Információk, érdekességek

Diót, mogyorót, s minden jót

2021. május 13.

Csonthéjas gyümölcseink, a dió, a mogyoró, a mandula és a gesztenye. Gazdagok zsírokban és fehérjékben, kicsi a szénhidráttartalmuk, de bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Mik ezek?

Nagy energiatartalmú élelmiszerek. Energiájuk 40% feletti olajtartalmuknak tulajdonítható. Zsírösszetételük kedvező – nagyon hasonlít az olívabogyó, és a tengeri halak olajához – zömmel telítetlen esszenciális zsírsavak alkotják, melynek kedvező hatását a jelenlévő magnézium és a jelentős élelmi rosttartalom támogatják.

Fogyasztásukkal, nélkülözhetetlen zsírban oldódó antioxidáns vitaminokhoz jut a szervezet. Viszont a magas zsírtartalom miatt az olajos magvak avasodásra, magas páratartalmú meleg helyen tárolva penészedésre hajlamosak. Ezért lehetőleg frissen feltörve fogyasszuk őket, és a maradékot hűtőszekrényben tárolhatjuk.

A hazai terméket válasszuk, a trópusi országokból érkező és szabad szemmel nem látható avas, penészes termékek májrákot okozó vegyületeket (aflatoxint) tartalmazhatnak.

A magbélben lévő fehérjék mennyiségi és minőségi szempontból vetekszenek a húsokkal és a hüvelyesekkel. Tény, hogy nem teljes értékűek, de gabonafélékkel, hüvelyesekkel jól kiegészíthetők. Héjas gyümölcseink egész évben rendelkezésre állnak.

A reformkonyha értékes alapanyagai, olyannyira, hogy mindenkinek ajánlott naponta 10–15 szem mandulát vagy mogyorót, illetve 2-3 dióbelet enni.

Gyerekeknek csak óvatosan az olajos magvakkal!

A babák étkezésébe az olajos magvakat 8–10 hónapos kortól lehet bevezetni. Hároméves korig (a félrenyelés, a leszippantás veszélye miatt) a gyerekek csak darált vagy aprított formában fogyaszthatják. A félrenyelés fulladást okozhat. A nagyobb gyerek is csak nyugalmi állapotban, és felnőtt jelenlétében rágcsálhatja.

Diófélék

A dió (paradió, kesudió, fenyőmandula) olajos magva – a dióbél – ízletes, nagy energiatartalmú, közkedvelt és gyógyító finomság. Élettani hatású zsírokat (60%), értékes fehérjéket, sokféle vitamint (A-, B-, C-, E-vitamin, folsav), ásványi anyagot (kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, cink stb.) és rostanyagot tartalmaz. Esszenciális zsírsavjai között az ómega-3 is megtalálható, mely létfontosságú a szervezet számára, viszont előállítani azt nem tudja. Bőséges kalcium- és foszfortartalma segíti a gyermekek csontjainak az erősödését. Serkenti a vérképzést, erősíti az idegeket, fokozza a szellemi tevékenységet, méregtelenít, erősít. Jót tesz a termékenységnek, a hormonháztartásnak, segíti az emésztőszervek munkáját és mérsékelt mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét. A természetgyógyászok használják parazitaölő, féreghajtó vértisztító, és rákellenes hatását is.

Vásárláskor válasszuk a nagy szemű aranysárga fajtát, melynek héja vékony, könnyen törik. A már feltört dió gyorsan avasodik és penészesedik. Az ép szemű dió száraz, hűvös helyen tárolva 1 évig, a dióbél hűtőben szintén 1 évig, szobahőmérsékleten csak 1 hónapig őrzi meg zamatát és beltartalmi értékét.

Mandula

A héjas gyümölcsök között a legédesebb olajos mag. Ismert a keserű változata is, mely ciánszerű mérgező vegyületet tartalmaz (amigdalin), ezért nyersen nem tanácsos a fogyasztása. Ez a méreganyag azonban hő hatására teljesen elbomlik. Evésre az édes mandulát gyógyszergyártásra, olajkészítésre és aroma céllal a keserűt használják. A mandulának magas a fehérje- és a rosttartalma, bővelkedik E-, B- és P-vitaminban, de remek magnézium, réz és cinkforrás is. Ezek olyan mikroelemek, melyekből kevésre van szüksége a szervezetnek, de hiányuk betegséget okozhat.
A mandula fehérje- és tápanyag-összetétele hasonlít az anyatejhez.

A darált és turmixban vízzel pépesített mandulatej kiváló fehérjepótló, nyolc hónapos kortól tökéletes babaétel, csonterősítő, roboráló hatású, javítja az emlékezetet, védi az egészségünket. A mandulát édességek (marcipán), sós rágcsálnivalók, sütemények készítésére (helyettesítheti a lisztet), zöldséges és gyümölcsös ételek ízesítésére, likőr készítésére használjuk. A pirítás kiemeli ízét. A mandulaolajjal készült kozmetikai krém tisztítja és hidratálja a bőrt, azt puhává és bársonyossá teszi.

A hámozatlan mandula sokáig eláll, de hámozás után könnyen avasodik, ezért hűtőben kell tartani vagy mélyhűtve tárolni.

Mogyoró

A legkorábban virágzó gyümölcsünk. A mogyoróbokrokon már a tél végén megjelenik jellegzetes barka virágzata, de csak ősszel szüretelhető kemény héjú makktermése. Az olajos magvak közül a mogyoró tartalmazza a legtöbb értékes zsíranyagot (60%-a alapvetően telítetlen zsírsav), és a szervezet számára fontos aminosavakat. Jelentős a C-vitamin-, kálium- és flavonoidtartalma. A mogyoróbél kellemes ízű, könnyen emészthető, nagy kalóriatartalmú és tápláló élelmiszer. Többnyire nyersen fogyasztjuk. A cukrászipar fagylaltok, sütemények készítéséhez használja.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász

forrás: Bébik.hu