Információk, érdekességek

A legtöbben nem is sejtik, hogy mennyire közeli ismerősük a reflux

2022. június 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A reflux, mint kifejezés napjainkban a köznyelv részévé vált, szinte nincs olyan, aki ne hallotta volna már. Ami ennél azonban sokkal aggasztóbb jelenség, hogy egyre többen tapasztalják meg a saját bőrükön, mit is takar ez az idegen csengésű szó. Azt sem túlzás állítani, hogy lassan népbetegséggé növi ki magát, rengeteg kellemetlenséget generálva az érintettek mindennapjaiban.  

Mi is az a reflux?

Sokan nem is sejtik, hogy ezzel a betegséggel néznek már jó ideje farkasszemet. Ezért is lényeges tisztázni, hogy konkrétan miről is van szó. A gyomor bejáratánál található egy izomgyűrű, ami optimális esetben amint az étel keresztül haladt rajta, összehúzódik és bezárul. Ha ez a záródás nem teljes, vagy ha a gyűrű túlságosan sokszor nyílik „ki”, akkor gyomorsav vándorolhat visszafelé a nyelőcsőbe, ami gyomorégéshez hasonló tüneteket okozhat. Az izomgyűrű olykor-olykor előfordulhat, hogy ilyen módon viselkedik, ez még nem számít kórosnak. De ha hetente többször is jelentkezik a probléma, esetleg minden egyes étkezés után, akkor kétségtelenül refluxbetegségről beszélhetünk.

Hogyan nyerhet bizonyítást a diagnózis?

A tünetek nagyon beszédesek, ez vitathatatlan, viszont ahhoz, hogy ténylegesen minden részlet a helyére kerülhessen, a gyomortükrözés elengedhetetlen lépés. Ekkor az is nyilvánvalóvá válhat, hogy egyrészt milyen állapotban van jelenleg a gyomor, valamint a nyelőcső, másrészt akár a reflux kiváltó oka is megmutatkozhat. Ugyan rengetegen tartanak ettől a vizsgálattól, ám ma már a kíméletesség jegyében zajlik a folyamat, ami bár némi kellemetlenséggel ugyan együtt jár, viszont nem fájdalmas és gyorsan komplex kép alkotható az aktuális állapot jellemzőiről, amikről más módszer nem nyújtana rálátást.

Mi az, ami fokozhatja a refluxos tüneteket?

Túlzott étkezés, vagy evés utáni azonnali lefekvés, esetleg éjszakai nassolás, valamint olyan ételek fogyasztása (citrusfélék, paradicsom, csokoládé, menta), amik extra irritációt generálhatnak. Ezeket tehát célszerű elkerülni!
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu