Információk, érdekességek

A betegeknek első mondata: nem akarok inzulint kapni

2020. június 15.

Dr. Porochnavecz Mariettával, a Cukorbetegközpont diabetológusával a frissen és régebben diagnosztizált cukorbetegekről és a diabéteszes kismamákról beszélgettünk.

 

Fotó: gettyimages.comMár diagnosztizált vagy inkább a friss cukorbetegek keresik fel inkább?

Mind a kettő előfordul. A frissen diagnosztizált cukorbetegek elsősorban a háziorvoshoz fordulnak ezzel a problémával, de van, aki mindjárt diabetológust keres fel. A cukorbetegségben szenvedők gyakran akkor jelentkeznek, ha az eddigi kezelés mellett nem jók a vércukor értékeik, vagy már valamilyen szövődmény kialakult.

Általában mi az első, amikor valaki megtudja, hogy cukorbeteg? Mennyire rémülnek meg?

Rendszerint mindenki megijed a diagnózis hallatán. Mindjárt a rossz példák jutnak az eszükbe. A betegeknek első mondata sokszor, hogy nem akarok inzulint kapni. Úgy gondolom részletes felvilágosítással, a diéta és életmód változtatás megtanításával sokat lehet ezen segíteni. Beszéljük meg, hogy milyen gyógyszereket kívánunk adni és miért. 1-es típusban elkerülhetetlen az inzulin adása. 2-es típus esetén ez csak bizonyos esetekben kerül felfedezéskor szóba, általában elég a gyógyszeres kezelés.

Mennyi idő kb. elsajátítani a cukorbeteg életmódot? 

Ez nagyon sok tényezőtől függ: a diabetes típusától, a beteg korától, szellemi állapotától és együttműködésétől. Egyszerűbb elfogadtatni egy gyógyszer adását, mint az életmódváltás szükségességét.A beteg tanítása közös munkát igényel az orvos, a szakasszisztens, a diétás szakember részéről. Amennyiben ezt a feltételt meg tudjuk teremteni akkor rövid idő alatt a beteg tisztában lesz a betegségével, a vércukor mérésével, az étrenddel, az inzulinok beadásával. Emellett a beteggel való rendszeres konzultáció, a gyógyszermódosítások megbeszélése, az ismeretek felelevenítése elengedhetetlenül szükséges.


Mi minden okozhat hasi problémákat?

2020. június 06.

Sokan jelentkeznek a hasi panaszokkal, mely mögött sok olyan dolog is állhat, amire nem gondolunk. A stressz által okozott gyomorfekélytől kezdve a felfázások miatt érzett bizonytalan alhasi panaszokig sok minden előfordulhat.  

Gyerekeknél gyakran találhatjuk, hogy nincs szerencsére semmi testi probléma, mégis fáj a hasuk. Előfordul, hogy a családban lévő konfliktusok,vagy az iskolában történtek hatására jelez a test. Ilyenkor az alkalmazott bélflóra javítók , fájdalomcsillapítók, fertőtlenítők hatástalannak bizonyulnak.

A hasi fájdalom sajnos súlyos problémát, daganatos betegséget is jelezhet.

Szerencsére ez ritkán fordul elő,sokkal gyakoribb, hogy a diszkomfort érzés, fájdalom mögött táplálék intolarencia áll. A leggyakoribb a laktóz intolerancia,de napjainkban egyre gyakrabban derül ki, hogy az illetőnek glutén intoleranciája van, ami felszívódási zavarokban, hasi puffadásban, fájdalomban jelentkezhet.

Nem mindenkinél egyforma a glutén intolerancia, ritkán van olyan formája, melynél még az is tüneteket okoz, ha az élelmiszer nyomokban tartalmaz glutént. Ilyenkor még az is problémát okozhat, ha az élelmiszert olyan környezetben állították elő, mely korábban tartalmazott glutént.
A glutén intolarencia gyakran okoz vas hiányt, mert a vas nem tud felszívódni a károsodott bél nyálkahártya miatt. A további glutén bevitele a páciens állapotát tovább ronthatja.


Feledékeny vagy? – Lehet, hogy a vérnyomásoddal van baj

2020. június 05.

Fotó: gettyimages.com

A legtöbben úgy gondolják, a magas vérnyomás csakis az idősebbek betegsége, így a következményeivel is csak nekik kell számolni. Kutatások szerint azonban nem csak hogy a fiatalabb korosztály tagjait is érintheti, de kezeletlen esetben náluk is megkezdődhet a hipertónia miatti mentális hanyatlás. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája elárulta, hogy miért érdemes a fiataloknak is nagyobb hangsúlyt fektetni vérnyomásukra, és hogy milyen szerepe van terápiájában a megfelelő életmódnak.

A magas vérnyomás sokak szerint kizárólag az idősebbeket sújtja, ám a mozgáshiány, a túlzott stressz, valamint a nem megfelelő táplálkozás miatt egyre több fiatalt is érint. Éppen ezért nekik is érdemes időközönként megmérniük a vérnyomásukat – főleg, ha olyan tüneteket is tapasztalnak, mint szédülés, fejfájás, szívritmuszavar – hiszen a kezeletlen hipertónia hosszútávon olyan szövődményeket okoz, mint a stroke vagy a szívritmuszavar. Sőt, kutatások szerint a fiatalon megjelenő mentális hanyatlásért is felelőssé tehető.

Figyelemzavar már 18 évesen kezdődik

A szisztolés és a diasztolés vérnyomás ugyanis nagyban befolyásolja a kognitív képességeket. Minél magasabb a vérnyomásérték, annál jobban csökkennek a szellemi funkciók.

Egy tanulmányban 18-46, valamint 47-83 éves embereket vizsgáltak. A kutatásban megállapították, hogy hipertónia esetén a szellemi teljesítmény csökkenése egyaránt érinti a fiatalabbakat és idősebbeket is. Kezdetben a probléma koncentrációzavarban, feledékenységben nyilvánul meg, ám a kor előrehaladtával egyre ijesztőbb tünetek jelentkezhetnek (pl. memória/beszédzavar). A szellemi hanyatlás pedig kihat a munkavégzésre, magánéletre. A romló teljesítmény okozta stressz tovább emelheti a vérnyomást, ezzel hosszú távú, romboló ördögi kört hozva létre.

A komolyabb agyi funkciózavar megakadályozása érdekében fontos, hogy a betegség idejében kezelésre kerüljön. Sajnos azonban a felmérések alapján a magasvérnyomásos fiatalok 76%-ának kezeletlen a hipertóniája – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.


Endokrinológiai kisokos: mi mit jelent?

2020. június 03.

Fotó: 123rf.com

Az endokrinológiai a belső elválasztású mirigyekkel és azok zavaraival foglalkozó tudományág. Napjainkban egyre több embernél diagnosztizálnak különböző hormonzavarokat, így érdemes tisztában lenni néhány fogalommal, rövidítéssel, melyek a leggyakrabban bukkannak fel a betegek életében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ezeket szedte össze. 

Belső elválasztású mirigyek

A szervezet hormonjait mirigyek termelik. Ezen mirigyeknek 2 fő csoportját különböztetjük meg: léteznek külső elválasztásúak (exokrin) és belső elválasztású mirigyek (endokrin). A hormonok lényegében a testünk mozgatórugói, így igen változatos tüneteket okozhatnak azok zavarai (ráadásul a generált problémák lehetnek enyhék és igen súlyosak is).  A belső elválasztású mirigyeink a következők: Pajzsmirigy, agyalapi mirigy (hypophysis), hypothalamus, mellékvese, hasnyálmirigy szigetsejtjei, petefészek, here, mellékpajzsmirigy.

OGTT

Terheléses vércukorvizsgálatot jelent, mely során megvizsgálják az éhomi, 60 és 120 perces glükóz értékeket. Segítségével diagnosztizálásra kerülhet a diabetes, különböző prediabetes-es állapotok. Ha a vizsgálatok kiegészülnek az inzulin értékekkel is, úgy IR (inzulinrezisztencia) fennállására is fény derülhet, melyet szintén kezelni szükséges.

T3, T4, TSH

Ezek a legfontosabb hormonok, melyek a pajzsmirigy funkcióiról adnak pontosabb képet. A8 T3 és a T4 a pajzsmirigy hormonjai, míg a TSH a pajzsmirigy stimuláló hormon- ez serkenti a T3 és a T4 termelődését. Sok helyen csupán a TSH szintjét mérik, ám pontos diagnózist a T3 és a T4 birtokában lehet mondani. A legjobb, ha mindezt kiegészíti az ATPO szintjének ellenőrzése is, ami esetleges gyulladásra, autoimmun folyamatokra utal.


Visszatartja a térdfájdalom a mozgástól?

2020. május 23.

Fotó: gettyimages.com

Ha valaki a térdfájdalom miatt óvakodik a mozgástól, könnyen ördögi körbe kerülhet, hiszen az inaktivitás tovább rontja az ízületek állapotát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arról beszélt, hogyan maradhat mobil a térdízület. 

Mozogni kell – de nem mindegy, hogy mit

Számos kutatás bizonyította már, hogy a mozgás – más egészségvédő hatásai mellett – egészségesen és mobilan tartja az ízületeket. Az ajánlások közt szerepel a Centers for Disease Control nevű szervezeté is, amely a heti legalább 2,5 órányi, közepes intenzitású mozgást tartja elégségesnek. Természetesen fájós ízületek mellett nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb mozgásformát. Szakértők szerint azoknak, akik térdfájdalmakkal, csípő- vagy hátfájdalommal küzdenek, a kisebb behatással járó mozgásformák az optimálisak

A kisebb behatás ugyanis nem jelenti, hogy kisebb lesz egészségnyereség, mindössze arra utal, hogy az egyik láb mindig a földön marad, vagyis kimarad a mozgásból az ugrás és a földet érés. Ezzel kiküszöbölhető az ízületeket érő erős terhelés. Szerencsére sok ilyen alacsony behatással járó sportot lehet találni, mint például a jóga, a gyors gyaloglás, a vízi sportok, az úszás, a kerékpározás vagy a túrázás

Térdfájdalom esetén is szükséges a mozgás

A térdfájdalommal, ízületi gyulladással küzdőknek különösen fontos, hogy az említett mozgástípusok valamelyikét iktassák be a mindennapjaikba. Ugyancsak ajánlhatóak ezek a sportok a csontritkulással élőknek és az idősebbeknek is, akik különösebb probléma nélkül szeretnék megőrizni ízületeik egészségét. 

– Térd- és más ízületi fájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire cs


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...176