Információk, érdekességek

Fogyasszanak gyömbért az émelygő kismamák!

2022. október 12.

Fotó: gettyimages.com

A várandósság viszonylag korai velejárója a reggeli rosszullét, émelygés, hányinger, esetleg hányás. Sok kismama reggeltől estig folyamatosan „reggeli rosszulléttel” küzd, főként az első trimeszterben.

Statisztikák szerint a várandós nők mintegy 70-90 %-a szembesül a kellemetlenség enyhébb vagy súlyosabb változatával. A panaszok tipikusan a 4-9. terhességi hetekben kezdődnek, a 7-12. hetekben tetőznek, és jó esetben a 16. hét táján abbamaradnak. Minden negyedik kismama azonban a gyermeke megszületéséig küzd az émelygéssel és a hányással. Ők azok, akik bármitől képesek hányni, és látszólag semmi nem képes a hányingerüket felfüggeszteni.

Többféle, többé-kevésbé hatásos megoldás kínálkozik a reggeli rosszullétek kezelésére. A táplálkozási tanácsok (pl. keksz, kenyér, kifli reggelre) betartásán, a reggeli szellőztetésen, a friss levegő kedvező hatásán túl, a hideg, nem szénsavas italok fogyasztását javasolják. Általában ez kevésnek bizonyul, és egyéb természetes megoldást keresnek a kismamák. A következő lehetőség: a gyömbér.

A gyömbér hatásosabb, mint a B6-vitamin

A gyömbér (Zingiber officinale) Ázsiában, a trópusi területeken honos növény, aminek a gyökértörzse (latinul: rhizoma) a legkülönfélébb bajok orvoslására ősidők óta használatos a népi gyógyászatban. Újabban, néhány klinikai vizsgálat tárgya a gyömbér várandósság alatti hányáscsillapító hatásának a tanulmányozása volt. Egy 2012-ben megjelent tudományos publikáció hét, a gyömbér hányáscsillapító hatását tanulmányozó klinikai vizsgálat eredményeit foglalta össze. A hétből öt vizsgálat során bizonyították a gyömbér hatásosságát. Az említett hétből két vizsgálat során azt találták, hogy a gyömbér hatásossága a terhességi hányás terápiában használt B6-vitamin hatásával összemérhető mértékű; sőt egy 2009-ben publikált tanulmány alapján a gyömbér hatásosabban csillapítja a terhességi hányást, mint a B6-vitamin.

Lehet mellékhatása?

A gyömbér gyökértörzs szárított porából napi 250-1000 mg az ajánlott dózis; napi két-három részre elosztva. Egy gramm szárított gyömbérpor körülbelül két gramm friss, nedves gyömbérnek felel meg,- ennek megfelelően lehet a friss, reszelt vagy darabolt gyömbért adagolni.pi

A gyömbér szedése mellett esetleg fellépő mellékhatás lehet a szájnyálkahártya csípő, égő érzése, gyomorégés és hasmenés; de ezek meglehetősen ritkán tapasztalhatók.

Fotó: 123rf.com

Milyen formákban lehet a gyömbért szedni?

  • A legegyszerűbb a gyógyszertárakban megvásárolható gyömbér-kapszulák szedése. Ezek a kapszulák néhány száz milligramm (mg) gyömbér gyökértörzset tartalmaznak szárított, porított formában.
  • Amennyiben nem kapszulákba zárt, hanem ömlesztett porként fogyasztják a gyömbért a kismamák, saját maguknak készítve belőle teát, akkor a következőképpen kell eljárni: ½-1 teáskanálnyi szárított gyömbérport kell egy csésze forró vízben 5 percig áztatni, majd szűrni. Egyenletesen elosztva a mennyiséget, napi maximum 2-3 csésze fogyasztása ajánlott belőle.
  • Ha a friss, a zöldségeseknél vagy élelmiszerboltokban beszerzett gyömbér szimpatikusabb a kismamáknak, akkor vékonyan meg kell hámozni egy kisebb darabka gyömbért, majd apró darabokra vágni, és félliternyi vízben fél órán át kell főzni.
  • Forró tejbe vagy forró erőlevesbe is reszelhető a jellegzetes, enyhén csípős ízű gyömbér.
  • Ha már a reggeli ébredésekhez kekszek rágcsálást javasolják az émelygés csökkentésére, akkor süssenek és egyenek a kismamák gyömbéres kekszeket!

Mit tehetünk még?

Ha a gyömbéres tea, kapszula nem vezet megoldásra, a B6-vitaminnal lehet kombinálni a növényi szert. Hatásos lehet továbbá az orvos által rendelt vényköteles hányáscsillapító szerek alkalmazása is, de ezt fajta gyógyszeres megoldást a hányás súlyosabb eseteire kell tartalékolni! Ha fogyással, kiszáradás-veszéllyel jár a hányás, ún. hyperemesis gravidarum esetén, általában kórházi ellátásra,- gyakran infúziós úton megvalósuló – folyadék- és sópótlásra van szükség.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu