Információk, érdekességek

Lábszárfekély cukorbetegekné

2013. február 28.

Lábszárfekély cukorbetegeknélA cukorbetegek száma világszerte rohamosan növekszik, amelynek egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély, amely akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet. 

Magyarországon évente körülbelül 4.000 lábat kell amputálni, pedig a cukorbeteg láb kialakulása megelőzhető lenne egy gyors, egyszeri vizsgálattal, amelyet két speciális készülékkel, szöveti oxigénszintmérővel és lézer dopplerrel végeznek.

Cukorbetegségtől a láb amputációjáig

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségében a betegség kialakulása után 8–10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes foglalkozni a témával, hogy az esetleges szövődmények kiküszöbölhetők legyenek.


Krónikus fáradtságtól szenved?

2013. február 27.

Krónikus fáradtságTitánium allergia is okozhatja a panaszait! Allergénmentes fémként terjedt el: implantátumok, ékszerek készülnek belőle. Egyre több kutatás igazolja azonban, hogy a titánium allergia létező jelenség, a szerteágazó tünetek miatt pedig sok a diagnosztizálatlan beteg. 

Nem mindenkinek jelent megoldást

A fémallergiák okozta panaszok különösen nők körében fordulnak elő gyakran. A legtöbb tünet megjelenése a nikkelből készült ékszerek, övcsatok viseléséhez köthető – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A fogászatban és az ortopédiai műtétek során alkalmazott implantátumok ezért - a fémallergiás betegek számára – a hypoallergénként ismert titániumból készülnek. Korábbi vizsgálatok is igazolták azonban, hogy sajnos ez sem jelent mindenki számára megoldást, a titániumból készült implantátumok, ékszerek is allergiás reakciót okozhatnak.


Köhögés – mikor, meddig, hogyan?

2013. február 25.

Köhögés A legtöbb ember éber állapotban óránként egyszer-kétszer köhint, az ennél gyakoribb köhögés azonban rendellenesnek tekinthető. A köhögés nem mindig a légutak betegségét jelzi, hanem reflexes úton idegrendszeri, emésztőszervi és szívbetegségek is kiválthatják. 

A köhögés jellege, gyakorisága és napszaki változása olyan jellegzetes lehet, hogy az orvost eligazítja a kórisme felállításában.

Gyakoriság - nem mindegy mennyit köhögünk

A köhögés lehet heveny (fertőzések, idegen test bejutása a légutakba, mérgező gázok beszippantása), mely az okok megszűnésével néhány nap után elmúlik. És lehet idült, ha hosszantartó (naponta akár többször is ismétlődik), hetekig, hónapokig is eltart. 


A D-vitamin hiány felelős a civilizációs betegségekért?

2013. február 16.

A gyermek és felnőtt lakosságban végzett nemzetközi tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a lakosság D- vitamin ellátottsága nem megfelelő. Számos kórkép esetében, melyeket civilizációs betegségnek is neveznek, mint szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos rák típusok, allergia, de egyes autoimmun betegségek is, összefügghetnek az alacsony D-vitamin szinttel a szervezetben.

A D-vitamin és az immunrendszer

Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban – hívja fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.


Hasi fájdalom - bélfájdalom

2013. január 28.

A hasi fájdalom egyik jellegzetes formája a "bélfájdalom". Ennek oka nem mindig bél eredetű. Epehólyag- és vesebetegségek is puffadással, "bélgörcs" érzésével járnak. Vesegörcsben szenvedő beteget néha bélelzáródás gyanújával utalnak kórházba. Ha a fájdalmakhoz hasmenés vagy székrekedés társul, és a kivizsgálás során nem található szervi elváltozás (pl. daganat, bélgyulladás), akkor "irritábilis bél" betegségről, illetve tünetegyüttesről (szakkifejezéssel: szindrómáról) beszélünk. Problémát az okoz, hogy bármennyire is gyakori képpel állunk szemben – az emésztőszervi ambulanciákon megjelent betegek leggyakoribb panasza –, a diagnózist megerősítő speciális vizsgálat nem áll a rendelkezésünkre. 

A panaszok lényege a hasi fájdalom, a székelési rendben beállott zavar és a puffadás. Hasmenés, székrekedés, ennek váltakozása, nyákos széklet hosszú évek óta fennállhat. Lényeges a véres széklet hiánya, amely más, súlyosabb betegségek velejárója.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...156157158...239