Információk, érdekességek

Amit eddig nem tudtál a glutén bevezetéséről

2022. június 17.

A hozzátáplálásról sokszor, sok helyen olvashatunk, mégis számtalan kérdés marad megválaszolatlan… Itt van például a glutén bevezetésének dilemmája, amiről Tibay Rózsa dietetikus és egészségtan tanár ad útmutatót a kérdésről.

Fotó: 123rf.com„Kisbabánk táplálása kezdetben igen egyszerűnek tűnik, hiszen az anyatejes táplálással, a kizárólagos szoptatással sok mindent kipipálhatunk. Kényelmes, mindig kéznél van és annyi, amennyire a babáknak szüksége van. Aztán elérkezünk ahhoz az időszakhoz, amikor megkezdhetjük a hozzátáplálást és számtalan új kérdés vetődik fel bennünk. Az egyik legkardinálisabb kérdéskör a glutén bevezetése, mellyel kapcsolatos ajánlások az elmúlt 5-10 évben nagyon sokat változtak. Nézzük meg, mi az, amiről eddig kevesebbet hallottunk ebben a témában!”

Melyek a jelenleg érvényben lévő ajánlások a glutén bevezetéséről?

A jelenleg érvényben levő hazai ajánlások szerint a glutén tartalmú élelmiszerek adása 4-12 hónapos kor között történjen 200 mg glutént tartalmazó gabonaféle adásával folyamatosan 6-8 hétig, terhelve ezzel a mennyiséggel a csecsemő szervezetét. A glutén bevezetésének megkezdése a bébik étrendjébe a hozzátáplálás megkezdését követően 2-3 héten belül történhet. Pontos időpontot mondani nagyon nehéz, mert a hozzátáplálás megkezdésének dátuma függ a baba életkorától és a hozzátáplálásra való érettségtől.

Anyatejes kicsik esetén – mivel a WHO 6 hónapos korig javasolja a kizárólagos anyatejes táplálást – ez a szoptatás fenntartása mellett történik. Az ESPGHAN által végzett az újabb úgynevezett utánkövetéses kutatások (melyeknél az utánkövetés idejéről nincs információnk) azt mutatták ki, hogy nincs jelentős védő szerepe a szoptatásnak sem a cöliákia, sem a diabetes kialakulása tekintetében.

A kezdő mennyiséggel való terhelés jó, ha megtörténik még 12 hónapos kor előtt. Ha ez megtörtént tekinthetjük az étrendbe bevezetettnek a glutént. Ezután már adható nagyobb mennyiség is, amit nem definiál az újabb ESPGHAN állásfoglalás. Az állásfoglalás azt is tartalmazza, hogy az első 2 évben adott nagyobb mennyiségű glutén növeli a cöliákia kockázatát (de nem definiálja mit ért ez alatt). Ha a csecsemő elsőfokú rokona cöliákiás, akkor genetikai vizsgálat javasolt a valódi kockázat megítélésére.

Mivel ne történjen a glutén bevezetése?

A glutén bevezetése NE háztartási keksszel, NE babakeksszel és lehetőleg nem több gabonás péppel történjen. Miért? A glutén-tartalmú élelmiszer nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely adott életkorban a baba számára még nem kínálható. A kiválasztás fontos szempontja legyen, hogy a gluténtartalmú élelmiszer ne tartalmazzon tojást, tejet, cukrot, sót, ill. egyéb allergén anyagokat (pl. mogyoró-, diószármazékok), mert ezek adása nem javasolt még ebben az életkorban. A sokszor ajánlott több gabonás pépek esetében pedig, ha valamilyen nem kívánatos tünet jelentkezik nehéz kideríteni, hogy pontosan melyik gabona is volt a ludas.

Akkor mégis hogyan csináljuk?

Mennyi is ez a 200mg/nap glutén, miben is van annyi? A mennyiségek és az egyes gabonafélék pontos glutén tartalmának pontos meghatározásában aszegedi Gabona Kutató Intézet Lisztlaborjának munkatársai voltak segítségemre, rendelkezésemre bocsájtva azokat az információkat, adatokat, amelyek segítségével a saját konyhai mérlegemen mérni és számolni kezdtem fotókkal dokumentálva.

Tudni kell, hogy egy gabonaféle és az abból készült malomipari termékek (pl. liszt, dara, pehely) glutén tartalma számos tényezőtől függ. Ezért a lenti számításoknál szükséges egy +/- tévedési határral számolni és tekinthető ez átlag értéknek, semmint pontos bemért adatnak. De tájékoztató jelleggel pontosan megfelelőek és igazolt számok.

200mg glutént tartalmaz:
• 3g liszt
• 3,2g búzadara
• 2,8g teljes kiőrölésű liszt
• 2g árpa liszt

Ez az érték változhat 0,1-0,2%-os pontossággal az adott malom feldolgozási technológiájának függvényében, de általánosságban érvényesek ezek az adatok.

Fotó: 123rf.com

Mokkáskanál súlya 9g, kávéskanál súlya 15g, evőkanál súlya 37g
• 3g liszt egy csapott mokkáskanálnyi mennyiség, kiszacskóban is kimérve:
• 3,2g búzadara kb. egy csapott kávéskanálnyi mennyiség, kiszacskóban is kimérve:
Ebből a 3-3,2g búzadarából nem lehet grízt készíteni, ezért ezt főzelékbe keverve érdemes adnod a babádnak.
• Bulátából kb. 3db a 3g-nyi, vagyis a 200mg glutént tartalmazó mennyiség
Amennyiben BLW-ztek („baby-led weaning” – falatkázás ), és inkább babád kezébe adnál valami glutén tartalmút.”

forrás: Bébik.hu