Információk, érdekességek

4 tipp a jobb alvásért

2023. március 15.

Ha nem alszunk eleget vagy nem alszunk jól, hamar érezhetjük a kialvatlanság negatív hatásait: az energiahiányt, az emlékezési nehézségeket, a csökkent figyelmet, a lelassult gondolkodást, az ingerlékenységet, a nappali álmosságot, de akár erősebb hangulati ingadozásokat is. Mivel az alvásunk minőségét nagyban befolyásolja a környezetünk is, ahol álomra hajtjuk fejünket, a március 17-i Alvás Világnapja alkalmából az Euronics összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket az alváshoz ideális körülmények megteremtéséhez.

Fotó: 123rf.comAz, hogy hány óra alvásra van szükségünk, az életkorunktól függően változó lehet, de 18 és 60 év között egy nemzetközi ajánlás szerint minimum 7 óra pihentető alvásra lenne szükségünk szervezetünk ideális működéséhez. Néhány egyszerű tippet betartva könnyen megteremthetjük otthon a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy ez az alvásra fordított idő valóban hasznosan teljen.

Sötét, csendes szoba

A fénynek és zajnak való kitettség nagyban megnehezítheti az elalvást és a pihentető alvást, ezért ügyeljünk arra, hogy a szoba teljesen sötét és csendes legyen egészen addig, amíg fel nem kelünk. Ne hagyjuk bekapcsolva éjszakára a televíziót, ne hagyjunk égve lámpát, de ne használjunk például LED-fénnyel felszerelt, egész éjjel világító ébresztőórát sem, hiszen a fény miatt szervezetünk úgy érzékelheti, nappal van. Ha a hálószoba vagy a környezetünk adottságai nem megfelelőek, fontoljuk meg árnyékoló vagy füldugó beszerzését – azonnal érezni fogjuk a különbséget, amikor kipihentebben, frissebben ébredünk.

Természetes fény nap közben

A természetes fény segít biológiai ritmusunk megfelelő működésében: a nappali fényben energikusabbak vagyunk, éjjel a sötétben pedig elálmosodunk. Ha azonban az egész napot beltérben, egy sötét helyiségben, laptopunk előtt ülve töltjük, szervezetünk könnyen összezavarodhat: nehezebben fogunk elaludni, éjjel pedig akár többször is felébredhetünk. Amellett tehát, hogy éjszakára biztosítjuk a csendes és sötét környezetet, ugyanakkora jelentőséggel bír az is, hogy nap közben megfelelő mennyiségű fény érjen minket. Borongósabb napokon erre alkalmas lehet egy természetes fényű lámpa is – a hideg fényű izzók helyett válasszunk otthonunkban meleg, természetes fényforrásokat és azok használatát csökkentsük az este közeledtével. A bioritmusunkat egy okos ébresztőlámpával is támogathatjuk: ezek az ébresztés időpontja előtt fokozatosan növelik a fényerőt, így természetesen és finoman keltenek fel.

Tiszta, hűvös levegő

Alvásunk minőségének egyik legjelentősebb befolyásoló tényezője a hálószóba hőmérséklete.  Testhőmérsékletünk alvás közben lecsökken, a túl magas beltéri hőmérséklet azonban nehezítheti ezt a természetes folyamatot, ezzel gátolva a mély alvást.  Éppen ezért érdemes arra törekednünk, hogy a szoba éjszakára hűvös legyen: a Nemzetközi Alvás Alapítvány ajánlása szerint az ideális beltéri hőmérséklet az alváshoz körülbelül 18 Celsius-fok. De nem csak a hőmérsékletre érdemes odafigyelnünk: a tiszta, friss levegő hozzájárul a testünk megfelelő oxigénellátásához, ezáltal a minőségi alváshoz.

Az Euronics szakértői a megfelelő minőségű alváshoz éppen ezért azt javasolják, a melegebb hónapokra szerezzünk be olyan eszközt, amivel hűthetjük északára a levegőt – ha szeretnénk elkerülni a klímafelszerelés magas költségeit, ez lehet mobilklíma, léghűtő vagy ventilátor is. Ezek használatakor fontos, hogy alvás közben kerüljük a direkt légáramot, azaz figyeljünk arra, a hűvös levegőt ne közvetlenül magunkra irányítsuk, ha szeretnénk elkerülni a megfázást. A tiszta levegőhöz pedig egy légtisztítóval járulhatunk hozzá – ezeket az eszközöket már okostelefonról is irányíthatjuk.

Óvatosan a kék fénnyel

A kijelzők által kibocsátott kék fény csökkenti az elálmosodásért felelős hormon, a melatonin termelődését, ezért sokszor halljuk, hogy lefekvés előtt 2 órával már javasolt kerülni a mobiltelefon, laptop és televízió használatát. Sok esetben azonban ez nehezen, vagy egyáltalán nem kivitelezhető. Az esti órákra éppen ezért javasolják az Euronics szakértői a mobiltelefonok és tabletek esetén az ún. komfort mód bekapcsolását, ami szoftveresen szűri ki a kék fényt a képmegjelenítéskor. Monitorból válaszhatunk az átlagosnál kisebb kékfénykibocsátású eszközt – technológia szempontjából a LED-kijelzők helyett érdemes IPS monitort választani, hiszen ezek amellett, hogy már alacsonyabb kékfénykibocsátású verziókban is elérhetők, tiszta és kontrasztos képmegjelenítésük miatt kevesebb fáradtságot okoznak a szemünknek. Televíziók esetében jó választást jelenthetnek az OLED technológiájú modellek, hiszen ezeknek a LED televízióknál kisebb a kékfénykibocsátása.

forrás: Patika Magazin