Információk, érdekességek

Anyatej és kolosztrum az immunrendszerért

2006. október 11.

A kutatók egyre korszerûbb gyógyszereket kísérleteznek ki és a gyógyszergyárak hatalmas versenyben vannak egymással a piacok megszerzéséért, mindazonáltal a legkorszerûbb gyógyszerek is számos mellékhatással bírnak. 
Párhuzamosan a gyógyszeripar dinamikus fejlõdésével megfigyelhetõ, hogy az orvosszakma és a betegek is fokozottan fordulnak a természetes gyógymódok felé. Elmondhatjuk, hogy korunkban természetes alapanyagú, az emberi szervezet részére nélkülözhetetlen alkotóelemeket tartalmazó anyagok és ezekbõl készült termékek újrafelfedezése folyik.


Fentiekre is tekintettel különös figyelmet érdemel a kolosztrum, ami a szülést/ellést követõ 24-36 órában keletkezõ elõtej.


Várandósan is fitten

2006. október 07.

Levendula Patika - Hírek képNapjainkban egyre inkább megdõlni látszik a nagyszüleink által még oly bõszen hangoztatott „kettõ helyett kell ennünk” elmélet, s helyét a terhesség alatti egészséges táplálkozás fontossága veszi át.


A várandósság idõszakában felszedett túlsúly mázsás terheket jelent szervezetünk számára. Gondoljuk csak meg, keringésünknek el kell látnia a magzatot, elegendõ tápanyagot kell biztosítania fejlõdéséhez. Mindez már önmagában megterhelõ feladat, különösen, ha még hozzáteszünk 10-15kg plusz súlyt, melyet magunkkal cipelünk. Keringésünk, hátunk, lábaink, ereink, szívünk és nem utolsó sorban maga a magzat látja ennek kárát.


Drámai felmérés: a szülés utáni súlyfelesleg veszélyei

2006. október 02.

Kockázatosabb a második, és minden további terhesség azok számára, akik az elsõ gyermekük születése után nem képesek megszabadulni felesleges kilóiktól. A túlsúly növeli a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a halvaszületés kockázatát. A kockázat pedig annál nagyobb, minél túlsúlyosabb az anya.


Svéd kutatók vélekedése szerint 2010-re a nõk kétharmada túlsúlyos lesz. Az orvosok arra is rájöttek, hogy ezek a nõk nehezebben esnek teherbe. A 150 ezer nõ részvételével készült svéd felmérés során a testtömegindexet vizsgálták. Megállapították, hogy az ideális valahol 18,5 és 25 között van. Egy 165 centiméter magas, 63 kilogrammos nõ testtömegindexe 23.


Becsengetés

2006. szeptember 27.

A gyerekes családok életében az igazi évforduló a szeptemberi iskolakezdés. Különösen, akiknek a legelsõ tanév kezdõdik. Az új élethelyzet pedig a legtöbb esetben felborítja a család eddigi életét, fõleg akkor, ha az iskolába kerüléssel együtt áll vissza a munkába az anyuka. Mindenki próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ez a legtöbb esetben nem megy könnyedén. Hogy az iskolakezdés ne legyen rémálom sem az elsõsöknek, sem a rutinosabb (de azért sebezhetõ) nagyobbaknak, no meg persze a szülõknek sem, érdemes átgondolni a család napi idõbeosztását. És azt is, hogyan tehetnék a szülõk zökkenõmentessé a gyerekek számára az átállást. Perhát Emese pszichológus, Varga Andrea és Lelovics Zsolt alsó tagozatos tanítók ebben segítenek.

Már a terhesség alatt felismerhetõ az autizmus?

2006. szeptember 05.

Az autizmus olyan fejlõdési rendellenesség, ami a társadalmi beilleszkedés, tanulás és egyéb magatartásformák zavarával jár. Az állapotot leggyakrabban kisgyermekkorban ismerik fel, a Yale Egyetem kutatói azonban kidolgoztak egy módszert, aminek segítségével talán már a terhesség alatt felismerhetõ.


A rendellenesség nagyjából minden kétszázadik gyermeket érint, és minél hamarabb ismerik fel, annál sikeresebb a gyógykezelés és gyógypedagógia hatása. A Yale munkatársai több gyermekgyógyászati központtal közösen olyan diagnosztikai eljárást fejlesztettek ki, amivel akár a méhlepénybõl meghatározható az autizmus.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...276277278...280