Információk, érdekességek

Finn szauna: egészség, szépség, relaxació - 7+1 szabály a méregtelenítésért

2023. április 08.

A méregtelenítés legősibb módja a szaunázás. A finnek, felismerve, hogy a bőr nem csak megvéd, hanem lélegezni is képes és a méreganyagok távozásában fontos szerephez jut, kifejlesztették, majd tökéletesítették az eljárást. Hogyan végezzük ma, és mik azok a szabályok, amelyeket saját érdekünkben be kell tartani? Mi a szaunázás rítusa?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ősi találmány korunkban
A szauna finn eredetű szó, a "savu" (füst) szóból származik. A szauna területe régen gyakorlatilag megegyezett a lakóhellyel, ez igen népszerű volt Finnországban a letelepedés idején. A finnek szerint a szauna fürdési lehetőséget biztosító épület, s mint ilyennek, a szaunának mindig két közeget kell biztosítania: az egyik alkotórésze a hevítő, a másik eleme pedig a hűtő.

Az 1950-es évektől kezdődően ugrásszerűen megnőtt az új szauna építések száma, szerte a világon. Ebben a folyamatban Finnország döntő szerepet vállalt és ezért a mai napig megőrizve vezető szerepét, joggal nevezhetjük a szauna hazájának!

Finnországban a szaunázásnak ősi hagyományai vannak, de a szauna a ma emberének életmódjához is szervesen hozzátartozik. A finn szauna közel kétezer éves múltra tekint vissza, sőt már az ő letelepedésük előtti korban is ismert volt a szaunázási szokás ebben a térségben.

Az ezerarcú szauna
Funkciójukat tekintve a szaunafülkék sokféle feladatot elláttak, például használták mosókonyhaként, vallási szertartások helyszínei voltak (fizikai, szellemi megtisztulás), illetve gyógyító helyként is számontartották. A szauna a melegnek és a füstnek köszönhetően a ház leghigiénikusabb része volt, sok asszony hozta világra itt gyermekét régebben.

Milyen hatást remélhetünk rendszeresen szaunázva? Relaxálást, pihenést, gyógyulást, megtisztulást – attól függ, kinek mi a célja. A rendszeres szaunázás fokozza az ellenálló képességet, megelőzhető a megfázás, támogatja a vérkeringést, ellazít.

A  forró levegő csodálatos varázslatokat indít el a testben. Különösen látványosan lehet szépülni még tél idején is, amikor a bőr egyszerre szenved a lakás fűtött, száraz levegőjétől és a kinti hideg, száraz levegőtől. A félhomályos szauna melegében a bőrfelszín aprócska hajszálerei megnyílnak az odatóduló véráramnak. A friss vér vitaminokat, vizet hoz a bőr felső rétegeihez. A forróság hatására kitágulnak a bőr pórusai, így az őket eltömítő piszok könnyedén kilökődik. Beindul az izzadás, és a bőr olajmirigyeinek a termelése is. Nem csoda, hogy a szaunázás végeztével a bőr feszesebb, simább, tisztább lesz.

Egy jó szaunázás olyan, mint egy klassz edzés. Megedzi az érrendszert, sokféleképpen megdolgoztatja a testet. Érdemes minden héten végezni, legalább egyszer, és fokozatosan növelni a gyakoriságot.

Hogyan szaunázzunk? 7+1 szabály az egészségért!

  1. Szakítsunk rá elég időt. Szaunázni csak nyugodt körülmények között lehet.
  2. Kezdjük a szaunázást egy frissítő tusolással.
  3. Terítsünk törölközőt a szauna padra, amire ráülünk. Ez egyrészt higiéniás okokból célszerű, másrészt megvéd minket a felforrósodott pad kellemetlen érzetétől.
  4. A szauna hőmérséklete: A 80-90°C elegendő ahhoz, hogy a szauna kifejtse jótékony hatását. A szauna páratartalmát növelhetjük a szaunakályhában található kövekre locsolt vízzel.
  5. A szaunában töltött idő mindig egyéni. A legfontosabb szabály: csak addig tartózkodjunk a melegben, ameddig az jólesik. A javasolt időintervallum, amit a szaunában egyhuzamban eltöltünk, 8-12 perc. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a testhőmérséklet emelkedni kezdjen, és megkezdődjön a természetes izzadás.
  6. A szaunázás két egymást ismétlődően követő szakaszból áll. Az egyik a forró szaunában történő felhevülés, a másik a lehűlés és pihenés szakasza. A lehűlési szakaszban vehetünk egy frissítő zuhanyt, vagy megmártózhatunk a hideg medencében. Ezek után pihenjünk pár percet, mielőtt ismét visszatérünk a szaunába.
  7. A hevülés és lehűtés szakaszait annyiszor ismételhetjük, ahányszor jólesik. Javasolt: a három alkalommal való ismétlés.
    +1. A szaunázás befejezésekor hagyjunk időt magunknak a pihenésre. Pihenjünk és élvezzük a szaunázás okozta kellemes érzéseket. Tusoljunk le, tusfürdő és szappan használata nélkül. A forró szauna bőrünk pórusait kitágítja, megtisztítja a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől. Végezetül egy ásványvíz vagy frissítő gyümölcslé elfogyasztása, tökéletes befejezése egy élvezetes szaunázásnak.

A szaunázás öröm, szórakozás, kellemes kikapcsolódás. Élj a lehetőséggel, ahányszor csak teheted!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu