Információk, érdekességek

Amiben különbözünk: A férfiak és nők agya

2022. április 18.

Fotó forrása: PixabayA legerogénebb zóna az agyunk, és a férfi-női agy különbségeinek a felderítése nemi viselkedésünk megértéséhez segít hozzá. Különbözőképpen észleljük a dolgokat, és mást tartunk fontosnak abban, amit észreveszünk. Az agyunk másképpen "szerveződött".  

Mindannyian küzdünk valamiféle előítélettel. Az viszont köztudomású, hogy a nők csakugyan nem tudnak olyan jól térképet rajzolni, viszont jobban olvasnak a jellemekben. Fejlettebb a képzelőerejük, és ezért egy olyan problémát, amely megoldhatatlannak látszik, jobban kezelnek, mint a férfiak.

Az első módszeres vizsgálatot a nemi különbözőségek terén Francis Gatton végezte 1882-ben. Ő figyelte meg, hogy a férfiak nehéz körülmények között jobb teljesítményre képesek. Ez látszólagos ellentmondásnak tűnik az előbb mondottakkal kapcsolatban. A nehéz feladatok a férfiaknak valók, a teljesen lehetetlenek viszont a nőknek...

Felmérések azt a meglepő eredményt mutatják, hogy a nők hallása jobb, mint férfiaké, valamint, hogy a kéket előnyben részesítik a pirossal szemben.

Ha a tárgyakról és elméleti tételekről van szó, az agyuk berendezése folytán a férfiak kerülnek előnybe. A nők viszont érzékenyebbek minden ingerre. Szerkezeténél fogva a nők agya szélesebb körben fogja fel, és könnyebben tudja összekapcsolni az információkat, jobban tudja vonatkoztatni őket, noha az analizálás inkább férfiakat jellemez, mint nőket. Ez utóbbiak kapcsolatteremtése sokkal fejlettebb és úgy velük született tulajdonság, mint az előbbieknél az agresszivitás.

Másként látunk

A szó szoros értelmében. Amikor a nőket a macskákhoz hasonlítják, akkor tulajdonképpen ez az összehasonlítás nem is olyan csacsiság: a nők tényleg jobban látnak a sötétben, mint a férfiak, de a vörös színnek többfajtáját képesek érzékelni. A vizuális memóriájuk is jobb.

A férfiaknak szűkebb a látómezejük, viszont a mélységélesség érzékelésük jobb, és - ezt mindenki tudja, aki már látott egy nőt meg egy férfit betolatni autójával egy szűk parkolóhelyre - a perspektívát jobban érzékelik

A fájdalomhoz való viszonyunk

A nők élesebben és gyorsabban reagálnak a fájdalomra, viszont a tartós, rossz közérzetet és betegséget jobban bírják.

Állítólag az ízlelésük és a szaglásuk is érzékenyebb, és amikor a hatodik érzékre kerül a sor az is bebizonyított, hogy a nők sokkal több olyan dolgot is érzékelnek, amellyel szemben a férfiak vakok és süketek. Sokszor előfordul, hogy egy feleség indulatosan reagál egy látszólag semleges mondatra, valószínű, hogy csak kihall ilyenkor valamit, aminek másik még csak a tudatában sincs. Valószínűleg a nők - részben ezért - látszanak hisztérikusnak.

Memória

A férfiak koherens rendszerbe rendezik azokat az információkat, amelyek nem személyes jellegűek. A nők agya a férfiakénál több adatot tud tárolni - viszont: lényegtelen, véletlenül begyűjtött megfigyeléseket vagy érzeteket.

A csaknem mindenható gének

Talán meglepő, de a gyermek nemét nem egyedül a gének döntik el. Tudjuk, hogy a hormonok befolyásolják a viselkedésünket, de vajon azt tudjuk-e, hogy a nemünk is részben is rajtuk múlik? Genetikai összetételétől függetlenül a magzat csak akkor válik fiúvá, ha a férfi nemi hormonok hatnak rá. Erre akkor jöttek rá, amikor az öröklött rendellenességeket vizsgálták.

A magzat neme a hatodik héten dől el

Ez a mondat elég drámaian hangzik, ha melléképzeljük mindazokat a mondvacsinált vagy valóságos konfliktusokat, amelyek jellemzik a nemi szerepünkhöz fűződő viszonyunkat - serdülőkorunk idején. Akár egy thriller címe is lehetne: A hatodik hét, hiszen aligha élünk át ennél izgalmasabb játszmát, mint éppen ezt, amit nem tudunk abbahagyni, amíg csak élünk.

forrás: Harmonet.hu