Információk, érdekességek

Aromaterápia a lelki egyensúlyért és a spirituális fejlődésért

2023. május 31.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mely illatok segítik meditációdat vagy koncentrációdat? Mitől nyugszik meg a lélek, vagy éppen pezseg fel, hogy a magasabb szintű tanulmányokra tudj fókuszálni? Teszteltük! Illóolajok és parfümök a lélekre való ráhatásuk szerint.  

Nyugtató és hűsítő hatásúak nem csak testnek, hanem az idegrendszernek is, s ezáltal fokozzák a nyugodt koncentrációt pl. a meditáció során:
a valódi levendula, yland-ilang, mandarin, narancs…
Esti használatuk segíti az elalvást. A nyugtató, kellemesen lágy kölnivizek a levendula, vanília, citrom, gyömbér, írisz, narancsolaj és bergamot illóolajok. Illóolajként erős higításban alkalmazandók, azaz kb. másfél dl vízhez adjuk 10 cseppet.
Szintén fókuszáló, de egyben lazító a menta illató parfümgyertya.

Élénkítő, felpörgető, ezáltal reggeli jógát, meditációt, vagy éppen tanulást segítő hatású:
Borsmenta, rozmaring, kámfor, erdei fenyõ, illatos verbéna, lucfenyõ, szerecsendió, grapefruit…
A zöld színû, friss illatú készítmények, mint a bergamot, citrom, édesgyökér, illatos verbéna és menta illóolajok, életre keltik az emberben rejlõ természetes erõt. Nem erős, hanem lassú élénkítés, vagyis nem kiégést, hanem éberséget okoz.
Hasonló hatású a fenyő illatú parfümgyertya.

Energetizáló, feltöltő hatásúak az alábbi illatok, ezáltal meditáiónk erejét növelő, roboráló:
Rózsafa, grape fruit, geránium, narancsvirág, virginiai boróka…
A rózsa e mellett természetes szerelmi harmonizáló is.
Az élénk színû, gyümölcsös olajok felpezsdíti az energiaáramlást. Az alma, szilva, õszibarack és pacsuli illóolajok. Hasonló hatású a vanília, bár bizonyos menyniség felett bódít, és a tömjén is, parfümgyertyaként. A tömjén e mellett évszázados hanyományoknak örvend keresztény körökben. A szellem, a lélek, az elme megtisztítója, a tudat kipucolója.

Lelki egyensúly adó illatok, nagyon finom rezgésű esszenciák:
Geránium, pézsmaillatú rózsa, mandarin…
Ezek a finom, rózsaszínû illóolajok, vagy parfümök a szeretet színét ölelik magukra, természetes növényi alapú formában a leghatásosabbak, kiegyensúlyozó és regeneráló hatású a rózsa, illetve még a gyöngyvirág, jázmin és narancsvirág illóolajok.
A gyöngyirág emellett üdeséget is ad. 
Parfümgyertyából a leghatékonyabb a rózsa, de ha tavasszal kerti babarózsát helyezünk az ebédlőasztalra, az is terápiásan hathat ránk.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu