Információk, érdekességek

Magyar õssejtkutatók új eredményei

2008. december 28.

A kutatócsoport szöveti és embrionális õssejtekkel egyaránt foglalkozik.

 

 

Magyar õssejtkutatók tanulmánya elemzi egy rangos nemzetközi tudományos folyóiratban, hogyan védik meg az õssejteket a káros hatásoktól szaporodásuk és átalakulásuk közben egyes fehérjék.


Mesterséges csontvelõt állítottak elõ

2008. december 27.

A fejlesztés alapja az a háromdimenziós, pórusos váz, melyet áttetszõ polimerbõl állítottak elõ.

 

 

Folyamatosan termel kémcsõben vörösvértesteket és egyfajta fehérvérsejtet az a mesterséges csontvelõ, melyet amerikai kutatók állítottak elõ a Michigani Egyetemen.


Utáljuk ki a túlsúlyosakat?

2008. október 07.

Gondolatok a súlyproblémával küzdõk hátrányos megkülönböztetésérõl.

 

 

Azt, hogy a túlsúly egészségtelen, hogy súlyos terheket ró az egészségügyre, a gazdaságnak pedig akár forint-milliárdokban mérhetõ veszteséget okoz, egyre többek számára ismert tények. Kérdés azonban, hogy a valóban egyre elkeserítõbb méreteket öltõ jelenség ellen való küzdelem helyes módja az érintettek hátrányos megkülönböztetése volna munkahelyeken vagy bárhol máshol. Igencsak kétséges!


Az influenzavírus titkai

2008. július 29.

Az influenzavírus szaporodásának újabb titkairól lebbentették fel a fátylat japán tudósok.

 

A Jokohamai Egyetem kutatóinak, akik munkájukról a Nature címû tekintélyes tudományos folyóiratban számoltak be, sikerült "belõniük" azt az enzimet, amely szükséges a vírus szaporodásához, majd ezt követõen meghatározták a vegyület szerkezetét és mûködési mechanizmusát.


A folyadékpótlás fontos

2008. június 02.

A nyári hónapokban azonban folyadékigényünk megnövekszik, ezért különösen ügyeljünk arra, hogy sokat igyunk, és gyermekeink is elfogyasszák a megfelelõ napi mennyiséget.

 

 Nyári szabadságunk alatt végre elfelejthetjük kicsit a kötelezõ mindennapi rutint, pár napot együtt tölthetünk a családunkkal, utazhatunk, kirándulhatunk kedvünk szerint, próbálunk minél több idõt tölteni a szabadban. A gyerekek is egész nap játszhatnak, hiszen szünet van, itt a jó idõ. A nyaralás más veszélyeket is rejthet, hiszen utazásaink során az ismeretlen ételektõl, italoktól könnyen gyomorpanaszaink lehetnek, nem ritka a hasmenéses, hányásos tünet sem. Ilyenkor fokozottan figyeljünk arra, hogy megfelelõ mennyiségû folyadékot igyunk...


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...120121122...150