalatok pedig a modern eleganciát biztosítják.

Ha a szobában elhelyeztünk egy olyan dísztárgyat – festményt, exkluzív bútort – amire szeretnénk felhívni a figyelmet, azt a fények segítségével is megtehetjük.

Luxuskörülmények a fürdőszobában

Amikor a lakás stílusát szeretnénk megváltoztatni, főképp a nappalira koncentrálunk, hiszen általában itt töltjük a legtöbb időt. A valódi luxushoz azonban szükség van a spa-élményre is, így érdemes figyelmet fordítani a fürdőszobára.

Ebben a helyiségben dominálhat a márvány vagy műmárvány és az üveg is, a dekoráció mellett azonban a funkcionalitás kérdése sem elhanyagolható. Ha ehhez elég térrel rendelkezünk, a valódi wellnessélmény érdekében szerezzünk be egy hidromasszázs kádat, kisebb fürdőszobában pedig jó választás például egy épített kabin dekoratív üvegajtóval, mellé pedig felszereltethetünk egy esőztető zuhanyfejet is.

Ha ekkora változtatásra nincs lehetőség, akkor már az is jelentősen javíthat a helyiség hangulatán, ha vásárolunk néhány minőségi, vastag törölközőt, fürdőszobaszőnyeget vagy egy új, exkluzív tükröt, ami optikailag nagyobbnak mutatja majd a fürdőszobánkat. De a luxuskörülményeket egy olyan egyszerű trükk segítségével is elérhetjük, hogy a fürdőzéshez meggyújtunk néhány illatgyertyát.

Mindenkinek jár egy kis luxus

Bár a kifejezést a pénzzel, a gazdagsággal azonosítjuk, a luxus nem csupán erről szól. Egy kifinomult ízléssel berendezett szoba látványa, egy puha takaró érintése is különleges élményt jelenthet. Gondoljuk át tehát, hogy mi az, ami nekünk a legfontosabb. Van, akinek a teljes bútorcsere a megoldás, másnak már egy gyertyafény mellett elolvasott könyv is elég ahhoz, hogy különlegesnek érezze magát. Mindannyian megérdemlünk egy kis fényűzést, merjünk tehát változtatni otthonunkban is.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu