Információk, érdekességek

A szív, mint szimbólum: 10 szív-titok

2024. július 21.

Szív forma! Mindenki használja, mégsem tudjuk, honnan is ered a szív rajza és miért pont így néz ki. Hiszen semmi köze nincs a valódi szerv alakjához! Miért lett szív alakú a szív?  

A legelterjedtebb elképzelés szerint a formát egy ókori gyógynövény, a fogamzásgátlóként használt szilfium termése ihlette. A kutatók nem tudják, hogy a görögök és rómaiak pontosan mely növényre használták a megnevezést, de a tudomány több olyan fajt ismer, amire illenek a korabeli leírások, ilyen például a medvetalp félék magja. Elképzelhető, hogy a növényi mag szimbóluma az ókorban a fogamzásgátlással és a szexszel való kapcsolat miatt vált népszerűvé, de teljesen más magyarázat is előfordulhat. A szív formájú termés egyébként az időszámítás előtti 6-5. században már a kürénéi ezüstérméken is feltűnt.

Oké, hogy a mai szív szimbólum nem hasonlít szívre, de hasonlít:

  •  a női mellekre,

  • a szeméremdomb formájára

  • Amor nyílhegyére

  • a herezacskó formájára .

Az sem kizárható, hogy a jelkép azután született meg, hogy a középkori tudósok az ókori orvosi szövegeket felhasználva igyekeztek megrajzolni a szív felépítését. Az egyház ugyanis megtiltotta a boncolást, az orvosoknak ezért a korábbi, pogány időkből származó forrásokra kellett támaszkodniuk. Azonban az, hogy a mostani szív miért pont a krokodilok szívére hasonlít legjobban, valójában nem tudjuk. A szív szerv ábrájába elég eröltetetten lehet csak belelátni a ma elterjedt szív alakot:

A jelkép analízise szerint forma felfelé telt, lefelé szűkül, és lefelé, az ösztönzóna felé szűkülve összevezeti a fent, a tudatosban és az érzelmi síkon megélt és felgyűlt energiákat. Ugyanakkor pont ahogy a szerv maga, kettő, illetve négy részre oszlik. Akárhogy is, az egyedi szimbólum a 13. századtól kezdődően fokozatosan vált a szív és a szeretet jelképévé. A szervről ugyanis már az európai ókorban is úgy hitték, hogy az érzelmek befolyásolásának központja.

Az egyik legelterjedtebb ábrázolás Jézus szíve

 Jézus szíve

Kártyák és szerelem


A szimbólum igazán a reneszánsz korában, a vallásos művészet révén lett népszerű, igaz, ekkoriban még általában fejjel lefelé ábrázolták. A forma a korszakban egyre letisztultabbá vált, míg a 15. században, a játékkártyák elterjedésével létre nem jött a ma is ismert, vörösre színezett, alul csúcsosodó változat. A 18-19. századra a szív egyre gyakrabban szerepelt a populáris kultúrában is, mint a szerelem jelképe – üdvözlőkártyákon, édességeken tűnt fel a motívum.
A 19. század végén terjed el a cigány jóskártya, aminek két fő jelképe a szívek és a rózsák, ami színe és szerelmi vonulata, valamint tikok őrzője minőségében is analógia. 
 

Szív szimbólum ma, a 21. századra 


A világháború után népszerűek voltak a szívküldi játékok, 1948-ban mutatták be először a szív küldi szívnek szívesen című kívánságműsort a rádióban, és kezdtek a fiatalok szív alakra kivágott papíron levelezni, talán feledtetve a háború borzalmainak sárgás levelezőlapjait. 1990-es években pedig már a videojátékokban is feltűnt a szív, mint az életerő egyik szimbóluma. Ezt a jelentést idővel az egészségügy is átvette. Ma a közösségimédia felületeken is gyakori jelkép és a legtöbbet letöltött forma az összes szimbólumot tartalmazó letöltés típus közül. 
 

Az élet legfontosabb jelképe lett

Ma már nem csak a Valentin napkor használjuk, de a kezeinkből is örömmel formálunk egymásnak szívecskét, hogy ezzel mutassuk, hogy szeretjük a másikat. Gyakran ezt a testen a szív fölé is helyezzük, vagy ketten tesszük egymáshoz a kezeinket. mutatva az összetartozást.
A <3 jelek a billentyűzeten szintén szívet adnak. 

Mit jelent ha szívet firkálsz? Hogy vágysz a harmóniára, és hogy szeretnéd egyensúlyba hozni a test-lélek-szellem hármasságát!

forrás: Harmonet.hu