

Információk, érdekességek
Hogyan étkezzünk egészségesen ünnepekkor?
2025. december 27.
Az ünnepek menüsoránál kis újítással egészségesebb változatot is készíthetünk.
Az ünnepi menü is lehet egészséges, csak oda kell figyelni az összetevőkre, azok minőségére, figyelni kell az elkészítési módra, és persze az elfogyasztott mennyiségre.
- Hal bőven kerülhet a karácsonyi asztalra, mert nagyon egészséges, főleg, amelyiknek kedvező a zsírsavösszetétele, tartalmaz ómega-3 zsírsavat (busa, lazac, makréla, hering, pisztráng, szardínia)
- A halászlének nagy a zsírtartalma. Ha viszont csak az alaplé készül pontyból, a belefőzött hal pedig valamelyik zsírszegény fajtából (csuka, busa), az már egészségesebb megoldás.
- A leveseknek folyadékpótló és telítő ereje van, amit használjunk ki!
- A pácolt, füstölt húsokat inkább csak mértékkel válasszuk.
- Feldolgozott húsfélék, vörös húsok heti egy-két alkalommal legyenek a tányéron. Nem kell lemondani róluk, mert értékes fehérjeforrások, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt is fontosak.
- A húsokat ne bő zsiradékban süssük, hanem roston vagy sütőzacskóban.
- Köretnek zöldséget is lehet tálalni a hagyományos krumpli helyett.
- A fehér rizs helyett inkább válasszuk a barna rizst.
- A máknak magas a rost- és a kalciumtartalma, a zsírsavösszetétele is kedvező, éppen úgy, mint a dióé, ezért bátran használhatjuk ezeket.
- A sütemények töltelékéhez, a krémekhez ideális választás a kalóriaszegény túró, vagy a zsírosabb, de alacsony szénhidráttartalmú mascarpone sajtkrém.
- Az aszalt gyümölcsöknek magas a cukortartalma, ezért inkább csak ízesítésre, díszítésre használjunk belőlük.
- A sima liszt helyett használjunk teljes kiőrlésű lisztet.
- Vigyázat! Az alkohol nem pótolja a folyadékot! Csak az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök tartalmaznak elég vizet a folyadékpótláshoz. A nagy evészetek megterhelik az emésztőrendszert, puffadást, teltségérzetet okoznak. Nem mozgunk eleget, ami még inkább fokozza a panaszokat. Mindenképpen legyen otthon epeműködésre, emésztésre való készítmény.
Sz. J.
forrás: Patika Magazin
