Információk, érdekességek

A kamilla nem csak gyulladáscsökkentő, de eloszlatja a szorongást is

2022. április 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Illóolajuk alapján háromfajta kamilla fajta van: a római kamilla, az orvosi székfű, vagy germán kamilla és a marokkói kamilla. A germán kamilla illóolaja kékes színű, a római kamilláé jellegzetesen édeskés és üdítő, a marokkói kamilláé pikáns, kicsit bazsalikomos jellegű.  

A kamilla megterem a szikes talajon a vadonban is, de kertészetekben a kinemesített fajtáját is termesztik. Kora tavasszal, sokszor már április végén kezd virágzani, és még június közepén is nyílik. Néha, ha az időjárás kedvező, még szeptemberi másodvirágzás is előfordulhat. Akkor kell gyűjteni, amikor a fehér nyelves virágszirmai vízszintesen állnak, mert ilyenkor lehet megkülönböztetni a hasonló virágú növényektől. Ha szétmorzsoljuk a virágvackot, az üreges és jellegzetes kamazulén illatot áraszt. Fő hatóanyaga az illóolaj, ami főleg a sötétkék kamazulénból (15%-ig) áll, továbbá a flavonoid, a kumarinok, az aromás karbonsavak, a poliszacharidok.

Illóolajuk alapján háromfajta kamilla fajta van: a római kamilla, az orvosi székfű, vagy germán kamilla és a marokkói kamilla. A germán kamilla illóolaja kékes színű, a római kamilláé jellegzetesen édeskés és üdítő, a marokkói kamilláé pikáns, kicsit bazsalikomos jellegű.

Az ókori egyiptomiak Ré napistennek ajánlották föl a kamillát, bőrüket gyakran dörzsölték be vele, mert csillapította a fájdalmat, a lázat és oldotta az izomfájdalmat és görcsöket. Az ókori görög orvosok fürdővízbe és a lenmaglisztes pakolások kiegészítésére javasolták, hogy fejfájást, vesebetegségeket, májat és húgyhólyagot gyógyítsák vele. Érdekes hatása, hogy nagy csapásokkor valamiképpen feltölt minket energiával, érdemes este fogyasztani, mert elősegíti az esti alvást.

A régi gyógyfüvesek évszázadokon át javasolták a kamillát hasfájás, fejfájás, gyomorégés, gyomorrontás, hasmenés, vizelési zavarok ellen. Lenmaglisztes kamillás pakolást tettek a tályogokra, kelésekre, izületi gyulladásokra, sajgó testrészekre. Angliában máig használják a kertészetben is, mert elriaszt sok bogarat. Ők a növények doktorának hívják, mert ahova kamillát ültettek, a mellette lévő növények egészségesebbek lettek. A mai orvostudomány és az orvosi gyakorlat is igazolta szinte valamennyi gyógytulajdonságát, amit régen tulajdonítottak neki.

Használatával nyugtat, oldja a stresszt, emésztést elősegítő, bőrnyugtató, egyszóval általános gyulladásgátló. Az orvosi székfű kékes olaja a legerőteljesebb gyulladáscsökkentő szer. Egyaránt jó az érzékeny bőr megnyugtatására, az ekcéma okozta fájdalmas viszketés enyhítésére, mint a napozás utáni leégés kezelésére. Felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, enyhíti az izomfájdalmakat és a reuma okozta kellemetlenségeket.

A német orvosok szerint univerzális erővel rendelkezik, mivel majdnem minden ismert betegség ellen hatásos. Gyakran ajánlják rendszertelen havi vérzés beállítására, vagy a periódus sűrítésére, a görcsök enyhítésére, a klimax tüneteinek csökkentésére, és a tapasztalat azt mutatja, hogy megszünteti az enyhe hüvelygyulladást és a menses előtti nyűgöket. Eloszlatja a búskomorságot és a feszültséget. Ha a fürdővizünkhöz adjuk, még a kibírhatatlan fáradságot is elmulasztja. Gyermekeknek is bátran adható fülfájás, láz, hasfájás, fogzás, fogfájás, esetén.

A kamillaolaj biztonságos szer, valóban csökkenti a túlérzékenységet és idegességet a gyermekeknél. Jótékonyan hat a hiperaktív gyerekeknél is. A szépségápolásban is gyakran használják, mert csökkenti a bőr szárazságát, viszketését, gyulladtságát, növeli az erek rugalmasságát. Jót tesz a hajnak, kifényesíti azt, nyugtatja a fejbőrt.

A kamilla könnyű, kíméletes és természetes nyugtatószer, mert nemcsak megnyugtat, de el is lazít, ezért oldja a depressziót, az álmatlanságot, a feszültséget. Segít az elengedésben is. Eloszlatja a szorongást, aggódást, idegességet, túlérzékenységet, segít, hogy felszámoljuk a múltban gyökerező érzelmi fájdalmakat. Ha a torkunkat borogatjuk vele, segít, hogy ki tudjuk fejezni az igazi érzelmeinket.

Gyulladt bőrfelületre, nehezen gyógyuló sebekre, illatmentes, színmentes kenőcsbe annyi kamillaolajat cseppentsünk, hogy éppencsak látható legyen a kékes szín. Vastagbél túlérzékenységnél fellépő fájdalmak esetén 3-3-3 csepp kamilla, borsmenta, levendula olajat 3 evőkanál mandulaolajba elkeverünk, majd az óramutató irányában hastáji masszázst végzünk. Izületi fájdalmaknál (térd, váll, boka, könyök) 3 csepp kamillaolajjal átitatott borogatást teszünk a fájó részre, 2-3 óránként cseréljük.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu