Információk, érdekességek

A csuklás megállítása természetesen

2023. április 11.

A csuklás a rekesziszom akaratlan, görcsös összehúzódása. Kellemetlen, de ártalmatlan élettani jelenség, mely „enyhe módszerekkel” megállítható. Ha mégsem, és órákon át, netán napokig tart, forduljunk orvoshoz, mert betegség állhat a hátterében.

Tárkony olaj (Fotó: gettyimages.com)A csuklást (singultus) kiválthatja egy bőséges étkezés, vagy az étel túl gyorsan történő fogyasztása, szénsavas ital vagy levegőnyelés, de stressz és a rossz emésztés is.  Furcsa hang („hukk, hukk…”) kíséretében percenként többször ismétlődik, és gyors belégzést okoz. Általában igyekszünk minél előbb megszabadulni tőle, csak az a kérdés, hogyan. Íme néhány házi vagy „enyhe” módszer, melyekkel a hosszabb-rövidebb ideig tartó csuklás megszüntethető:

Tárkony esszenciális olaj

Miért hasznos? A tárkony (Artemisia dracunculus) esszenciális olaja erőteljes görcsoldó hatással rendelkezik. Amellett nyugtató és szorongásoldó tulajdonságai miatt hasznos gyógyírt jelent stressz és idegesség ellen (melyek szintén kiválthatják a csuklást).

Alkalmazás: Tegyünk 1 csepp tiszta tárkony esszenciális olajat a nyelvünk alá, vagy egy kiskanál cukorra, és hagyjuk a szájban elolvadni. Ismételjük meg 10 perccel később.

Ha nem akarjuk bevenni az olajat, lágyan masszírozzuk 2 csepp esszenciális olajjal a plexus solaris (hasi idegfonat) zónáját.

Homeopátiás golyócskák

Miért hasznosak? A hagyományos gyógyászattal szemben a homeopátia a betegséghez hasonló tüneteket képes előidézni pl. hígított alapanyagokkal. Ily módon mellékhatások nélkül van esély a baj orvoslására. Pl. a homeopátiás golyócskák igénybevétele csuklás esetén is ajánlható.

Alkalmazás A csuklás rohamszerűen is jelentkezhet, így a krízis alatt szedjünk Cuprum metallicum 5CH golyócskákból 5-öt, minden 10 percben.

Alapvetően görcsoldó kezelésre: Cuprum metallicum 5CH, 5 golyócska 3x naponta, váltakoztatva Magnesia phosphorica 6CH 5 golyócskával, 3x naponta. 

Méhfű

Miért hasznos? A méhfű szintén görcsoldó, idegrendszeri problémákat enyhítő, nyugtató hatású növény, és stresszoldó, relaxáló hatása sem elhanyagolható. 

Alkalmazás Gyógytea formájában: tegyünk egy leveseskanálnyi méhfű levelet egy csésze vízbe, főzzük 5 percig, és hagyjuk ázni 10 percen át.
Igyunk belőle 2-3 csészével naponta a tartós görcsös tünetek enyhüléséig.
A méhfű kivonat tabletta és por alakban is kapható.

Fügebimbó

Miért hasznos?

A rügyterápia keretein belül alkalmazva a fügebimbóból készült kivonat is segít, idegesség és erős stresszhatás esetén, amellett elősegíti az emésztést. Ez utóbbinak működési zavarai is okozhatnak csuklást.  Alapkezelésként alkalmazzuk, ha a csuklás gyakran visszatér.

Alkalmazás

Emésztési problémák esetén 10 csepp tinktúrát vegyünk be 2x naponta, 21 napon keresztül. Ismételjük meg ezt a 21 napos kúrát, ha szükséges, 7 napos szünetet tartva közöttük.

Jó tanácsok a csuklás megelőzésére

– Együnk lassan, minden falatot alaposan megrágva, és evés közben tartsuk magunkat egyenesen.

– Lehetőleg ne igyunk evés közben, és mellőzzünk minden szénsavas italt.

– Könnyű ételeket fogyasszunk, és táplálkozzunk változatosan, annak elkerülésére, hogy a gyomrunk nagyon kitáguljon.

– Stressz esetén relaxáljunk, vegyük igénybe a szofrológia eszközeit, jógázzunk, vagy végezzünk lassú testmozgást, pl. tai chi tornagyakorlatokat.

5 tipp csuklás ellen

1. Igyunk egy pohár hideg vizet, mivel a sűrű kortyolgatás folytán a nyelőcső ritmikus összehúzódásai elősegítik a rekeszizom görcsös összehúzódásainak megszűnését.

2. Domborítsuk ki a mellet, húzzuk össze a lapockát, miközben a váll legyen maximálisan hátrahúzva. Tartsuk ezt a pozíciót néhány másodpercen át.

3. Vegyünk egy mély levegőt, és a lehető leghosszabb ideig tartsuk vissza. Ezáltal emelkedik a vér széndioxid szintje, ami megszüntetheti a csuklást.

4. Fogyasszunk el 1 kávéskanálnyi mézet ecettel összekeverve. (Csípős, savanyú ingerek hatására maradhat abba a csuklás.)

5. Furcsa megoldás, de használhat: nyújtsuk ki a nyelvünket, ameddig csak tudjuk, az állunk irányában (mintha el akarnánk érni). Ilyenkor stimuláljuk a hangszalagrést, ami enyhíti a csuklást kiváltó görcsöket.

forrás: Patika Magazin