Információk, érdekességek

4 módszer, amivel télen is könnyen rávehetjük magunkat a mozgásra

2023. március 07.

A bezárkózós téli időszakban gyakran még a sportolók is nehezen találnak motivációt a mozgáshoz. Ilyenkor persze mindig jobban esik a kellemes benti melegben tölteni az időnket, azonban a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy erőt vegyünk magunkon, és belevágjunk a mozgásba. Honnan merítsünk motivációt még a leghidegebb téli napokon is a sportoláshoz? Mutatjuk a bevált technikákat!  

1. Jelöljünk ki egy konkrét célt!

Akár néhány kilót szeretnénk leadni, vagy éppen hatalmas izomtömeget akarunk építeni, tűzzünk ki egy pontos célt. Ez már önmagában rengeteg motivációt adhat, hiszen egy konkrét, mérhető eredményt hajszolhatunk az edzéseink során. Ehhez a célhoz pedig tartsuk magunkat még a lazábbra vett ünnepi időszak alatt is, hogy a tél végén elmondhassuk, valóban hasznosan töltöttük a decembertől február végéig tartó időszakot.

Állítsunk össze egyéni edzéstervet!

Legyen szó konditermi edzésről, biciklizésről vagy futásról, edzésterv készítésével pontosan tudni fogjuk, hogy mit kell csinálni a következő alkalmak során. Így egy kis változatosságot vihetünk minden egyes edzésünkbe, és sokkal motiváltabbak lehetünk, mintha rendszer nélkül vágnánk bele a mozgásba.

2. Motiváljuk magunkat videókkal!

Kedvenc sportolóinkról és példaképeinkről bizonyára rengeteg edzésvideót találunk a neten. Megnézhetjük, hogyan kezdték, és hová jutottak az évek folyamán a kőkemény és kitartó edzésüknek köszönhetően. A motivációs videóknak pedig már külön kultuszuk van, ugyanis látványos képi effektek és valóban adrenalint pumpáló zenék ösztönöznek a sportolásra.

Még akkor is érdemes ilyen videókat nézni, ha nem szeretnénk élsportolók lenni, hiszen a helyes példát látva még télen is hatalmas motivációt kaphatunk a rendszeres mozgáshoz.

3. Tanuljunk mindig valamit újat a sportolás jótékony hatásairól!

A rendszeres mozgás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számtalan tanulmány készült. A sportolás bizonyítottan erősíti az immunrendszert, fejleszti az izmokat és védi az ízületeket, illetve dopamint, más néven "boldogsághormont" szabadít fel. Ha a mozgás jótékony hatásairól cikkeket olvasunk, máris nagyobb kedvet kapunk a sportoláshoz, hiszen részletesen is megismerjük, hogyan támogatjuk a szervezetünket.

Akár kifejezetten a saját sportágunkkal kapcsolatban is olvashatunk tanulmányokat. Így az anatómiai ismereteink fejlesztése mellett számos új gyakorlatot és edzésmódszert is felfedezhetünk, illetve sokkal tudatosabban edzhetünk a jövőben.

4. A hideg helyett gondoljunk az elérendő eredményeinkre!

Ha télen is a szabadban sportolunk, a fogcsikorgató időjárás alaposan megnehezítheti a dolgunkat. Ilyenkor igazán nagy elszántság szükséges ahhoz, hogy elejétől a végéig lenyomjuk az edzéseket. Azonban ha a kitűzött célunkat tartjuk szem előtt, máris kevésbé fogjuk érezni a hideget, és még az erős mínuszokban is komoly teljesítményt tudunk lerakni az asztalra.

Öltözzünk megfelelően!

A zimankós téli hónapokban mindig öltözzünk rétegesen a sportoláshoz, de semmiképp ne öltözzünk túl. Kapjunk fel aláöltöző ruhát, és számoljunk azzal is, hogy a mozgás során 1-2 fokkal feljebb fog kúszni a testhőmérsékletünk. Ugyanis ha vastag kabátban vágunk neki az edzésnek, szinte pillanatok alatt leizzadhatunk, ami megfázáshoz és hosszú hetekig tartó betegséghez is vezethet.

A fenti 4 módszer bevetésével még a leghidegebb téli napokon is rávehetjük magunkat a mozgásra. Tűzzünk ki egy pontos célt, nézzünk motiváló edzésvideókat, olvasunk és tanuljunk a sportolás pozitív hatásairól, továbbá lebegjen a szemünk előtt az elérendő eredmény. Ha ezekre odafigyelünk, akkor még télen is rengeteget fejlődhetünk!

forrás: Harmonet.hu