Információk, érdekességek

Cirkuszi artisták veszik birtokba a várost

2023. szeptember 10.

Fotó: Adolfné Marder ÉvaNem semmi látványban lehetett része annak, aki ma délelőtt a budapesti Erzsébet téren járt: artisták lepték el az óriáskereket. De a lényeg nem a fővárosban lesz: hamarosan izgalmas és formabontó kortárs cirkuszi előadások bukkannak fel Veszprém különböző közterein.  

A Together! cirkuszművészeti sorozat egyediségét adja, hogy az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre. A különleges performanszok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként, a budapesti Inspirál Cirkuszközpont szervezésében válnak valóra Veszprémben szeptember 17-23. között. Négy ország cirkuszművészei alkotnak közösen négy köztéri előadást, négy napon, a város négy különböző közterén.

A program szervezője a budapesti Inspirál Cirkuszközpont csapata, akik a kortárs cirkusz, az „újcirkusz” hazai terjesztése terén vállalnak már 20 éve kimagasló szerepet. „Annak idején azzal a küldetéssel hívtuk életre az Inspirál Cirkuszközpontot, hogy erős művészeti profil kialakításával igyekezzünk egy nyitott alkotótérrel, inspiráló előadások létrehozásával népszerűsíteni a kortárs cirkuszművészetet” – mondta Gallyas Veronika, a cirkuszközpont vezetője.

A veszprémi előadássorozat nemzetközi csapatában – a hazai művészek mellett – részt vesznek majd a Kijevi Cirkuszakadémia cirkuszművészei, valamint görög artisták a Monokyklo stúdió szervezésében. A művészeti munkát pedig a francia Albin Warette, a toulousi cirkuszegyetem dráma tanára, színész és színházi rendező vezeti. „A Together! cirkuszművészeti sorozatot nemrég nagy sikerrel mutattuk be a görögországi Elefsinaban, mely Veszprém mellett idén szintén és Európa Kulturális Fővárosa, így a két előadás egyfajta hidat képez a két főváros között” – tette hozzá az Inspirál Cirkuszközpont vezetője.


A VEB2023 keretében már három éve zajló Cirkollektív elnevezésű programsorozat kifejezetten a cirkusz általi közösségi bevonásra koncentrál. Számos rendezvényen tanulhattak zsonglőrködést, akrobatikát Veszprém lakói, a helyi művészeti közösségekkel szoros munka zajlott, hogy a cirkuszművészet és a cirkuszpedagógia eszközeit a leginkább integrálhassák munkájukba. Ők most a Together! performanszaiban és programjaiban is helyet kapnak – tudtuk meg a főszervezőtől.

A szeptember 17-23. között zajló cirkuszünnep keretében lesz majd rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, valamint faltánc a várfalon és a Függőkertben. Az eseménysorozat izgalmas produkciója a ’Circus Live Museum’ lesz és 23-án érkezik a „nagy finálé” a közönség részvételével Veszprém belvárosában.

„Az előadások köztéren kerülnek megrendezésre, nyilvános próbák majd esti fellépések formájában, amit a járókelőket bevonó aktivitások kísérnek. Így az odalátogatók tanúi és résztvevői lehetnek a művészi alkotásnak. A cirkuszi mozgás - a légi- és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés – nyelvén szólunk, a különböző látványos függesztések, szerkezetek, szerelések és azokon bemutatott produkciók által mutatjuk meg magunkat” – mondta Gallyas Veronika.

forrás: Harmonet.hu