Információk, érdekességek

5 tipp, hogy könnyebben megszokja gyermekünk a szemüveget

2023. március 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A szülők számára sokszor a legnehezebb kihívások egyikét jelenti, hogy elfogadtassák gyermekükkel a szemüveg viselését. Gyakran ütközhetnek erős ellenállásba, pedig akárcsak a fogszabályozó, úgy a szemüveg is az ő érdeküket szolgálja. Ennek ellenére egyik sem népszerű gyógyászati termék a gyerekek körében, akik sokszor kellemetlennek élhetik meg ezek viselését, kínosan érezhetik magukat megjelenésük miatt és tarthatnak osztálytársaik csúfolódó megjegyzéseitől is.  

A szemüveg hosszú távon kétségtelenül gyermekünk előnyére válik, ugyanakkor hirtelen hozhat jelentős változást a mindennapjaiba. Ezért időre lesz szüksége ahhoz, hogy megszokja az új helyzetet és szívesen viselje az előírt darabot. Nézzünk is meg néhány hasznos tippet, amelyekkel segíthetjük abban, hogy idővel ő is hasznos kiegészítőként tekintsen a szemüvegre, megértse előnyeit és viselése ne kínos, sokkal inkább szórakoztató élmény legyen számára!

Mit tehetünk szülőként, hogy könnyebben megszokja gyermekünk a szemüveget?

A gyereknevelés nagy felelősséggel jár, a szülőknek sokszor népszerűtlen döntéseket is meg kell hozniuk gyermekünk érdekében; hiszen a legkisebbek gyakran vonakodnak az olyan hasznos dolgok betartásától, mint a zöldségek fogyasztása, a kevesebb édesség, a több tanulás vagy az időben történő lefekvés. Egy szemüveg feltehetően egyik gyermek kívánságlistáján sem szerepel, de vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen annak rendszeres viselése. Fontos, hogy legyünk türelmesek és megértőek, magyarázzuk el, hogy a szemüveg előnyére válik, nincs benne mit szégyellni, és segítsük abban, hogy leküzdhesse az ezzel kapcsolatos félelmeit. Nézzünk ehhez 5 hasznos tippet!

1. Keressünk példaképeket!

Minden gyereknek vannak kedvenc mesehősei, filmes karakterei, sportolói, énekesei vagy más olyan hírességek, akikre felnéznek. Példaképeik között pedig szinte biztosan akad legalább egy szemüveges: Harry Potter mellett gondolhatunk Supermanre, Demi Lovatora vagy éppen Matt Damonra. A gyerekek sokszor rajonganak kedvenceikért, az a tudat pedig, hogy az általuk csodált bálvány is hozzájuk hasonló cipőben jár, sokkal magabiztosabbá teheti őket a szemüveg viselésében. Ezt a tudatosságot erősíthetjük gyermekünkben akár a hálószobájába tett poszterekkel is, hogy lássa, teljesen menő dolog szemüveget viselni.

2. Vonjuk be őket a választásba!

Évtizedekkel vagyunk túl az SZTK-s szemüvegek korszakán, napjainkban a szemüvegkeretek és a szemüvegtokok egyaránt trendi, menő kiegészítők lehetnek. Széles választékban érhetőek el, már a legkisebbek számára is, tetszés szerinti méretekben, formákban, színekben vagy mintázatokban. Minden gyerek szeret válogatni, ha pedig egy elképzeléseihez passzoló darabot talál, idővel akár még ragaszkodhat is hozzá. Ráadásul úgy érezheti, ő is részese volt a szemüveggel kapcsolatos komoly döntés meghozatalának.

3. Figyeljünk oda a kényelemre!

Alapvetően rábízhatjuk gyermekünkre a döntést a szemüveg stílusát illetően, nekünk azonban fontos odafigyelni annak kialakításra is. Az az optimális, amikor a szemüveg stabilan illeszkedik az arcformához, kényelmesen ül az orrnyergen és füleken. Nem csúszik le, nem túl laza és nem túl feszes, szinte észrevehetetlen viseletet tesz lehetővé. Ne feledjük, hogy a gyerekeknek kisebb a fülük és kevésbé markánsak az arcvonásaik – ha biztosan jó döntést szeretnénk hozni, akár a szemészeten, akár egy szaküzletben is kérhetünk tippeket a tökéletes típus kiválasztásához.

4. Fokozatosan szoktassuk őket a viseléshez!

Nem várhatjuk el, hogy gyermekünk minden pillanatban szívesen hordja a szemüvegét, kiváltképpen az elején nem, amikor még az újdonság erejével hat. A hozzászokás eltarthat egy ideig: legyünk türelmesek, a legtöbb lurkónak körülbelül három hónapra van szüksége az „akklimatizációhoz”. Apró lépésekkel szoktassuk a szemüveghez, például a viselési idő fokozatosan növelésével. Kezdhetjük napi 10 perccel, majd folyamatosan emelhetjük ezt az időtartamot egészen addig, amikor már az állandó viselet is természetes lesz számára.

5. Támogassuk és biztassuk őket!

Gyermekünknek szüksége lehet a támogatásunkra és a biztatásunkra, különösen az elején: egészen a szemészeten tett látogatástól az eszköz első viseléséig. Ezután is dicsérjük meg időnként a megjelenését, juttassuk eszébe a szemüveges példaképeit, emlékeztessük arra, mennyi előnnyel jár a szemüveg viselése! Szebben írhat, jobban láthatja a filmeket és az iskolában is ügyesebb lehet. Kisebb gyereknél sajnos előfordulhat, hogy valamilyen formában az osztálytársaik céltáblájává válnak szemüvegük miatt. Ezért érdemes lehet előre felkészíteni ezekre a helyzetekre, vagy legalább segíteni abban, hogy hagyja figyelmen kívül ezeket a rosszindulatú megjegyzéseket.

A szemüveg elfogadtatása nem egyszerű, azonban közel sem lehetetlen feladat. A fenti tippek sokat segíthetnek a cél elérésében, ugyanakkor, ha indokoltnak érezzük, bármikor kérhetünk további tanácsokat például egy szemész szakorvostól, beszélhetünk akár gyermekünk tanáraival is. Ők biztosan partnerek lesznek abban, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenség vagy rossz érzés mellett szokjon hozzá a legkisebb az új helyzethez!

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu