Információk, érdekességek

Fáradtság elleni tippek

2022. június 19.

A COVID-19 világjárvány megjelenése óta eltelt időt figyelembe véve sokunk érzi úgy, hogy egészségi állapota romlott, rosszabbul alszik, állandóan fáradt… A krónikus fáradtság, kimerültség mégsem elkerülhetetlen: íme néhány tipp a gyors  regenerálódáshoz, korábbi erőnlétünk visszanyeréséhez.

Fotó: 123rf.comSenki sem szereti, ha nap mint nap fáradtnak érzi magát… Hiszen ez az állapot korlátokat szab, akadályoz feladataink elvégzésében, olykor azok feladására késztet, és emiatt pihenést kívánna. A kellemetlen érzésen túl a fáradtság lényeges, élettanilag hátrányos jelenség is.

Vészjelzés, amely arra figyelmeztet, hogy szükségessé vált a lassítás, a teher csökkentése túlzsúfolt napirendünkben. Lehetővé teszi számunkra, hogy korlátozzuk fizikai vagy szellemi tevékenységeink számát, növeljük pihenőidőnket, nehogy egészségi állapotunk romlása mellett akár a kiégést (burn-out) kockáztassuk.

Így, ha hallgatunk a fáradtság szervezetünknek küldött üzeneteire, akkor kikerülhetünk az életünket megkeserítő állapotból.  Ehhez sokszor elég, ha változtatunk több, egymással összefüggő (rossz) szokásunkon.

Ilyen pl., hogy rátaláljunk a valóban pihentető, elegendő időtartamú alvásra, válaszoljunk a relaxálás hívó szavára, vitamindús ételeket fogyasszunk, mozogjunk többet, enyhítsünk a stresszen, végezzünk légzőgyakorlatokat, adjunk magunknak időt arra, hogy csak magunkkal törődjünk, kötelezettségek nélkül. Nem túl bonyolult tehát leküzdeni az átmeneti fáradtságot, amely annak állandósulásával fenyeget. 

Amikor nem múlik a fáradtság

Természetesen nem minden fáradtság egyforma jellegű és mértékű. Amikor a végére érünk egy hosszú munkanapnak, vagy pl. a legkisebb csemete miatt egy kevés alvással töltött éjszakának, egy hosszabb, intenzív sportolásnak, egy baráti társasággal eltöltött hosszú estének, a fáradtság teljesen normális jelenség. De ha az enerváltság rendszeressé válik, és három hétnél tovább tart, konzultálnunk kell orvosunkkal, a hátérben esetleg meghúzódó, komolyabb okok tisztázására. A fáradtság számos betegség tünete lehet, ilyen pl. a pajzsmirigy alulműködés, a depresszió vagy a fibromyalgia (reumás kötőszöveti és izomfájdalom).

A fáradtság élen jár az ún. hosszú COVID-19 betegségben is, amely sokak életét megkeseríti. Egyes felmérések szerint a vírussal fertőzöttek több mint 10%-a három hónappal később is tapasztalja a tüneteket. De amikor az intenzív fáradtság nem múlik el, bármit is teszünk ellene, egyéb ok is fennállhat. Ha pedig fájdalom, koncentrálási nehézség vagy fejfájás kíséri, krónikus fáradtság szindrómát lehet azonosítani.  Ezt a korábban kevéssé ismert betegséget néha lekicsinylik, alábecsülik, pedig nagyon is valódi szenvedést okoz az érintetteknek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni vele.

Az 5 tippet tartalmazó, alábbi regenerálódási terv lehetővé teheti, hogy akár egy hónapon belül visszanyerjük jó erőnlétünket, vitalitásunkat.

1. Vegyük számba a fáradtság okait

Szokványosnak tűnhet, mégis elengedhetetlen, hogy amikor fáradtak vagyunk, először tegyük fel magunknak a kérdést, mi válthatta azt ki. A kimerültség azt jelenti, hogy túlléptük a határainkat, nem hallgattunk szervezetünk szavára. Tanácsolható, hogy szánjunk időt „helyzetfelmérés” készítésére. Ebből a gyors és egyszerű mozzanatból tudatosság bontakozhat ki, amely a változáshoz vezet.

2. Sportoljunk, ha fáradtak vagyunk

Ritkán gondolunk a sportra, amikor fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Pedig a sportolás nagyszerű módja az energikusság visszanyerésének. Az izmok erősítésével a fizikai aktivitás megemeli a fáradékonysági küszöböt, amellett segíti a jobb alvást. Kulcsszavak: a sport szeretete, a rendszeresség és a progresszivitás…

3. Energiát adó tápanyagok előnyben 

A kiegyensúlyozott étrend hozzájárul helyes testsúlyunk megtartásához, és egyúttal kiváló fáradtság elleni fegyver. A megfelelő élelmiszerek kiválasztásával a sejteket minden olyan tápanyaggal ellátjuk, amelyekre szükségük van az energiatermeléshez – magyarázzák a táplálkozási szakértők. Az energiapazarlás elkerülése érdekében ne feledkezzünk meg a kellő folyadékbevitelről egész nap. Mivel testünk 65%-a víz, még az enyhe dehidratáció is fáradtsághoz vezet.

Fotó: 123rf.com

4. Pihenjünk jógával

Míg a stressz kis adagokban serkentő hatású, felhalmozódva minden egyes napunkat tönkreteheti, felemésztve a szervezet erőforrásait. Ahhoz, hogy feltöltődjünk energiával, meg kell szabadulnunk az állandó stressztől, és nem szabad eljutnunk teljesítőképességünk határáig. Próbáljuk meg elengedni magunkat, amihez egyik kiváló eszköz, ha a nap végén pl. egy jóga foglalkozáson veszünk részt, vagy otthon jógázunk.

Fotó: gettyimages.com

5. Csökkentsük követelményszintünket

 A fáradtság csökkentéséhez fel kell tennünk magunknak azt a kérdést is, hogy mihez van kedvünk, mit végzünk szívesen. És engedjük meg magunknak, hogy olykor ne engedelmeskedjünk a számtalan kötelezettségnek. Ha mindig „utasításként” tekintjük őket, megmérgezik az életünket Ezzel összefüggésben, csökkentsük követelményszintünket, ellenkező esetben a vég nélküli elvárásoknak való megfelelés kimerítő és kontraproduktív hatást vált ki.

forrás: Patika Magazin