Információk, érdekességek

Az acetilszalicilsav régi, jól bevált fájdalomcsillapító

2018. február 14.

Napjainkban, amikor gyors ütemben jelennek meg az új hatásmechanizmusú és innovatív technológiájú gyógyszerek a patikák polcain, talán meglepő, de vannak olyan „örökzöld” hatóanyagok is, amelyekkel már dédnagyanyáink korában is gyógyítottak, és amelyek ma is a leggyakrabban használt patikaszerek közé tartoznak.

Ilyen a XIX. század végén a német kémikusok egyik bravúrjaként megszintetizált acetilszalicilsav, amelynek az alapvegyületét már 3500 éve is alkalmazták fűzfakéreg formájában. Azóta a megszintetizált hatóanyag hatalmas karriert futott be, és kalandos útját világpiacot meghódító szabadalmak és modern kori klinikai vizsgálatok övezik.

A fájdalom és a gyulladások ellen

Az acetilszalicilsav „univerzális” fájdalomcsillapító hatóanyag, amely az ízületi fájdalmak (pl. hátfájás) csillapítására éppúgy alkalmazható, mint a fejfájás, fogfájás vagy menstruációs fájdalom enyhítésére, vagy a meghűléssel együtt járó fájdalmak (pl. torokfájás, fejfájás) mérséklésére.

Emellett az acetilszalicilsav gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és lázcsillapítóként is hatásos.

Ez a régóta ismert hatóanyag tehát méltán érdemel helyet a házi patika szerei között is.

Erre azonban figyelni kell, ha acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszert használunk

Az acetilszalicilsav alkalmazását illetően azonban tekintettel kell lenni néhány körülményre!

  • Mint az a betegtájékoztatókból kiderül, a napi adagja általában 1-3 alkalommal bevett 500-1000 mg-ot takar, a napi 4000 mg-ot azonban nem szabad túllépni.
  • Az acetilszalicilsavas patikaszerek csak 12 év felettieknél alkalmazhatók, és a terhesség alatt, különösen a harmadik trimeszterben kerülendő az adagolásuk.
  • Bár az acetilszalicilsavas gyógyszerek vény nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban, használatuk előtt egyeztetni kell a gyógyszerésszel vagy a kezelőorvossal.
  • Bizonyos alapbetegségek (pl. gyomor- vagy nyombélfekély, asztma) megléte, illetve egyes gyógyszerek (pl. véralvadásgátlók) szedése esetén ugyanis ellenjavallt vagy megfontolást, óvatosságot igényel az alkalmazása.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin