Információk, érdekességek

Ha bedugul a kicsi orra...

2022. november 08.

Fotó: gettyimages.com

Gyermekeink leggyakoribb betegsége a nátha, amely gyakran hetekig, amely gyakran hetekig is eltart. A szövődmények elkerülése érdekében elengedhetetlen a megfelelő orrhigiéné.

A gyermekek orra kisebb, mint a felnőtteké, ezért nátha esetén az orrjárat könnyebben beszűkül. Az orrgaratban ott van az orrmandula, amelynek duzzanata szintén részt vesz a náthás orrdugulásban.

Gyakran vírus okozza

Az újszülött- és csecsemőkori nátha oka leggyakrabban vírusfertőzés, amely lázzal is járhat. A szervezetet legyengítve lehetőséget teremt a bakteriális fertőzésre, és ez további veszélyeket rejt magában. Csecsemőkorban még ritka a légúti allergiás betegség.

A váladék eltávolítása

Legfontosabb, hogy a pangó orrváladékot a megfelelő szerkezettel naponta többször is alaposan kiszívják a kisgyermek orrából. Az ehhez szükséges eszközök már többféle változatban kaphatók. A kis kézi motoros és a porszívós orrszívó is hatékony. Az orrszívókat minden egyes használat után alaposan ki kell tisztítani.

Kettős védelem

Az orrdugulás a gyermek táplálását, alvását és fejlődését egyaránt zavarja. Az orrban pangó váladék és az orrüreget bélelő gyulladt nyálkahártya duzzanata együttesen akadályozza az orrlégzést. A szülők sokszor panaszolják, hogy az orrváladék leszívása után sem szabadul fel teljesen a baba orrlégzése. Ennek oka az, hogy az orrüreget bélelő gyulladásos nyálkahártya megvastagszik. Ilyenkor az orrnyálkahártya duzzanatát lelohasztó gyógyszert kell az orrba juttatni – lehetőleg spray formájában.

Gyakorlati tanácsok

  • Ülő helyzetben permetezzünk spray-t a kicsi orrába.
  • A flakon adagoló fejét nem célszerű bedugni az orrba, mert kellemetlen a gyermek számára, és minden használatnál orrváladékkal szennyeződik.Ha mégis megtörténik a flakont alaposan fertőtleníteni kell.
  • Az orrcsúcs felemelésével az orrjáratok szabaddá válnak, és a gyógyszer könnyen bespriccelhető az orrüregbe.
  • Előtte célszerű kiszívni, illetve kifújatni az orrváladékot. Orrszívásnál úgy lehet növelni a szívóerőt, hogy miközben szívjuk az egyik orrlyukból a váladékot, a másikat néhány másodpercre befogjuk.
  • A legjobb a kettős hatású orrspray, amely oldja a bennrekedt váladékot és lelohasztja a nyálkahártyát.
  • Így előzhetjük meg leghatékonyabban a nátha szövődményeinek kialakulását.

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos

forrás: Bébik.hu