Információk, érdekességek

Citromfű: nyugtató, depresszióűző és a gyümölcsök fűszere

2024. május 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A citromfű a természet nyugtatója. Nem kell tabletta, elég egy bögre citromfű-tea!  

A citromfű a nevét a citromra emlékeztető aromájáról kapta, más köze nincs a citromhoz! A Közel-Keletről származik, nagyon szereti a mediterrán éghajlatot. Ritkán nő vadon, inkább a kertben található meg. A napos, meleg helyeket kedveli, nem igényel különösebb törődést. Évelő növény, amely mindig a nap felé törekszik!

Honnét származik?
Dél-Európában a görögök terjesztették el, nyugat-európai kolostorkertjeikbe a Benedek-rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly idején termesztését törvény írta elő. Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. Az illatszeriparban régóta használják és a mai napig fontos alapanyag a gazdag illóolaj tartalma miatt.

Élettani hatása

Nyugtató és vírusölő hatása ismeretes, használják fejfájás, álmatlánság, alvászavarok ellen is. Külsőleg az ajakherpesz kezelésére használható valamint a reumatikus panaszokra bedörzsölésre.

A sokoldalú citromfű-tea

Teát úgy készíhetünk, hogy 1 csésze forró vízben 3 kanálnyi szárított citromfüvet áztatunk 10 percig majd leszűrjünk. Mézzel ízesítve lefekvés előtt kortyolgassuk el, megnyugtatja a gyomrot, csökkenti a gyomorsavat. Depresszió, alvászavarok esetén nagyon jó hatással van, segít oldani a stresszt.
Meg is fürödhetünk benne, 1 l vízben 10 ek. citromfüvet áztassunk be, ezt adjuk a fürdővízben, jótékonyan hat majd a fáradt idegeinkre, segít ellazulni!

Citromfű a gasztronómiában

A halak, szárnyasok, saláták és desszertek ízesítére használhatjuk, valamint készíthetünk belőle akár szörpöt is. A gyümölcsös ételekhez nagyon jól passzol.

Íme néhány recept, ahol hasznosíthatod a citromfüvet, csak vágj apróra 6-8 levelet és szórd rá tálalás előtt! Isteni lesz!

Zabkásakrémleves idénygyümölcsökkel

Finom gyümölcssaláta

Feldobhatod vele a hagyományos sült csirkét is, tegyél egy marék levelet a csirke belsejébe és úgy süsd meg! A citromfű aromája átjarja majd, de nem félj, nem lesz fanyar citromízű.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu