Információk, érdekességek

Az immunrendszer erősítéséről

2021. november 08.

Az őszi–téli időszakban a nem megfelelő táplálkozáson, a mozgásszegény, túlhajszolt, stresszes életmódon kívül a hideg, szeles időjárás, átfázás is csökkenti az immunrendszer aktivitását és működőképességét. Mivel és hogyan tudnánk az immunrendszerünket erősíteni?

1. Együnk jót, jókor!

Első és legfontosabb a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás: A halakat, fehér húsokat kell előtérbe helyezni, javasolt az édességek fogyasztását minimalizálni és a mindennapos zöldség- és gyümölcsbevitelt megvalósítani. A téli időszakban számos vitamin, illetve ásványi anyag pótlása segíti az immunrendszer működését, idesorolható: A-, C-, D-, E-vitaminok, illetve a szelén és a cink, melyek természetes formában (zöldségek, gyümölcsök, méz, propolisz, méhpempő) a szervezetbe juttatva, jobban felszívódnak.

2. Alkalmazzuk a probiotikumokat!

Mivel az emberi immunrendszer mintegy 80%-a a bélrendszer nyálkahártyájában található, a szervezet legnagyobb kiterjedésű immunológiai szervének tekinthető. Probiotikumok – kedvező hatású bélbaktériumok – bevitelével fokozható az immunrendszer védekezőképessége, így hatékonyan megelőzhető, illetve enyhíthető a felső légúti betegségek lefolyása is.

3. Mozogjunk!

A szervezet védekezőképességének fokozására szolgál a rendszeres testmozgás is. Aerob jellegű mozgás javasolt heti 2-3 alkalommal 20-30 perc időtartamban. Minden mozgásforma optimális, különösen amit a szabadban végezhetünk nappali fénynél. A rendszeres mozgás nemcsak a testet, a lelket is felfrissíti. Az érzelmi egyensúly pedig nélkülözhetetlen a betegségek megelőzésében.

Ami még segíthet

Liofilizált légúti betegségeket okozó baktériumokat tartalmazó készítmények: a visszatérő alsó és felső légúti megbetegedések megelőzésére alkalmazhatók gyermekek, illetve felnőttek részére. Erősítik a szervezet természetes védekezőmechanizmusát és ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben.

  • Fitoterápia: növényi immunstimulánsok alkalmazása, melyek közül a legismertebbek:

Echinacea purpurea és angustifolia (Bíbor és keskenylevelű kasvirág) gyökerét vagy az egész növényt használják fel, melyekből alkoholos kivonatot készítenek. Gyermekek számára az alkoholmentes forma is kapható.

Grépfrút a magjában és gyümölcshúsában található bioflavonoidoknak köszönhetően természetes antibiotikumként, vírus- és gombaölő szerként tartják számon. Az alkalmazása – a gyógyszer-metabolizmusban leginkább érintett enzimrendszer gátlása miatt – számos gyógyszerrel (pl. bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel és koleszterinszint-csökkentőkkel) együtt kerülendő.

A növényi immunrendszer-serkentők hatékonyan alkalmazhatók a meghűlés első tüneteinek jelentkezésekor, illetve megelőzés céljából.

  • A homeopátiás készítmények is felhasználhatók az immunrendszer támogatására. A homeopátia természetes alapanyagokból készült, higított gyógyszerei olyan információt továbbítanak, melyek segítségével a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak. A megelőzés homeopátiás szerei között található, a fitoterápiában is ismert Echinacea, illetve komplex homeopatikumok. Megfelelően alkalmazva nincs mellékhatásuk; szedhetik születéstől kezdve kisgyermekek, kismamák és idősek is.
  • Védőoltás beadásával a szervezet immunrendszerét specifikus ellenanyagok termelésére késztetjük. Az influenza elleni védőoltások esetében évente készül új, a WHO előírásainak megfelelő antigéneket tartalmazó vakcina. A WHO javaslata szerinti rizikócsoportok oltása ajánlott és nagy jelentőségű az influenza szövődményeinek elkerülése érdekében.

Megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással, elegendő alvással, gyógynövények és/vagy homeopátiás szerek segítségével, illetve a rizikócsoportba tartozók esetében a védőoltás felvételével fokozhatjuk a szervezet ellenálló képességét, így az őszi–téli időszakban gyakori megfázásos és felső légúti megbetegedések megelőzhetővé, illetve könnyebben kezelhetővé válnak.

Dr. Papp Anatt
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin