Információk, érdekességek

Mérni kell!

2024. június 18.

Fotó: liudmilachernetska © 123RF.com

A magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érinti Magyarországon. Miért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése?

A vérnyomás rendszeres mérésének kiemelt jelentősége van a magasvérnyomás-betegség felismerésében, kezelésében és ellenőrzésében. Ha nincs panaszunk, akkor évente egyszer ajánlott a vérnyomás mérése, tünetek esetén viszont rögtön ellenőrizni kell azt. A vérnyomás egészséges embereknél is mutat bizonyos mértékű ingadozást, amit érdemes figyelemmel kísérni, de ha valakinek már diagnosztizált magasvérnyomás-betegsége van, akkor ajánlott a rendszeres otthoni vérnyomás-ellenőrzés és az adatok naplószerű feljegyzése, ami a családorvos számára is fontos információkkal bír. A vérnyomás mérése során a készülék három számjegyet mutat.

  • Az első szám, vagyis a szisztolés érték annak a nyomásnak a mértéke, amely a szív összehúzódásakor mérhető az erekben.
  • A második, ún. diasztolés érték a szív elernyedésekor mérhető nyomásra utal.
  • A harmadik szám a pulzust, vagyis a szív percenkénti összehúzódásainak a számát mutatja.

Vérnyomásméréskor minimum három mérést kell végezni egymást követően a domináns karon, a mérések között egyperces szünetet tartva, eredményként pedig az utolsó két mérés átlagát kell figyelembe venni és felírni. Egészséges, 18–65 év közötti embereknél 120–129/70–79 Hgmm, 65 év felett 130–139/70–79 számít általános célértéknek. A 140 fölötti szisztolés és a 90 fölötti diasztolés értékeket már kóros vérnyomásnak tekintjük. A vérnyomásmérőn megjelenő harmadik érték a pulzusszám, melynek értéke 80/perc alatt megfelelő.

Kardiológiai Diagnosztikai és Hypertonia Központ

Magyar Hypertonia Társaság által akkreditált hipertóniaellátó hely.

  • Teljes körű kardiológiai kivizsgálás előzetes bejelentkezés után.
  • Személyre szabott tanácsadás belgyógyász-kardiológus-hipertonológus tapasztalatok alapján.

Kézfájdalom-és zsibbadás pajzsmirigyzavar esetén?

2024. június 12.

Kézfájdalom-és zsibbadás pajzsmirigyzavar esetén? post thumbnail image

A pajzsmirigy alulműködése igen gyakori probléma a magyar lakosság körében, melynek tünetei közt általában normál étkezés melletti hízás, fáradékonyság, hajhullás, menstruációs zavarok szerepelnek. Azonban kevesen tudják, hogy bizony a kéz zsibbadása és fájdalma is gyakran utal pajzsmirigyzavarra. A témáról bővebben dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Nem múló kézzsibbadás-és fájdalom

A kéz fájdalma igen gyakori probléma, melyért az esetek egy részében a túlzott számítógép használat tehető felelőssé. A jellemzően éjszaka, a csuklónál jelentkező, és a felkarba is kisugárzó fájdalom és zsibbadás legtöbbször csukló alagút szindrómára utal, melynek hátterében a túlerőltetésen kívül autoimmun gyulladás, sérülés, és olyan hormonális változásokkal járó állapotok állhatnak, mint a terhesség, klimax és a pajzsmirigy alulműködése. Ez utóbbira csak ritkán gondolnak, pedig sokszor a nem múló zsibbadás és fájdalom oka a nyak elülső részén található szerv zavara. Pajzsmirigy alulműködés következtében ugyanis olyan anyagok halmozódhatnak fel a csukló szöveteiben, melyek nyomhatják a környező idegeket- mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

További tünetek, melyek pajzsmirigy alulműködésre utalnak
• normál étkezés melletti hízás
• menstruációs panaszok
• meddőség
• hajhullás
• fáradékonyság/álmosság
• depresszió

Hormonpótlással a probléma megszüntethető

Sajnos amennyiben pajzsmirigyzavar okozza a vissza-visszatérő problémát, úgy gyakran felderítetlen marad a kiváltó ok, ugyanis sokan nem hormonális zavart sejtenek a csuklófájdalom mögött. Pedig egy egyszerű vérvétellel igazolni lehetne az állapotot, és amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigy csökkent hormontermelése, azt az esetek többségében gyógyszeres terápiával könnyen orvosolni lehet. Ez hamar véget vethet a kellemetlen panaszoknak, így a beteg újra nyugodt és pihentető éjszakáknak nézhet elébe, és ismét fájdalmak nélkül élheti mindennapjait.


Kérdések a cukorbetegségről

2024. június 07.

Fotó: spukkato © 123RF.com

A cukorbetegség az egész életre kiható állapot, mely teljes életmódváltást kíván. A zavar mibenléte és kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált, mind a „régebbi” diabéteszesek megannyi kérdéssel találhatják szemben magukat.

Életem végéig inzulinra szorulok?

A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ám megfelelő kezeléssel a vércukorszint normalizálható. Ehhez az esetek többségében az életmódváltáson kívül valamilyen készítményre van szükség: ez lehet inzulininjekció vagy valamilyen tabletta (hogy kinek melyikre van szüksége, azt több tényező is befolyásolja). Ám azt érdemes tudni, hogy az állapot első számú terápiás módja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, így elképzelhető, hogy bizonyos idő után – vagy már a kezdetektől – elég csupán a megfelelő életmód követése. Természetesen a rendszeres kontroll ez esetben is elengedhetetlen!

Le tudom váltani az inzulint tablettára?

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer el kellett kezdeni inzulinozniuk magukat, akkor már mindig ezt a kezelési módot kell követniük. Pedig meglehet, hogy – ha pl. alacsonyabb a vércukor szintje, akkor – elég a gyógyszeres terápia. Természetesen az ellenkezőjére is szükség lehet, vagyis arra, hogy a gyógyszerről inzulinra kell váltani – ilyen lehet pl. a terhesség/ szoptatás, műtét, bizonyos betegségek, ill. az állapotban bekövetkezett romlás.


Diabéteszes fekély

2024. június 04.

A diabéteszes fekély megfelelő terápia nélkül könnyen az érintett végtag amputálásához vezethet, ezért fontos, hogy a beteg mielőbb orvosi segítséget kérjen! Az állapot kezelése viszont nem minden esetben könnyű.

Fotó: geckophotos © 123RF.comJobb megelőzni a bajt

A diabétesz során a normális értéket tartósan meghaladó, emelkedett vércukorszint olyan szövődményeket idéz elő a szervezetben, melyek elősegítik a végtagfekély kialakulását. Mivel a már kialakult fekély kezelése sok esetben nehézkes, ezért fontos a prevenció. Ennek első lépése a vércukorszint normalizálása diabetológus orvos segítségével, a túlsúly csökkentése útján a testsúly normalizálása, a koleszterinszint és az esetleg megemelkedett vérnyomás csökkentése. Fontos odafigyelni arra is, hogy óvja lábait a sérülésektől és fordítson időt a rendszeres testmozgásra, mely nem csupán a glükózszintet csökkenti, de a keringésre is pozitív hatást gyakorol.

Ismerje fel a tüneteket!

Minden cukorbetegnek ismernie kell a fekély kezdeti tüneteit, hogy a kezelést mihamarabb megkezdhesse. Fontos, hogy mindennap ellenőrizze a lábai állapotát, lát-e rajta elváltozásokat! Figyelemfelhívó jel lehet pl. a szokatlan duzzanat, irritáció, bőrpír, nehezen gyógyuló seb, rossz szag, elszíneződés, fájdalom/érzéketlenség bizonyos területeken.

Mielőbbi kezelés

A fekély sikeres terápiájának kulcsa a kezelés mielőbbi megkezdése, mivel minél később jut el a beteg az orvoshoz, annál nehezebb lesz a gyógyítás. Az orvos először osztályozza, hogy az állapot egy adott skálán milyen szinten áll. E szerint a következő stádiumokat különböztetünk meg:

0 – nincs fekély, de veszélyeztetett
1 – jelen van fekély, de nincs fertőzés
2 – mély fekély, ízületek, inak is érintettek
3 – kiterjedt fekély, tályogok, erős fertőzés

Komplex terápia

A diabéteszes fekély kezelése csakis akkor lesz eredményes és tartós, ha azt komplexen kezelik, mivel maga az állapot létrejötte is több kiváltó tényező miatt alakult ki. Éppen ezért a gyógyításban szükség van diabetológus, sebész, dietetikus, gyógytornász, ortopédorvos, sebkezelő nővér, angiológus és pedikűrös jelenlétére.


Visszeres fájdalom

2024. május 28.

Fotó: steklo © 123RF.com

Akiknek vannak visszereik, azok azzal is tisztában vannak, hogy nem egyszerű velük az élet, mert sokszor okozhatnak fájdalmat.

A legtöbb esetben, amikor előkerül a visszeres fájdalom kérdése, akkor az emberek krémekkel és tablettákkal próbálják felvenni a harcot ellene, ám ez sokszor nem célravezető.

Sajnos ez a fajta fájdalom nagyon makacs, így a krémek és tabletták nem mindig segítenek, vagy nem eléggé. A hatékony eszközök a pólya és a kompressziós harisnya, melyek viselése nem a legkellemesebb, de a fájdalmat valóban jól enyhítik.

Sarkalatos kérdés lehet az is, hogy ha már kialakult a visszeresség, akkor mit tehetünk ellene, hogyan vehetjük fel a küzdelmet. Hiszen nem mindegy az sem, hogy milyen mértékű problémáról beszélünk. A kisebb volumenű gondokra tökéletes megoldás lehet a pólya, a kompressziós harisnya, a krém, a tabletta, de van, amikor a doktornak ennél komolyabb eszközökhöz kell nyúlnia.

A tágult visszereket célszerű megoperálni, mert a későbbiekben súlyos vénás pangáshoz vezethetnek, ami károsítja a bőr vérellátását. Ez pedig egyenes út ahhoz, hogy a gombás és a bakteriális fertőzések könnyebben alakuljanak ki, ami a kellemetlenségeket a sokszorosára fokozza.

Tornával a visszerek ellen

Amikor egy probléma kialakul, akkor mindig olyan megoldásokat keresünk, amik könnyűek és egyszerűek. Ez azonban sokszor nem célravezető, vagy ha igen, akkor sem mindegy, hogy az intenzitását és a kivitelezését hogyan képzeljük el. A torna nem rossz ötlet, de mindenképpen érdemes ezt orvossal egyeztetni, hiszen előfordulhat, hogy többet ártunk vele, mint használunk.

A torna alapvetően jó az ereknek, hiszen megkönnyíti a vér visszaáramlását a szív felé, vagyis csökkenti a vénás pangást. De ez csak abban az esetben igaz, ha a megfelelő mozdulatokat végezzük, és a megfelelő erősséggel. A fokozott, nagyon erős fizikai terhelés már nem tesz jót az ereknek. Ezért mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...242