Információk, érdekességek

Bogár a fülben

2015. május 08.

Bogár a fülbenGyermekkoromban többször hallottam, hogy létezik egy fülbemászónak nevezett bogár, amely, ha szerét ejti, belebújik a hallójáratba, és szörnyű riadalmat okoz. Komolyan vettem a mendemondát és valóban féltem ettől a „villásfarkú” bogártól.

A „bolha a fülben” is inkább csak jelképesen létezik. Ilyen értelemben viszont többször szembesültem vele. Gyermek fül-orr-gégészként eltöltött több évtizedes gyakorlatom alatt soha nem találkoztam fülbemászó bogárral – a fülben. Erősödő zümmögés viszont többször előfordult a gyakorlatomban, amikor a vízparti nyaralás során éjszaka egy-egy szúnyog repült a gyermek vagy a felnőtt fülébe.

A hallójáratban szorult helyzetbe került rovar izgatott röpködése a dobhártyához csapódva szinte elviselhetetlen kellemetlenséget okoz. Rendkívül felerősödik a zümmögése a fülben, az ember pedig könnyen pánikba esik ettől. Ilyenkor természetesen mindenki rohan a hozzáértő szakemberhez. Az éjszakai órákban (különösen fürdőhelyen) fülész szakorvoshoz jutni nem mindig egyszerű, de a szúnyog ártalmatlanná tételéhez nem is igazán szükséges. A szakorvos sem tesz ilyenkor mást, mint vízzel kifecskendezi a hallójáratból az oda bejutott hívatlan vendéget, ezért a vízzel együtt a szúnyog is kiürül.


Játsszunk orrfújósat!

2015. május 07.

orrfújósA szülőknek azt javaslom, hogy tartsanak lépést a változásokkal, sőt ha lehet, kerüljenek lépéselőnybe. Tanulják meg, és tanítsák meg gyermekeiket mindazokra, ami a megelőzés lehetőségeit jelenti.

Minap gyakorlott gyermekgyógyász kollégáimmal beszélgettünk arról, hogy néhány évtized alatt mennyit változott a légúti hurutos betegségek lefolyása.

  • A banális, néhány napig tartó egyszerű nátha alig fordul elő.
  • A megfázásnak tulajdonított vírusos eredetű náthák sokszor bakteriálisan felülfertőződnek, és komplikációk alakulnak ki.
  • A hurutos betegségek mindennapos gondot jelentenek a kisgyermekes családokban.
  • A közösségbe kerülés időszakától jogosan fél mindenki, hiszen az a gyakori, hogy elkezdődik a szűnni nem akaró nátha és köhögés időszaka.

Bűvészkedéssel a kicsik és a nagyok képességfejlesztéséért

2015. április 29.

BűvészkedésGyerekeknél nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy megfelelő játékot adjunk nekik. Nincs is annál ideálisabb játék, amikor a gyermek játszva tanul és fejlődik. Sokan nem is gondolnák, hogy a bűvészet is lehet ilyen készségfejlesztő játék, mivel egy trükk elsajátításához szükség van kitartásra, szorgalomra, koncentrációra és megfelelő mozgáskoordinációra.

Minden gyermek csillogó szemmel nézi a csodákat bemutató bűvészeket, és egy előadás után, otthon próbálkoznak utánozni a látott trükköket. A gyermekek 4-5 éves korukig, ténylegesen elhiszik azt, hogy varázslatot láttak, idősebb korunkban ismerik fel, hogy trükkről van szó.  Annak érdekében, hogy megtartsuk lelkesedésüket, és ne szomorodjanak el a sikertelen mutatványok miatt, keressünk számukra egyszerű trükköket. A közös gyakorlással nem csupán élményt szerzünk gyermekeinknek, hanem hozzájárulhatunk fejlődésükhöz is.

Milyen készségeket fejleszt a bűvészet?

  • A bűvészmutatványok elsajátítása közben fejlődik a gyermek koncentrációs és koordinációs képessége, kreativitása, önfegyelme és finommotorikus mozgása.
  • Új környezetbe való beilleszkedésnél, kapcsolatépítésnél is hasznos lehet egy jól begyakorolt varázstrükk, ami felkelti a többiek figyelmét, és elindítja a beszélgetést.
  • A trükkök előadásához hozzátartozik a beszéd, ezért fejleszti a kommunikációs képességet, szókincset és növeli a gyermek önbizalmát is.

Folsavval az egészséges babákért

2015. április 28.

A fogamzást megelőző időszakban és a terhesség alatt szedett folsav és vitaminbevitel számos súlyos fejlődési zavar kivédésében tölt be kulcsszerepet. 

A folsav

Vízben oldódó vitamin, amelyet számos növény, illetve állati eredetű táplálék tartalmaz, változó mennyiségben. A legismertebbek ezek közül a spenót, spárga, bab, lencse, borsó, narancs, paradicsom, különböző zöld leveles zöldségek, mogyoró

A folsav rendszeres szedése mindenki számára javasolt, de a családtervezés időszakában kiemelt szerepe van. A fogamzás körüli időszakban fogyasztott folsav és multivitaminjelentősen csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek kialakulásának kockázatát, a vesefejlődési, a szív- és nagyér-rendellenességek, valamint a végtaghiány előfordulását. Emellett jótékony hatását a kismamák is azonnal érezhetik, a terhesség korai szakaszában mérsékli a hányingert, émelygést, hányást.

Az apa folsavhiánya is magzatkárosító lehet!

Az agyat és gerincet érintő veleszületett rendellenességeket összefoglalóan velőcső-záródási rendellenességnek nevezzük. Az egyik leggyakoribb ilyen rendellenesség a nyitott gerinc, ami a vezető oka a gyermekek körében előforduló bénulásoknak. A megelőzés szempontjából az a legideálisabb, ha a tervezett fogamzás előtt minimum egy-három hónappal megkezdődik a napi 400 mg folsav bevitele. Ennek köszönhetően az idegcső-záródási rendellenességek kialakulásának esélye a felére csökkenthető.


Bébiknek is kell személyi – írja a HVG

2015. április 27.

A szülők sok esetben az iskolai beiratkozásnál szembesülnek azzal, hogy a gyereküknek nincs személyi igazolványa, pedig egy hat éve élő törvénymódosítás a csecsemőknek is előírja az okmány meglétét. Ha elmulasztja megkérni a szülő a személyit a gyerekének, szabálysértési eljárásra is számíthat.

“A hat éve hatályos jogszabály szerint személyazonosító igazolványt kell kérniük azoknak a Magyarországon élő magyar állampolgároknak, akik nem rendelkeznek érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel. A személyi igényléséhez az ügyintézéskor nem kell bemutatni a születési anyakönyvi kivonatot, ha a születést Magyarországon anyakönyvezték. Így az okmány már néhány hónapos csecsemőnek is megkérhető, mégpedig illetékmentesen, és a pótlás is ingyenes 14 éves korig, ha az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott. Az okmányt húsz napon belül készítik el.” – írja a HVG.

A bébiknek, kicsiknek és nagyoknak kiállítandó személyi igazolványokról szóló cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...204205206...279