Információk, érdekességek

5 tipp, hogyan szabadulj meg függőségeidtől

2020. május 01.

Egy válság közepén semmi sem jöhet rosszabbul, mint a folyamatos függés, ami lebilincsel, amire költeni kell, ami elrabolja idődet. A viszonylag enyhébb függőségek legyőzése - dohányzás, túlzásba vitt táplálkozás, vagy függő kapcsolatok - is meglehetősen nehéz küzdelem. Íme néhány tanács, melyek segítségével megszabadulhatunk a nem kívánt szokásoktól, viselkedéstől, kapcsolattól.  

 

„A dohányzásról könnyű leszokni. Már legalább százszor megtettem.” - Mark Twain

Vegyük a dohányzásról való leszokás példáját, mely elvek alkalmazhatóak más függőség esetében is. (Lehet pasi, szerelem, evés, vagy egyéb kényszer.).

  1. Változtass a környezeteden!
    Ha a dohányzásról szeretnél lemondani, kerüld őket, keress más társaságot. Ha eddig a dohányosokkal ültél ebédkor, egyszerűen ülj át a másik asztalhoz. Ha már túl vagy a nehezén, megint a régi csapattal ehetsz, viszont ha ez még most is kísértésbe ejtene, nem muszáj velük étkezni. Ha valamivel együtt jár a dohányzás, pl. kávé vagy alkohol fogyasztása, akkor azokat is érdemes elhagyni egy bizonyos ideig. Járj olyan helyekre, ahol tiltott a dohányzás (pl. sportklubbok, tánciskolák, mozik). Ha mással leszel elfoglalva, amit élvezel is, eszedbe sem fog jutni a cigaretta.
     
  2. Várj, amíg a vágyakozás elmúlik!
    Kísérletek bizonyítják, hogy a legtöbb erős vágyakozás 15-20 percen belül elcsitul. Tudatosan kezelve a jelenséget, foglald el magad bő negyed óráig valami mással, míg a kritikus idő eltelik. Ha a munkahelyeden rá szeretnél gyújtani, inkább sétálj egyet az épület körül. Ha otthon vagy, találj olyan tennivalót, amit már régóta halogatsz, de soha nem volt rá időd (pl. rendbe rakni a fényképeket).  Tartsd mindig a kezeidet és az agyadat mozgásban, meglátod, a kísértés fokozatosan elenyészik. Bármilyen függőség legyőzése út a szabadság felé, nem pedig önmagunk feladása.
     
  3. Jusson eszedbe, miért is akarsz felhagyni vele!
    Vedd sorba, miért nem szeretnél tovább dohányozni: egészségtelen, kellemetlen szagú, némelyek számára taszító, drága, és végül, de nem utolsósorban mások egészségét is károsítja. Gondold át sokszor, miért is teszed az egészet, és a sóvárgás alábbhagy. De azt sem feledd, hogy nem megy egyik napról a másikra, viszont a késztetés napról napra gyengébb lesz.
     
  4. Keress egy egészséges tevékenységet helyette!
    Sokszor könnyebb úgy lemondani valamiről, hogy helyette egy másik élvezetes tevékenységet talál az ember, ami nem szükségszerűen egészségtelen. Érdemes előre megtervezni, hogy mit is teszünk, vagy eszünk, ha a vágy a tetőfokára hág. Néhány ötlet: napraforgó mag, nyers zöldségek (répa, karalábé), cukormentes rágógumi, kézimunka, keresztrejtvény. Bármi, amiben a kéz és/vagy a száj részt vesz. Ha internet függőséggel küzdenél, egyszerűen menj el otthonról, mozogj. Barátkozz olyan emberekkel, akik ebben társak, egyedül sokkal nehezebben menne.
     
  5. Légy türelmes!
    Hamarabb, mint gondolnád, a kezdeti nehéz időszak – bármiről is mondasz le, azaz bármitől is szabadulsz meg – távoli emléknek fog tűnni. Észre sem fogod venni, és eltelt egy hónap, a sóvárgás meg a végét járja. Ha kitartó vagy, baráti körödben is biztos páran kedvet fognak kapni a káros szenvedélyek feletti győzelemhez.
A komolyabb drogfüggőségből való kilépés más kategóriába tartozik, abban az esetben nem mindig sikerül egyedül megbírkózni a nem kis feladattal. A fent felsoroltakon kívül manapság elég „divatos” a túlköltekezés, a vásárlás.

Hitelre könnyen meg lehet vásárolni a hőn áhított méregdrága cipőt vagy ruhát, vagy háztartási eszközöket. A kölcsönt fel lehet használni egy egy utazásra, melyre már olyan rég vágytunk. Viszont vissza is kell fizetni, a akkor kezdődnek a gondok sok esetben. Sokkal könnyebb felhagyni a hosszú távon csak negatív eredménnyel járó szokásokkal, hibás döntésekkel, mint gondolnánk

forrás: Harmonet.hu