Információk, érdekességek

Cumizás: igen vagy nem?

2022. június 24.

A gyermekük születése előtt sokan kijelentik, hogy ők bizony nem adnak bébijüknek cumit. Aztán hamarosan eljön a nagy sírások ideje, és ők is cumival nyugtatják kisbabájukat.

Fotó: gettyimages.comVan előnye a cumizásnak?

Elalvást követően sok bébi kiejti a szájából a cumit, és nélküle alszik.

A legújabb eredmények alapján a cumizás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál, a bölcsőhalál kockázatát, így elfogadottsága is jelentősen nő.

Árt a cumizás?

  • Az, hogy a cumizásnak van-e negatív hatása a szoptatás csecsemő általi elfogadottságára, még nem egyértelmű. Mindenesetre sok orvos csak négy hetes kor fölött ajánlja a cumit. Tény azonban, hogy míg a játszócumi csak nyugtató szerepet tölt be a csecsemőknél, addig a cumisüveg etetőcumija a szopás jelentette megnyugvást a táplálékkal kombinálja, így az jobban hasonlít az anyai mellre. A szopásról való leszokás veszélye inkább fennáll a cumisüveges táplálás esetén, mint a játszócumi csecsemőnek adásakor.
  • Sokak félelme az, hogy a cumizás árt a fogak fejlődésének, mivel az előnytelenül befolyásolhatja a metszőfogak növekedési irányát, azok összeharapó képességét, illetve az állkapocs fejlődését. A kisgyermekek három vagy négy éves koráig a cumizást nem helytelenítik a szakemberek. Úgy tartják, hogy az eddig bekövetkezett esetleges állkapocs-és fogelváltozások később még helyreállnak. Idősebb gyermekeknél egyébként alacsony, mindössze 1% a cumizók aránya.
  • A cumizásnál rosszabb szokás az ujjszopás, az állandóan kéznél lévő hüvelykujj szopása nagyobb nyomást fejt ki a fejlődő állkapocsra, így jelentősebb mértékű deformációkhoz vezethet, mint a cumi. Emellett a kézujj tisztasága nehezebben biztosítható, mint a cumié.

Mikor nem tanácsos használni a cumit?

Ha már egyszer cumizik a csecsemő vagy kisgyermek, ügyelni kell arra, hogy csak vigasztaláshoz, altatáshoz legyen a szájában a cumi, és a cumizás időtartama lehetőleg napi hat óránál kevesebb legyen.

Amikor beszélni kezd a gyermek, és az első szavakat ejti ki, azt sose cumival a szájában tegye, ugyanis a cumi – mint minden szájban lévő idegen test – a hangok képzését jelentősen zavarja, és a gyermekben a rossz hangképzési technika rögzülhet.

A cumihigiénia

A megvásárolt cumit használatba vétel előtt alaposan meg kell mosni, és „kifőzni” vagy gőzzel sterilizálni. Mindennapi használat esetén naponta ajánlott a mosás és kifőzés ismétlése. A földre, koszos felületre esett cumit nem szabad a gyermek szájába visszaadni. Teljességgel a higiéniai szabályokba ütközik az, ha az anyuka a leesett cumit úgy próbálja „tisztítani”, hogy bekapja, lenyalja, majd a gyermeke szájába adja. Ezzel a tisztításnak vélt művelettel számos kórokozó baktérium átadható a csecsemőnek.

A cumit megédesítendő, sosem szabad azt cukros vízbe vagy mézbe mártani, és úgy a gyereknek adni. A méz egy éves kor alatt egyébként sem adható csecsemőknek, mert esetleg abban a súlyos ételmérgezést okozó Clostridium botulinum baktérium spórái lehetnek.

Ha a cumi anyaga ragadóssá válik, szakadós lesz, netán porózus vagy lyukas, azt le kell cserélni. A cumik élettartama két-három hónapra rúg, azt követően újakat kell vásárolni.

Rengeteg a cumi a piacon

A cumik hatalmas választékának köszönhetően minden baba számára megtalálható a neki tetsző cumi: különböző méretű, formájú, színű cumik között lehet válogatni. Anyagát illetően, szilikon és latex cumikat lehet venni. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai: míg az esztétikusabb szilikon cumik könnyebben szétrághatók, a fognyomok jobban ártanak neki, addig a sárgás színárnyalatú latex cumik hamarabb válnak tapadóssá, ragacsossá, morzsolódóvá, gumiszagúvá.

Óvatosan a cumik rögzítőjével

A cumik fontos tartozéka az azokat ruhához rögzítő szalag vagy műanyag lánc. A cumirögzítők vásárlásakor figyelemmel kell lenni azok hosszára. A túl hosszú szalagba a kisbaba beletekeredhet, használata fulladásveszéllyel jár. Emiatt előírások szabályozzák, hogy mekkora hosszúságú rögzítőket lehet forgalmazni. Kerülendők a gyöngysor alapú rögzítők, mivel szakadás esetén a gyöngyök lenyelése veszélyes.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu