Információk, érdekességek

Elképesztő tények és tévhitek a kullancsról!

2022. március 25.

Rengeteg történetet hallottunk a kullancsról már gyerekkorunkban is, rémisztgettek vele és magyaráztak róla. Sokat hallunk és olvasunk róla, mégis, ha kell, egyetlen embert sem ismerünk, aki tudja, hogy miként kell szabályosan eltávolítani, és hogyan kell a kullancscsípés után a tüneteket megfigyelni.  

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a tényeket és tévhiteket a kullancsról, amelyek közszájon forognak, reméljük mindenki hasznára. Ebben a cikkben a kutyák /cicák kullancsfertőzésével nem foglalkozunk, csak az emberével.

Miért fontos ez, mit okozhat a kullancs szervezetünkben?

Sajnos komoly kórokat közöttük a Lime kórt, az agyhártyagyulladást és krónikus mozgásszervi panaszokat. A kullancsok csípésének igen jó része valóban ártalmatlan, de az a 10 % ami a maradék esetet jellemzi kellően nehéz helyzetet tár elénk ahhoz, hogy a megelőzésre, ismeretekre több időt fordítsunk.

Kullancs a barátunk?

Sajnos nem, aligha lehet hasznos állatnak nevezni. A kullancs egy olyan vérszívó lény, amely mások vérének fogyasztásából él. Nem, nem a barátunk.

Hogyan lehet a kullancsok ellen védekezni?

Zárt szárú öltözetet kell hordani, lehetőleg bőr cipőt, nagy erdei túrák előtt érdemes a zoknit kullancsriasztóval befújni e termékekből kapható már, bio, vegyszermentes verzió is! Egy jó tanács, ne legyints erre a részre, tényleg védekezz ellene!

Elég a zártszárú öltözet

Sok esetben ez védelem, de nem zárja ki a kullancsok érkezését életünkbe, mert ruhára, fodrokba, hajlatokba ragad, tapad. Fontos a séta utáni ellenőrzés!

Mikor veszélyes a kullancs? Ha belém mászik?

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a kullancs mindig beléd mászik. Sajnos ez csak nőstény kullancsokra jellemző, akik petét szeretnének rakni. A hím kullancs nem akaszkodik az emberre, vagy állatra, de csípése lehet fertőzéses! Így a kis apró ismeretlen csípéseket inkább mutassuk meg bőrgyógyásznak!

A kullancsnak a nyála fertőz?

A legtöbb esetben igen. A kullancs vért szív, majd nyálas vért öklendezik vissza sebbe, mindezt olyan érzéstelenítéssel, a mely által az emlős gyakorlatilag semmit sem vesz észre.

Mikor fertőz a kullancs?

A legtöbb esetben a kritikus 4 órát említi a szakirodalom. Valóan 4 óránál rövidebb ideig való bőrfelületen tartózkodástól gyakran nem lehet betegségeket kapni, de olykor sajnos elég egy csípés is.

Minden kullancs fertőz?

A példányoknak csupán 10 %-a érintett a Lime kórban, azonban más fertőzéseket is okozhat így minden kullanccsípést meg kell mutatni sebész orvosnak és le is kell azokat fertőtleníteni, pl. betadinnal. (Jódérzékenyek nem használhatják! Gyógyszertári alkochol is jó helyette.)

Csak erdőkben található kullancs?

A kullancs árnyas helyen húzódik meg, gyakran nedves területen, de városok parkjaiban is lehet, sőt olykor egész betonrengetegek pár négyzetméternyi száraz fűcsomóin is megél. Ezeket a példányokat általában sétáltatott négylábúak hozzák be az erdőből a városba, így fontos az óvatosság. Kullancs tehát bárhol lehet. Nem is kevés.

Ki szabad szedni a sebből?

A kullancsot mielőbb ki kell szedni a sebből, de ha bizonytalanok vagyunk, jobb, ha orvos távolítja el. Ha beszakad a fej, sajnos külön ki kell szedni. Sokszor javallják, ne nyomjuk meg az állat hasát, és ne ijesszük meg, a gyors kicsavarásos módszert javallják a legtöbbet. Utána fertőtleníteni kell a területet.

Ha a kullancs fertőzött volt, mikor derül ki?

A legtöbb esetben 4-6 hét is eltelik a kullancsfertőzések felfedezéséig. Ellenben van akinek évtizedekig is lappang!!! A tünetek olvasásakor légy precíz és szigorú magadhoz, próbáld beazonosítani.

A fertőzött kullancstól gyűrűs minta jelentkezik testünkön?

Sajnos nem mindig. Ha minden alkalommal kísérőjelenség lenne, nyugodtabbak lehetnénk. Különösen hím kullancsok csípésekor lehet csak egy enyhe folt, ízületi gyulladás, duzzanat, a jel, de olykor még ennyi sem észlelhető.

Képünkön: Kullancs kiszedő, a helyes módszer az eltávolításra.

Mik a biztos tünetei?

A kullancscsípés két fő betegsége a Lime kór, és az agyhártyagyulladás. Míg az előbbi akár évtizedekig lappang, utóbbi hamar jelentkező. A Lime kór gyakran jár gyengeséggel, krónikus fáradtsággal, izomgyulladásokkal, izomremegéssel, feszüléssel, ízületi daganatokkal és visszatérő fájdalmakkal, végtaggyengeséggel. Sokszor félre diagnosztizálják. A heveny tünetek a gyűrűs, vagy vörös foltok címerminta, a hányás, rossz közérzet, a végtagok felfújódása, akár fulladásos állapot.
Az agyhártyagyulladás magas lázzal, heveny, akut rosszulléttel és tarkómerevséggel jár. Gyakorlatilag ez félreismerhetetlen.

Mi a teendő, ha a tüneteket észleljük?

Azonnal forduljunk háziorvosunkhoz, vagy területi illetékes fertőzési osztályhoz, immunológushoz, stb. ahol vélhetőleg Lime kór szűrésre, és azonnali kivizsgálásra bocsátanak minket.

Miként gyógyítható?

A kullancs okozta betegségek általában hosszas antibiotikumos kezeléstől, olykor kórházi ápolástól, és az immunrendszer alapos, tartós megtámogatásától múlnak el, illetve javulnak. Ez nem csupán gyógyszereket jelent, hanem hihetetlen mértékű vitamintámogatást, akár napi 5000 mg C-vitamin bevitelt, maga Szentgyörgyö Albert, a C-vitamin felfedezője is így gyógyult ki, ennyitől tüdőgyulladásából idős korában, valamint további immunerősítő anyagokkal, vas, kalcium, A-vitamin, stb.

Ha meggyógyultam lezárhatom életem-e fejezetét?

Nem. A Lime kór különösen „hajlamos” kiújulásra, visszatérésre, ezért érdemes évente egy szűrővizsgálatot elvégeztetni, várvételt, amely megvizsgálja, felméri a szervezet állapotát, és hogy a gyógyulás tartós-e.

Mit okoz a kezeletlen betegség?

A kezeletlen betegségekről szinte alig hallani, hiszen előrehaladott stádiumban súlyos betegségek lehetnek. A nem kezelt Lime kór ízületi károsodásokhoz, immunrendszeri leépüléshez vezethet. Ne hanyagold el, utólag bánni fogod! De soha ne aggódj, a pozitív mentalitást még egy ilyen problémában is segít.

Miként védekezhetünk ellene a kertben?

Érdemes minden évben kullancsirtó szereket alkalmazni a kertben, illetve kiülni, gyermeket kiengedni játszani, csak napos, legalább a nap egy részében napsütötte, félárnyékos helyen érdemes, szabad. Ha dzsungelharcot folytatott a gyermek vizsgáljuk át fürdetés előtt testét.

Hol fordul elő a legtöbb példány?

Hazánkban Zala megye térsége, a Bakony, a Bükk és a Pilis a legérintettebbek. Vagyis a legárnyasabb, hűvösebb erdőségek, azonban a legtöbb fertőzött példány Budapest környékén, illetve Zala megyében található. (2021-es térkép)

Hol és mikor különösen nagy a kullancsveszély? | 24.hu

Okosan szervezett, szép erdei túrákat kívánok!

forrás: Harmonet.hu