Információk, érdekességek

Még csendesség van az influenza-fronton

2010. november 03.

Influenza-szerû tünetekkel az elõzõ hetivel azonos számú beteg járt háziorvosnál.
A 42. héten a figyelõszolgálatra kijelölt praxisok azt jelentették, hogy 2010. október 18-24. között az elõzõ hetivel közel azonos számú beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel. A 20%-os lakossági mintán végzett becslés alapján megállapítható, hogy a 42. héten kb. 9 000 influenzaszerû megbetegedést regisztráltak - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.


Az immunrendszer segíthet a ráksejtek rejtõzésében

2010. október 29.

Az immunrendszer segíti rejtõzésükben a rákos sejteket. Ez megmagyarázhatja, miért tér vissza a tumor akár többszöri kemoterápia után is - közölték csütörtökön amerikai kutatók.

Depresszió és szívbetegség: túl nagy kockázat

2010. október 22.

Négyszer nagyobb a páciensek szívhalálozási kockázata, ha a két állapot együttesen van jelen. A depresszió és a koronáriás szívbetegségek együttes jelenléte sokkal nagyobb halálozási kockázatot jelenthet a páciensek számára, mint e két állapot külön-külön - írja a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).

A felborult napi életritmus árt a szívnek

2010. október 21.

Még kérdés, hogy ez emberben is összefügghet-e a napszaki ritmus megzavarodása a triglicerid szint emelkedésével? A naponta azonos idõben ismétlõdõ események sorát azért is érdemes gondos rendben megtartani, mert életritmusunk fölborítása árthat szívünknek. Ezt emberen még sokat kell vizsgálni, de egereken bizonyítottan érvényesül - írják kutatók a Cell Metabolism címû szaklap augusztusi számában.

Fogyókúra piros paprikával

2010. augusztus 11.

Dél-koreai kutatók tanulmányát a Journal of Proteome Research közölte.

 

A paprika csipõs ízét adó kapszaicin lehet a jövõ fogyasztószere: nem csak a szánkat, hanem a zsírszövetet is fokozottan égeti. A többletsúly fõleg zsírszövet formájában rakódik le testünkben. Ez azonban nem egységes anyag: testünkben van fehér és barna zsír. Az elhízás a fehér zsír fölhalmozódását jelenti. A barna zsír viszont hõt termel: mozgás nélküli égetés melegíti az újszülötteket, vagy a téli álmot alvó állatokat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...113114115...150