Információk, érdekességek

5+1 tipp a tavaszi allergia ellen

2022. május 05.

Fotó: 123rf.com

Az allergiásoknak a tavasz eljövetele nem olyan örömteli, hiszen számukra egyenlő az allergia kellemetlen tüneteivel. Egy kis odafigyeléssel azonban enyhíthetők az olyan bosszantó tünetek, mint tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, szemviszketés vagy könnyezés!

„Az allergia szinte bármikor ránk törhet, tavasszal leggyakrabban a különféle növények váltják ki. Egyesek már gyermekkoruk óta küzdenek vele, másoknál csak felnőttként jelentkeznek a tünetek. A megfelelő készítmények alkalmazásával azonban enyhíthetők a kellemetlen tünetek. A hatásos kezelési mód kiválasztásában segít a szakorvos, így érdemes a panaszok jelentkezésekor felkeresni. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a kezelését, mert a tünetek súlyosbodhatnak, akár asztma is kialakulhat” – mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosa.

Mivel a kezeletlen allergia évről-évre hevesebb tünetekkel jelentkezhet, fontos, hogy mihamarabb elkezdjük a kezelést.

A leggyakoribb tavaszi allergének:

• nyírfafélék – mogyoró, nyír
• bükkfafélék – szelídgesztenye, tölgy
• szilfafélék
• hárs

Ezek mellett azonban sok embernek okoz komoly allergiás panaszokat a tiszafa és a fűzfa virágzása is.

Fotó: 123rf.com

5+1 tipp az allergiás tünetek gyógyszerek nélküli csökkentésére:

  1. Takarítsunk hetente többször!
  2. Kizárólag reggel és este szellőztessünk és csakis röviden! Utazás közben ne húzzuk le az autó ablakát
  3. Gyakran tusoljunk, többször mossunk hajat és ruháinkat, ágyneműnket is gyakrabban tisztítsuk. Napközben is sokszor mossunk kezet, arcot szappannal.
  4. Mérsékeljük szabadtéri aktivitásainkat, főleg akkor, ha az érzékenységünknek megfelelő pollen koncentrációja magas. Sportolásra inkább válasszuk zárt tereket.
  5. Próbáljuk ki a tengeri só alapú orrspray-t! A túlzott, nyálkahártya-lohasztó, érösszehúzó hatású orrspray használat köztudottan nem tesz jót szervezetünknek. Jó alternatíva lehet ezzel szemben az egyszerű tengeri sós orrspray, amit gyógyszertárból beszerezve, de akár otthon elkészítve is alkalmazhatunk. A tengeri só jótékony, nyugtatja a pollenallergia miatt gyulladt nyálkahártyát. Ezen kívül bevethetünk orrmosást is: speciális, erre a célra készült eszközzel eredményesen távolíthatjuk el a felső légutakból az allergént.
  6. Étkezzünk egészségesen, vitaminban gazdagon, ugyanis az erős immunrendszer az allergiával szemben is ellenállóbb. Ha bírjuk, fogyasszunk csípős ételeket is, a csípős paprika pl. légzéskönnyítő, nyálkahártya-vékonyító hatású. Ne feledkezzünk meg a keresztallergiáról sem: vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek fokozhatják az allergiás tüneteket, ezeket kerülnünk kell. Nyírfapollen érzékenységnél például a zeller, az alma, a cseresznye, a körte, a sárgarépa és paradicsom okozhat keresztallergiát.
forrás: Bébik.hu