Információk, érdekességek

A jobb módúak között kevesebb a nevelőszülő

2014. december 05.

Budapest és Pest megye elit térségeiben komoly hiány mutatkozik nevelőszülőkből, a társadalmi szolidaritás nevelőszülőviszont jól működik a hátrányosabb helyzetű térségekben. Pedig  árva gyermekek mindenütt vannak sajnos.

Hiányzik a szolidaritás?

Érdekes kép rajzolódik ki azokból az adatokból, amelyet a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Intézményei Nevelőszülői Hálózata publikált a napokban. A gazdaságilag legerősebb térségekben jóval több a befogadásra váró gyermek, mint a nevelőszülő, miközben a szegényebb térségekben épp fordított az arány.

A Pest megye budai oldalán a hálózat nevelőszüleinek csak kb. 5,0%-a él, viszont a gyermekek 12%-a kerül be erről a környékről. A megye szintén tehetős északi részén is hasonló a helyzet: a nevelőszülőknek csak 12%-a él itt, viszont a gyermekek 18%-a kerül be erről a környékről. A gazdaságilag gyengébb keleti és déli kistérségekben épp fordított a helyzet. Például a ceglédi és a nagykőrösi járások környékén él a nevelőszüleik 37%-a, de a bekerült gyermekeknek csak a negyede származik erről a vidékről.

Torzsa Lajos nevelőszülői hálózatvezető szerint azonban nem feltétlenül a társadalmi szolidaritás hiányzik: ”Tapasztalataink szerint a nevelőszülő a legjobb toborzó, így ahol van hagyománya a nevelőszülőségnek, ott rengeteg nevelő él (Cegléd, Örkény), míg más nagyvárosokban gyakorlatilag nincs nevelőszülőnk (Vác, Érd, Budaörs).”


Szabad-e a kismamáknak szaunázni?

2014. november 13.

kismamákSokan úgy vélik, hogy a várandósság alatti fittség ma már elvárás, és ennek a kategóriájába belefér a kismamák szaunázása is...A szauna hazájában, Finnországban a kismamák jelentős része a várandóssága alatt is szaunázik, igaz, előtte is rendszeresen látogatta az izzasztófürdőt.

Mások úgy tartják, hogy nem véletlen a másállapot elnevezés, és a terhesség alatt elővigyázatosabbnak kell lenni, mint korábban, és szaunázni sem ajánlott.

Mi az igazság?

A szakemberek javaslata a következő: azoknak a kismamáknak, akiknek a várandósságuk problémamentes, és akik a babavárás előtt is rendszeresen szaunáztak, nem kell lemondani erről a fajta wellness-ről. Ugyanakkor, a kezelőorvosukkal meg kell beszélni, hogy szaunázni szeretnének. Mivel a várandósság első trimeszterében a legérzékenyebb az embrió a külső behatásokra, ekkor sok orvos lebeszéli a kismamákat a szaunázásról.

Azok a kismamák, akik korábban nem hódoltak az izzasztófürdőnek, nem ajánlott ezt várandósan elkezdeni, még akkor sem, ha egyébként komplikációmentes a várandósságuk.


6 évesen iskola

2014. augusztus 13.

A szülők és pedagógusok körében nagy port kavart az a törvény, hogy a hatodik életévüket betöltött gyermekeknek meg kell kezdeniük az iskolát.

Az elmúlt években egyre többen tartották vissza a gyermeküket, attól tartva, hogy megállja-e a helyét az iskolában? 

Mostanra talán már körvonalazódtak e döntés következményei mind a gyermekekre, mind a pedagógusokra nézve. 

Azt mindenki érzi, hogy nagyon fontos, hogy a gyermeke iskolakezdése sikeres legyen, és abba a bizonyos pozitív spirálba kerüljön, aminek az útja a következő: 

Ha jók a képességei, nagy előnnyel kezdi az iskolát -Könnyen tanul meg olvasni, írni, számolni. - Ha jól, olvas, ír, számol, akkor könnyen, gyorsan tanul. à Sikeresen veszi az akadályokat, szívesen jár iskolába. àÉrdeklődővé válik, megtanulja, hogy a szükséges információkat honnan és hogyan tudja megszerezni. à Ezáltal jó jegyeket szerez, biztosított a továbbtanulása, valamint felnőttként a sikeres munkavállalása.


Tabu, ami megdönthető — a szülés utáni vizelettartási problémákról

2014. augusztus 06.

Hazánkban évente akár tízezer újszülött életét és fejlődését befolyásolja az édesanyák hallgatása. A kismamák többsége ugyanis tabuként kezeli a terhesség alatti és a szülés után jelentkező vizelettartási nehézségeket, annak ellenére, hogy ez a várandósággal együtt járó, szakemberek segítségével könnyen kezelhető, átmeneti tünet. Magyarországon minden harmadik kismama szembesül e problémával. Mindemellett a kezeletlen esetek több mint felénél mutatkoznak a terhességi depresszió tünetei, ráadásul az időben nem kezelt gyermekágyi inkontinencia később tartós vizeletinkontinenciához is vezethet. 

A gyermekáldás az egyik legcsodálatosabb esemény a hölgyek életében, mégis sokszor felesleges aggodalmak és tabuk nehezítik a gyermekvárást. Ennek háttérében sokszor a félelmek és az ismerethiány áll.


Segítség, nem várt gyerek vagyok!

2014. július 07.

Vajon milyen esélyekkel indul az életbe az, akit nem vártak a szülei? Akit nem is szerettek volna, hogy megszülessen? Gyakran találkozunk ezzel a témával, mind a kineziológiai kezelések során, mind a családállítások alkalmával.

Egy kisgyermek számára létszükséglet a szeretet. Ő nem akar mást, csak azt, hogy szeressék, gondoskodjanak róla, és hogy ő is szerethesse a szüleit. Csak a gondoskodás nem elég. Ha a gyermeket szülei nem szeretik, ha nem él harmóniában, olyan megrázkódtatás éri ez által, amit élete végéig nem tud feldolgozni. 

Egy kliensem elmesélte, hogy őt nem akarták a szülei. Amikor édesanyja megtudta, hogy gyermeket vár, minden lehetséges eszközt igénybevett, hogy megszüntesse a terhességet. Egy másik kliens azt mesélte el, hogy amikor ő megszületett, édesanyja megpróbálta megölni őt. Sajnos nem egyedi esetekről van szó. Gyakran találkozom olyan emberekkel, akiket anyjuk olyan mértékben taszított el magától, hogy még bűncselekményt is képes lett volna elkövetni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...216217218...278