Információk, érdekességek

A nadrágzsebben hordott mobil rontja a spermiumok minőségét?

2019. november 14.

Fotó: 123rf.com

A mobiltelefonok rohamos elterjedése és gyakori használata a mindennapi környezetünkben minket körülvevő elektromágneses tér megváltozásához is vezet. A mobiltelefonálás egyelőre nem tekint vissza több évtizedes/évszázados múltra. Emiatt a mobiltelefonálás során alkalmazott elektromágneses hullámok emberi szervezetre kifejtett hatásainak tanulmányozásához rövidnek mondható az az időtartam, amely rendelkezésre áll.

Lehetséges, hogy bizonyos negatív hatások csak 10-20 év vagy még több idő elmúltával jelentkeznek. Felmerült többek között annak a lehetősége, hogy a mobiltelefonok elektromágneses hullámai hatással lehetnek az intenzíven osztódó ivarsejtekre, azaz befolyásolhatják a spermiumok minőségét, a férfiak megtermékenyítőképességét. Ennek a megítélésére számos kutatást, vizsgálatot végeztek.

Úgy tűnik, hogy a nadrágzsebben hordott mobiltelefonok által okozott felmelegedés mértéke nem jelentős, a herékben csak maximum 0,01 °C-os hőmérséklet-emelkedést okoz. Ennek ellenére – talán a rádióhullámok egyéb hatásaira visszavezethetően – a több mint 1500 férfi bevonásával végzett vizsgálatokból az derül ki, hogy a sok mobiltelefonálás negatív hatással lehet a spermiumok koncentrációjára, mozgékonyságára és élettartamára, illetve a normális felépítésű spermiumok arányát is csökkenti.

A kutatásokat vezetők javaslata alapján a férfiaknak nem a nadrágzsebükben kellene hordaniuk a mobiltelefont, különösen nem a herékhez közeli helyen.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu