Információk, érdekességek

A hasmenéses (kis)gyermek gyógyszerei

2022. november 18.

A hasmenés könnyen felismerhető: a (kis)gyermek a szokásosnál gyakrabban megy vécére, és a széklete is hígabb, vizesebb az átlagosnál.

Fotó: gettyimages.comLeggyakrabban a bélrendszer valamilyen baktérium vagy vírus okozta fertőzésre adott válasza a hasmenés. Emellett allergiás eredetű problémák, lisztérzékenység, vagy az emésztőenzimek elválasztásának zavara is okozhat gyakori, híg székletet.

  • A kertben, parkban tébláboló, játszó kisgyermekeknél egyes növényi részek megevése is vezethet hasmenéshez.
  • Antibiotikumok szedése esetén számítani kell arra, hogy egyes hatóanyagok – mellékhatásként – viszonylag gyakran okoznak hasmenéssel, puffadással járó panaszokat.

A kétévesnél fiatalabb gyerekekre veszélyes igazán

Bár banális állapotnak tűnik a hasmenés, de kisgyermekeknél a vizes-nyákos széklet miatt bekövetkező folyadékvesztés a só- és vízháztartás zavarát okozhatja; illetve szélsőséges esetben, esetleg hányással kombinált formában, sokkos állapothoz is vezethet. Erre különösen a kétévesnél fiatalabb kisgyermekeknél kell figyelni, akik nagyobb társaikkal összehasonlítva sokkal érzékenyebben reagálnak a folyadékveszteségre!

Mit tehet a szülő, ha hasmenéses az egy évnél idősebb gyermeke?

  1. Legfontosabb a minél hamarabbi só- és folyadékpótlás. Már az első hat órában lényeges az, hogy sókat és cukrot tartalmazó vizes oldatot vegyen magához a gyermek. Erre a célra a gyógyszertárban elérhetők speciális elektrolit-pótló készítmények. Szükséghelyzetben házilag is készíthető elektrolit és cukorpótló folyadék: 4 teáskanál cukrot és 1 teáskanál konyhasót kell 1 liter előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben feloldani. Ezt lassan kortyolgatva, apránként kell meginni. Továbbá javasolható a sós ropi etetése a bőséges folyadékbevitel (víz, tea, hígított gyümölcslé) mellett. A teák közül a gyulladáscsökkentő hatású kamillatea, a borsmentatea, de jótékony lehet az édesköménytea, illetve a bogyósokból (málna, szeder) készült természetes gyümölcsteák is. Ha szívesebben megissza a gyermek, akkor vízzel hígított gyümölcslevet is lehet adni neki.
  2. Az ételek közül csak „hasfogó”, könnyen emészthető, zsírszegény étkek kerüljenek kis mennyiségben a gyermek tányérjára. Inkább többször egyen kevesebbet, mint egyszerre sokat. Hasmenés esetén a banán, a főtt rizs, a sós főtt krumpli, a darabosra vágott alma, illetve a klasszikus kétszersültek ajánlhatók.
  3. A hasmenés kíméletes kezelésére szolgáló, gyógyszertárakban kapható sárgarépás rizsnyák már 4 hónapos kortól alkalmazható, elektrolit- és folyadékpótló hatású különleges táplálkozási célú élelmiszer. A rizsnyák tulajdonképpen egyfajta „ivólé”, ami a legkisebb hasmenéses betegeknek javasolható.
  4. A klasszikus hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszerek közül az aktív szén lehet az első választás. Az aktív szén hároméves kor felett alkalmazható. Az aktív szén a kórokozó mikroorganizmusokat (pl. vírus) köti meg, és távolítja el a szervezetből. Ha a tabletta bevétele problémát okoz a gyermeknek, akkor célszerű a tablettákat elporítani, vagy a kapszulás formában vásárolt aktív szenet a kapszulákból kiönteni, és azt kevés folyadékkal elkeverve bevenni. Az sem probléma, ha a gyermek szétrágja a széntablettát, és úgy nyeli le. A készítmények betegtájékoztatójában szerepel az, hogy életkortól függően napi maximum hány tablettát vehetnek be a gyermekek. Ne ijedjen meg senki, ha a gyermek széklete fekete lesz, mert az aktív szén színezi azt feketére.
  5. Kicsi (akár 1-2 éves) és nagyobb gyermekeknél egyaránt alkalmazható – a használati útmutatóban szereplő adagolást követve – a dioszmektittartalmú, szuszpenzió készítésére szolgáló por. Ha a gyermek megissza a szuszpenziót, az védőréteggel bevonja a bélcsatorna nyálkahártyáját, így az kevésbé lesz ingerelhető, ritkább lesz a székletürítés.
  6. Amennyiben antibiotikumszedés okozta a mellékhatásként jelentkező hasmenést, a bélflóra regenerálása elsőrendű feladat. Ehhez a gyógyszertárakban nagy választékban kapható pre- és probiotikumok alkalmazhatók. Továbbá az élőflórás készítmények (pl. egyes kefirek, joghurtok) fogyasztása is előnyös.
  7. A felnőtteknél bevált hatóanyagok nem minden esetben használhatók a kisgyermekeknél. Fontos tudni, hogy a recept nélkül kapható loperamidtartalmú szereket csak 12 éves kor fölött szabad használni! Ettől csak az orvos kifejezett javaslatára lehet eltérni.
  8. Figyeljen arra, hogy egyéb tünetek is jelentkeznek-e a gyermeknél; pl. láz, hányás.
  9. Abban az esetben, ha az erős hasmenés miatt a gyermek sok folyadékot veszít, láza van vagy hány, netán erőtlen és szédül, vagy véres a széklete, mindenképpen fel kell keresni a gyermekorvost.
  10. Amennyiben a gyógyszertárban recept nélkül kapható, hasmenés kezelésére szolgáló szert vásárol a szülő a kisgyermekének, minden esetben kérje ki a gyógyszerész tanácsát, aki életkortól és panaszoktól függő kezelést ajánl.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu