Információk, érdekességek

Homeopátiával a sérülések, leégés, napszúrás, rovarcsípés ellen

2022. július 13.

A nyáron sokakat érintő probléma lehet a balesetek, sérülések, leégés, napszúrás, rovarcsípések következményeinek enyhítése. A homeopátia segíthet ezekben az esetekben is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Németországi tapasztalatok alapján készítettünk egy összeállítást, amelyet akkor is jól lehet hasznosítani, ha az ott használt homeopátiás gyógyszerek maradéktalanul ma még nem elérhetők Magyarországon. Többek között nem beszerezhetők a tinktúrák, így azok hígítása sem készíthető el. Számítani lehet azonban a szakemberek leleményességére.

A német szakemberek azt ajánlják a homeopátiás módszereket alkalmazóknak: amellett, hogy rendelkezünk homeopátiás elsősegélynyújtó szerekkel, tanácsos arra is figyelni, hogy balesetek esetére legyen nálunk elegendő és megfelelő kötözőszer is. Mindenképpen tartsunk otthon arnika és körömvirág tinktúrát. A higított arnika tinktúra alkalmazható a tompa/*** sebek borogatásához, a higított körömvirág tinktúra pedig a nyílt sebek tisztításához és borogatásához. A körömvirág balzsam kitűnően alkalmazható gyógybalzsamként is. Ezek nem homeopátiás, hanem allopátiás szerek, hatóanyag tartalommal.

Arnika

Az arnika az egyik legfontosabb bőr-és sebgyógyító növény. A borogatás formájában történő alkalmazása nemcsak az európai népgyógyászatban ismert, hanem a perui indiánok körében is. Különösen azokban az esetekben használják, amikor esés, rándulás, zúzódás okozta a sérülést. Az arnika alkalmazása nem javasolt nyílt sebeknél, és mivel bizonyos embereknél allergiát is okozhat, szigorúan higított formában kell felhasználni. A borogatásoknál figyelni kell arra, hogy a kötés folyamatosan nedves legyen, tehát azt rendszeresen ellenőrizni és frissíteni kell. Homeopátiás szerként jól használható nyílt sebeknél is, ahol a szövetek sérültek: nagyfelületű vérömlenyeknél, vérzéseknél, nyílt sebeknél, operáció után, valamint fogászati kezeléseknél.

Hypericum perforatum – orbáncfű

Az orbáncfű régóta olyan megbetegedések és sérülések gyógyító növénye, amely egyfelől az idegeket, másfelől a bőrszöveteket érinti. Az orbáncfű alkalmazható tehát, ha egy balesetnél az idegek sérülnek, mint például a szalagsérüléseknél, vagy az agyrázkódás utókezelésekor (előbb mindenképpen orvoshoz kell menni!). De ilyen sérülés például a zúzódás is, vagy a köröm alá szúródott szilánk.

Belladonna

A beladonna - másnéven nadragulya – a fejben bekövetkező vértolulás (tág pupillák, nedves, izzadó bőr, egyfajta kábultságérzés) esetében javallott.

Így nem csoda, ha a belladonnát nem csak akut lázas fertőzéseknél (“influenzánál”), skarlátnál vagy középfülgyulladásnál alkalmazzák, hanem napszúrásnál is. Az arc ilyenkor is vörös és izzadt lesz, pulzáló fejfájás, fájóan vöröslő bőr és tág pupilla a jellemző. Az elsőfokú égési sérülésnél is alkalmazható a belladonna, amikor az érintett bőrfelület fájóan vörös. Hólyagok képződésekor más szereket kell alkalmazni.

Cantharis, a spanyol légy

Azok a nők, akik gyakran szenvednek hólyaggyulladásban, ismerik a cantharis-t, mint a húgyutak akut fertőzésének kezelőszerét. A hólyag illetve hólyagképződés szorosan összefügg a cantharis-szal. Ez abból ered, hogy a homeopátiás hasonlósági elv alapján a rovar hatóanyagai a bőrre erős hólyagképző hatással vannak. Így a klasszikus természetgyógyászatban az úgynevezett “cantharis-tapaszt” ahhoz alkalmazzák, hogy a nyiroknedveket bőrirritáción és folyadékkal teli hólyagok képződésén keresztül levezessék. Ez az alkalmazás arra utal, hogy a cantharis másodfokú, hólyagos égések esetében is értékes szer.

Ledum palustre

A ledum palustre, a molyűző a homeopátiában az éles eszközök, szúrt sebek, állatharapások illetve rovarcsípések által okozott pontszerű, begyulladt sérülések kezelésének szere. Jellemző, hogy a sérült testrész hideg, azonban a fájdalmat hideg hatására csökkenteni lehet. A ledum-seb jellemzői a kékes sebkörnyék és a szúró fájdalom, amelyek a testközpont felé sugároznak.

Apis mellifica

Az apis mellifica a mézelő méh. Mi sem természetesebb, mintsem hogy a homeopátiásan előkészített szert méh- vagy darázscsípéseknél is alkalmazzuk.

Az apis-szal kezelendő rovarcsípésekre jellemző a nagy, áttetsző, de sápadt duzzanat, amelyet a csípés okoz, és amely hevesen, égően-szúróan fáj, és esetlegesen az allergiás bőrreakció. Figyelem! A szájon belüli csípéseknél vagy allergiás hajlamnál azonnal orvoshoz kell menni!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu