Információk, érdekességek

Homlokcsakra; harmadik szem csakra, hatodik csakra, avagy az Adzsnyá csakra

2021. június 16.

A homlokcsakra a két szemöldök közt, a "harmadik szem", a tisztánlás központja, a lélek színhelye. Ez vezérli a meditációt, az elmélkedés irányát, az intuíciót. A hinduk itt, a homlokcsakra helyén hordják különféle jelentésű felfestéseiket, homlok ékszereiket.  

A harmadik szem magában hordja a hatodik érzék képességét, ezzel olyan dolgokra érzünk rá, amire általában nem szoktunk. A harmadik szem a - hinduizmusra támaszkodva - a fénnyel kapcsolatos. A fényhez való kötődés az emelkedett világokkal való kommunikációt és ennek tudati aspektusát hangsúlyozza ki. Ha nyitva van a harmadik szemed, akkor tovább látsz önmagadnál.           

A Homlokcsakra általános elemzése:

Elnevezése: a harmadik szem, egy szem, ajnacsakra
Elhelyezkedése: a szemöldökök között
Eleme: nem tartozik hozzá elem, mivel túl van az anyagi síkom
Endokrin mirigye: agyalapi mirigy
Hormonjai: az agyalapi mirigy serkentő és kormányzó hormonjai
Érzékelése: a hatodik érzék
Hozzátartozó testrészek: agy, arc, orr
Színe: ibolya, bíbor
Polaritása: női
Temperamentuma: felszabadult
Mantrája: ohm vagy ksam
Megerősítései: én vagyok, felelős vagyok az életemért
Tanulási feladata: vállalni a felelősséget saját magunkért
Szimbolikája: ibolyakék piramis
Archetipikus képe: a bölcs öreg (Merlin)
Tarot megfelelői: a Torony, a Hold, a Csillag
Kövei: ametiszt, lapislazuli, zafír, szodalit
Illóolajai: jázmin, muskotályzsálya, pacsuli
Asztrológiai megfelelője: Szűz-Halak tengely

A homlokcsakra, vagy harmadik szem csakra jellemzői:

A homlokcsakra a lélek színhelye. Ez vezérli a meditációt, az elmélkedés irányát, az intuíciót. A harmadik szem magában hordja a hatodik érzék képességét, ezzel olyan dolgokra érzünk rá, amire általában nem szoktunk. A harmadik szem a - hinduizmusra támaszkodva - a fénnyel kapcsolatos. A fényhez való kötődés az emelkedett világokkal való kommunikációt és ennek tudati aspektusát hangsúlyozza ki. Ha nyitva van a harmadik szemed, akkor tovább látsz önmagadnál.

A harmadik szem alapvető kérdése: Mi az életfeladatom?

A homlokcsakra erősödését akkor érezzük, amikor intuícióinkra, hatodik érzékünkre támaszkodunk. Ilyenkor a belső látásunk és érzékelésünk működik.
A homlokcsakránál a felsőbb énünk jelentkezik, ki az önmagunkért való felelősségre emlékeztet. ”Kövesd az intuíciókat” De általában túl gyors életet élünk ahhoz, hogy érzékeljük intuícióink üzeneteit. Ahhoz, hogy érzékelni tudjunk, le kell lassulni, kicsit meg kell állni.

A harmadik szem a nevetést is irányítja. Ezen belül az egyik legnagyobb feladatának tekinti azt, hogy tudjunk nevetni önmagunkon. A harmadik szem tökéletes képviselői azok a bolondok, kik saját útjukon járnak, követik intuícióikat, képesek magukon és a világon is jót nevetni.

A homlokcsakra betegségeiről:

Fejfájás:
A folyamatosan visszatérő fejfájás általában arra utal, hogy nem vagyunk képesek az intuícióinkra hallgatni. A túl sok reális gondolkodás meggátol cselekedeteinkben, terhessé válik számunkra és fejfájást idézhet elő.

Látászavarok:
A látászavarok többsége, így a rövidlátás, távollátás, kancsalság, kötőhártya-gyulladás mind arról árulkodik, hogy valamit nem szeretnénk látni és megtudni. A távollátó a jelenből a jövőbe szeretne menekülni, a rövidlátó a jövőtől tart, a kötőhártya gyulladásban szenvedő legszívesebben behunyná a szemét valami előtt.

A homlokcsakra kiegyensúlyozása

Az Ayurvédában van egy külön kezelés,amelyben a homlok közepére langyos és illatos illóolajat csepegetenek. (Shirodhara a neve, és igen kellemes élmény) Ez a kezelés kifejezetten a harmadik szem megnyitását, a belső látás képességét erősíti, de a kínai medicinában is van olyan arcmasszázs, amelyben ezt a pontot stimulálják. Energetikai meditációk, vizualizációk és a jóga segítenek megnyitni és áramlásban tartani ezt a csakránkat. 

forrás: Harmonet.hu