Információk, érdekességek

A láz és csillapítása

2021. április 10.

Fotó: 123rf.com

A láztól önmagától nem kell félni. Néhány napig tartó 38-39°C láz, egyébként egészséges emberben, nem okoz kárt. Persze extrém magas, 41°C feletti hőmérséklet, főleg ha tartós, erősen megviseli  szervezetet.

Azt mindenki tudja, hogy normális testhőmérséklet 36,5-37°C között mozog, hogy hónaljban mérve 37-38°C  közötti hőemelkedésről,  38°C feletti pedig lázról beszélünk lázról. Azt is tudni kell, hogy a végbélben mért hőmérséklet – ugye csecsemőknél ezt használjuk leggyakrabban — mindig 0,5 °C-kal magasabb a hónaljban mérténél. Kevésbé ismert, hogy a testhőmérséklet  normális körülmények között is napszakos  ingadozást mutat: a, legalacsonyabb a reggeli, a legmagasabb a délutáni hőmérséklet.

A láztól önmagától nem kell félni. Néhány napig tartó 38-39°C láz, egyébként egészséges emberben, nem okoz kárt. Persze extrém magas, 41°C feletti hőmérséklet, főleg ha tartós, erősen megviseli  szervezetet.

A láz nem betegség

A láz tehát nem betegség, csak egy  tünet, és  mértéke önmagában nem tükrözi a betegség súlyosságát sem. Ez a szervezet reakciója a kórokozó okozta támadás vagy egyéb, lázat kiváltó folyamat ellen.  Lázas állapotban ugyanakkor  fokozódik az ellenanyag termelés, tehát a hőmérséklet emelkedés segítség a betegségek elleni küzdelemben. Az is igaz, hogy láz esetén fokozódik  az anyagcsere: azaz gyorsul a pulzus és légzésszám, kellemetlen közérzettel jár.

Így csillapítsuk a lázat

Így talán érthetőbb, hogy lázcsillapítást elsősorban akkor alkalmazunk, ha a beteg rossz közérzetre panaszkodik, ha elhúzódó láza van, vagy ha egyéb betegsége miatt szervezetének nagy megterhelést jelent a lázas állapot. Más megítélés alá esnek a csecsemők, akiknél a láz lázgörcs jelentkezésének  veszélyével jár.

A gyógyszertárakban kapható lázcsillapító gyógyszerek csak a lázat csökkentik, a normális testhőmérsékletet nem. Hatásukra ugyanis  a központi idegrendszer hőszabályzó központjában a  szervezet hőmérséklete alacsonyabb  szintre állítódik be. Ha lemegy a láz, megszűnik az izomtónus fokozódás, a remegés is, csökken a légzés- és a pulzusszám. A bőrerek kitágulnak, verejték jelenik meg.

Többféle lázcsillapító kapható, tabletta, folyadék (szirup), kúp formájában. Használatuk előtt  tudni kell, hogy naponta négy-hat alkalommal alkalmazhatók, tehát általában  négy-hat óránként adhatóak.  Ritkán tapasztalunk mellékhatást, de azért előfordulhat bőrtünet vagy egyéb allergiás reakció. A világon legelterjedtebb a  paracetamol készítmények használata, mert alkalmazásuk  mellett a legritkábban tapasztaltak mellékhatásokat.

Gyakran, elsősorban hosszantartó láz, illetve csecsemők-kisdedek esetében  használják a fizikális lázcsillapítást. Ennek során növelik a hőleadást, ami közvetlenül nincs hatással a hőközpontra. Többnyire  lázcsillapítókkal együtt alkalmazzák. Legelterjedtebb a teljes test borogatás  (tehát a csukló-boka vizes rongyba csavarása hatástalan), valamint  a hűtőfürdő használata.

Minden lázas betegnél, különösen gyermekeknél fontos a bő folyadékpótlás. Mivel a láz csak tünet, annak okát minden esetben keresni kell.

Dr. Nemes János

forrás: Bébik.hu