Információk, érdekességek

Esküvői szokások a nagyvilágból

2017. május 07.

Lássuk, hogy milyen szokások kísérik az élet egyik legszebb ünnepét, az esküvőt. 

 

Svédország
Óvatosan a pirossal! Ha a női vendégseregben valaki pirosat visel az esküvőn, az azt jelenti, hogy a hölgy már eltöltött egy közös estét a vőlegénnyel.

Oroszország
Az esküvő előtt a vőlegénynek menyasszonyával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnia, így bizonyítva házasságra érettségét. 

Franciaország
Az esküvő után a menyasszony és vőlegény közeli barátai összegyűjtik az ételmaradékokat, amit a friss párnak egy WC-csészéből kell elfogyasztania. 

Törökország
Törökországban egy lakodalom sem marad észrevétlen: a szertartásra vezető úton autókonvojok intenzív dudálása jelzi a jeles eseményt. 

Lengyelország
Azok az esküvők a legsikeresebbek, melyek olyan hónapokban kerülnek megrendezésre melyek nevében szerepel az ”R” betű.

Németország
Az esküvőt megelőző estén egy kötetlen összejövetel keretében (Polterabend) a leendő házaspárnak összetört porcelánt kell a földről közösen feltakarítania. 


Dánia

A menyasszonynak nem ajánlatos saját kézzel varrnia ruháját a nagy napra, mert minden öltés egy-egy könnycseppet szimbolizál a házasságban.

India
Indiai menyegző esetén a mottó: viseld csak a legjobbat, és ne légy szerény! Valószínűleg sehol máshol nem lehet annyi aranyat egy helyen látni, mint egy indiai esküvőn. 

Szlovákia
A ceremónia után a vendégek üvegeket vágnak földhöz, amit az ifjú párnak kell összetakarítania.

Finnország
A szauna nemcsak a finn hétköznapok, de az esküvők elengedhetetlen részét is képezi. A hagyományos esküvői szauna a szertartás előtti napon zajlik a menyasszony, édesanyja és a koszorúslányok részvételével. 

Magyarország
A szertartás előtti menyasszony-rablás máig fontos magyar hagyomány. A vőlegénynek ezt mindenáron meg kell akadályoznia, különben nem méltó menyasszonya kezére.

Csehország
Míg máshol a torta felvágása szimbolizálja a közös élet kezdetét, addig Csehországban a tésztaleves közös elfogyasztása a hagyomány.

Olaszország
A hitvesi ágyat, ahol az újdonsült házaspár első éjszakáját tölti két hajadon lánynak kell előkészíteni. 

Spanyolország
Az esküvői ceremónia alatt a pár 13 érmét ad egymásnak – spanyolul ”arras” – mely a saját jelenlegi és jövőbeni vagyonuk megosztását szimbolizálja.

Hollandia
Az első felbontott pezsgősüveg dugóját a nászéjszakán az ifjú párnak a párna alá kell rejtenie. A hagyomány szerint ez biztosítja a pár boldog szexuális életét. 

Brazília
A szokásos virágcsokor helyett az ifjú feleség egy kis műanyag vagy plüss figurát dob a női vendégsereg közé, mely Saint Antoni-t, az esküvők védőszentjét mintázza.

forrás: Harmonet