Információk, érdekességek

A tél sem kivétel

2021. december 21.

Fotó: gettyimages.com

Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok vagy nyomelemek, amelyek inkább szezonálisak, tehát nem kell folyamatosan szedni. A vas nem ilyen. A vérszegénység, a vashiány bármelyik évszakban előfordulhat. Az érintettebb korosztály a gyerekek, a menstruáló fiatal lányok, a várandós nők és a nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzők.

Ma már tudományosan igazolt tény, hogy a gyermek fejlődésében, későbbi egészségi állapotában meghatározó szerepe van az első 1000 napnak. Nem mindegy, hogyan bánunk vele, akár testileg, akár szellemileg vagy mentálisan, hogyan etetjük, mennyire változatos az étrendje és persze milyen minőségű. A gyermek 1–3 éves kora között hihetetlen fejlődésen megy át. Az immunrendszer is pl. ilyenkor fejlődik a legintenzívebben.

Gyerekek

Felmérések szerint hazánkban az 1–3 éves gyermekek 35%-a nem kapja meg a számára szükséges vasat, a zöldséget, gyümölcsöt, húst tartalmazó vegyes étrenddel.

  • További probléma, amiről nemigen beszélünk, hogy mi van a vegetáriánus szülők gyermekeivel.
  • Szabad-e a vegetáriánus szülők csecsemőit/kisgyermekeit is vegán étrenden tartani?
  • Ha ragaszkodik a (lakto-ovo)-vegetáriánus szülő a gyermeke hasonló módon történő táplálásához, hogyan biztosítható az, hogy semmiben se szenvedjen hiányt a csecsemő/kisgyermek?

Nem kell sok magyarázatot fűzni ahhoz, hogy beláthassuk: minél több megszorítást tartalmaz egy étrend, azaz minél többféle összetevőt nélkülöz, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamiféle hiányállapot kialakuljon a következtében.

Nemrégiben a Németországban működő Gyermekegészségügyi Alapítvány (Stiftung Kindergesundheit) jelentetett meg ismeretanyagot arról, hogy milyen következményei lehetnek a csecsemő- és kisgyermekkori hiányos, egyoldalú táplálkozásnak.

Fotó: gettyimages.com

A B12-vitamin szükséges a DNS szintéziséhez, a sejtek osztódásához, a növekedéshez. Hiányában vérszegénység és súlyos idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki. B12-vitamin gyakorlatilag csak az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, növényi táplálékokban nem. Akik vegán étrendet választanak, azoknak gondoskodniuk kell a B12-vitamin pótlásáról.
A szigorú vegán étrend B12-vitamin-, vas-, fehérje- és nyomelem-hiánnyal járhat, amelyek következményeként a növekedés, a mozgásfejlődés és a beszédfejlődés is akadályozott lehet.

Várandós, szoptató anyák

Nagy gonddal kell összeállítani az étrendet a várandósság és a szoptatás időszakában is. De külön probléma lehet, hogy a szülés után mihamarabb szeretnének lefogyni a nők, de a szoptatás alatt ezzel is nagyon kell vigyázni.

Arra vágynak, hogy minél hamarabb megszabaduljanak a terhesség alatt felhalmozódott kilóktól. Ha azonban arra gondolnak, hogy vízhajtókkal vagy salaktalanító, méregtelenítő teákkal célt érnek, tévednek.

A női szervezet is igyekszik a terhesség előtti vízháztartásbeli egyensúlyt helyreállítani, ez azonban hosszabb időbe, akár hónapokba telik, addig türelemmel kell lenni. A szülés utáni első hetekben több kiló vizet veszíthetnek a szoptató nők anélkül, hogy bármilyen vízhajtót szednének, vagy netán koplalnának. Épp ellenkezőleg, a szoptatás miatt az átlagosnál több tápanyag bevitelére van szükség és több folyadékot kell fogyasztani.

Egy drasztikus salaktalanítás, vízhajtás a szervezetből nagy mennyiségű sót és nyomelemeket is eltávolít, ami kifejezetten káros hatású lehet a szülés után regenerálódó, a szoptatás révén pedig igénybe vett női szervezetre. A vízhajtókkal többek között nátrium, kálium, kalcium, magnézium is távozik szervezetből, illetve nyomelemek is ürülnek a vizelettel. Eközben, szoptatás alatt a nyomelemek, ásványi anyagok iránti igény mintegy 30–50%-kal emelkedik a felnőtt, nem szoptató nők napi szükségletéhez képest. Ennek fényében érthető, hogy szoptatás alatt sokkal inkább a fokozott bevitelre, semmint a szervezetben lévő raktárak salaktalanításnak nevezett vízhajtással való kiürítésére kell koncentrálni.

Tehát mindenképpen odafigyelés szükséges, és ha kell, a megfelelő anyag pótlásáról is gondoskodni érdemes.

forrás: Bébik.hu