Információk, érdekességek

A rúdtáncnak köszönheti a színésznő, hogy újra magára talált

2022. szeptember 24.

 (fotó: Mile Melinda)Märcz Fruzsina, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színésznője három évvel ezelőtt talált rá a rúdsportra. Utólag azt mondja, hogy éppen a lehető legjobbkor! Akkoriban egy nehéz, lelkileg is igencsak megterhelő időszak kellős közepén volt, de aztán a rúdtáncos edzések új lendületet adtak neki, fizikai és lelki értelemben egyaránt!  

A színésznő – akit 2021-ben a legjobb főszereplő díjával jutalmaztak Kecskeméten – hetente legalább háromszor keresi fel a rúdtánciskolát, ahol nemcsak egy számára megfelelő mozgásformára, hanem új barátokra is talált!

Kecsesség és erő is kell hozzá

A légies sportág nem a sztriptízbárok füstös világából ered, hanem valójában a kínai cirkuszi akrobatikából. Az elmúlt évtizedben rendkívül népszerű mozgásforma lett világszerte, így Magyarországon is sorra nyíltak a pole dance stúdiók. Eszközből kevés, ám elszántságból, kitartásból annál több kell hozzá! A rúdtánc – ami a tervek szerint a nyári olimpiák egyik új versenyszáma lehet – valójában egy saját testsúlyos edzés, amihez nem elég a kecsesség, megfelelő erő is szükségeltetik! Ezért a rúdtánc-edzések nemcsak arról szólnak, hogy a lányok a rúdra felkapaszkodva mutatnak be légies koreográfiákat, hanem sokat erősítenek ahhoz, hogy ezekre képesek legyenek. Fruzsina korábban futni szeretett, de ez a térdízületeit megviselte. Orvosa tanácsára más típusú mozgásformát kellett keresnie. Így talált rá a rúdtáncra, ami igencsak jó hatással lett rá – minden értelemben!

forrás: Harmonet.hu