Információk, érdekességek

Ha nincs eszed, legyen noteszed! 6 hatékony memóriajavító tipp

2024. szeptember 07.

Mindegy hány éves vagy, a memóriád egész biztos, hogy frissítésre szorul! Érezted már, hogy a hitelkártyáid, telefonod kapubeléptetőd, biztonsági rendszered és más kütyüid PIN kódjait, a különféle számítógépes és egyéb jelszavakat egyszerűen képtelen vagy megjegyezni? Ne csüggedj, itt a segítség!  

Korral jár? – Nem igaz! Tegyük magunkat próbára!

A korral az égadta világon semmiféle memóriavesztés nem jár, csupán azt tanuljuk meg, hogyan lehet sémákat gyártani, és a sémákon egyre nehezebben változtatunk. A memóriagyakorlatok a gondolkodási sémák javítását szolgálják.
Az agyunk szerencsére képes arra, hogy egy csomó kiesett idegsejtet pótoljon, illetve egyes agyi területek működését más területek vegyék át.

Nézzük, mit tehetünk, hogy javítsuk memóriánkat!

1. Együnk – hogy okosabbak legyünk! A memória fejlesztésének alappillére a megfelelő étkezés. Ebből a típusú étrendből viszont nem hiányozhatnak az édes étkek, bár ez nem jogosít senkit a mérték nélkül való csokoládé zabálásra. Kifejezetten szuper agyműködést javító ételek:

  • Brokkoli;
  • Kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, pagoda,
  • Céklafélék
  • Fokhagyma
  • Avokádó, 
  • Dió 
  • Búzacsíra
  • Halolaj

Ezek az ételek általában antioxidánsokat, vitaminokat, folsavat, esszenciális zsírsavakat, lecitint, koalint és egyéb fontos tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak nagy számban. Ezek magukban is javítják az agyműködést és az agy vérellátását.

 

2. Agytröszt – minden nap új ismeret! Ma máris tanultunk valami újat, tehát jó úton haladunk, ugyanis az agyműködés frissen tartásának legfontosabb része, hogy mindig valami újdonságot tanuljunk. Apró dolgok lehetnek ezek, egy új recept, egy új weblap felfedezése, egy új technológia megismerése, de akár egy vers megtanulása is.

Néhány ötlet, ha még nem tudjuk, akkor tanuljuk meg:

  • Tanuljunk verseket
  • Tanuljunk meg dalszövegeket kívülről, akár idegen nyelven is
  • Tanuljunk nyelveket 

3. Rövid az esze? – legyen notesze! Bátran jegyzeteljen, írjon fel minden fontos dolgot. Ma már egyáltalán nem fontos, hogy papír alapon tegye, akár egy okos telefont is vásárolhat erre a célra, és annak működési funkcióit is tanulgathatja, ha ez vonzó. Ám a pszichológusok azt mondják, hogy a valódi memóriajavító az agyi motoros tevékenységeket nagyon hatékonyan stimuláló kézírás. Nem kell tehát végleg felmondani a naptárnak és a notesznek!
 

4. Emlékezzen vissza – memória tréning élethosszig! A 2. pontban arra bíztattuk, hogy minden nap tanuljon valami újat, tanuljon meg például képtárat készíteni. Ennek azért is jó hasznát láthatja, mert a régi dolgokra való visszaemlékezés a hosszú távú memóriát fejleszti. Érdemes lehet naplót, blogot vezetni a régi dolgokra visszaemlékezve, akár a nagy nyilvánosságnak, vagy akár csupán magunknak. Sokat segít, ha találkozunk azokkal az emberekkel akik a képeken vannak és együt idézzük fel a régi közös emlékeket.


5. Agytorna - Játsszunk memória javító játékokat! A keresztrejtvények fejtése, a szójátékok, a srabble, a kártyázás, de a klasszikus memóriajáték is mind fejleszti az emlékezőtehetséget, megmozgatja az agytekervényeket. Legjobb, ha társasági játékokat játszunk, de ha ez nem megy, akkor kiváló agytorna lehet például a Mahjongg, vagy a hasonló játékok, amelyekből számos applikáció rendelkezésre áll.

6. Agylazítás – memóriajavító trükkökkel! Az agyunk és memóriánk legfőbb ellensége a stressz. A jóga, a lazító gyakorlatok hatásosak lehetnek, de vannak ennél sokkalta hatásosabb és direktebb trükkök, amik az agykapacitást fejlesztik!
- Jelentkezzen egy agykontroll tanfolyamra, és ismerje meg a memóriafogasok használatát. A legjobb agytorna játékok egyike!
- Használja az agytréner készüléket memóriájának javítása érdekében. 
- Tanulja meg a relaxációt, vagy valamilyen légzéstechnikát.

Ha memóriánk ki-kihagy, akkor segítsünk neki, datolyával, málnával, áfonyával. Fogyaszthatunk táplálék kiegészítőket, korábban már ajánlottuk a ginzeng gyökeret és a ginko biloba készítményeket is. Hatékonyak a Q10 enzim készítmények is, de az ezt tartalmazó étkek – mint például a belsőségek és a spenót, vagy a szója – is.

G.K.

forrás: Harmonet.hu