Információk, érdekességek

Kisokos strandoláshoz – szülőknek

2015. július 11.

A nyár, a vakáció, pihenés időszaka. Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel. Most következzen útravalóként néhány jó tanács bőrgyógyász szakértőnktől – a nyári bőrvédelemről. 

Biztonságos pancsolás

A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben, vagy építenek homokvárat a parton. Van, aki a természetes vizeket részesíti előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot. Az uszodákban, a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél pedig nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

Kisebb gyermekek a számukra fenntartott gyermekmedencében élvezhetik a legbiztonságosabban a pancsolást. Természetesen nekünk szülőknek is fontos ügyelnünk a higiéniás szabályok betartására: a gyermek épségét a partról vigyázzuk. A kisebbeket be is kísérhetjük, de felnőttek a fürdőzéshez ne használják a gyermekmedencét. A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyermeke számára nem javasolt.


Az elég jó anya - Istennők és az Anyaság

2015. június 28.

Számtalan női szerepünk közül talán az anyaság a legszebb. A legélvezetesebb is lehetne, ha nem terhelné annyi szorongás, bűntudat, annyi felesleges aggodalom. Ha nem kellene évről évre, néha hónapról hónapra módosítanunk módszereinken, nevelési eszközeinken. Hiszen ahogy gyermekeink cseperednek az anyai szerep is állandó változást, változtatást igényel.

A babák ugyanis használati utasítás nélkül jönnek a világra. Ezen az sem segít, hogy számtalan könyv jelent és jelenik meg a gyermeknevelésről. Ezek között vannak egészen kitűnő olvasmányok, többségük azonban igen alkalmas arra, hogy a gyakorló anyákban bűntudatot ébresszen. Szemléletük, hangvételük ugyanis túlnyomórészt tökéletesség központú. Eszerint a jó anya egy szent. Egy mindig kiegyensúlyozott, szerető, gondoskodó, önmegtagadó madonna, akinek türelme végetlen, sosem követ el hibát, és minden gondolatát a gyermek/ gyermekek testi-lelki jóléte tölti ki. És ha nem vagyunk ilyenek, – márpedig ki lehetne ilyen? – akkor ássuk el magunkat, mert olyan súlyos, jóvátehetetlen lelki károsodást okozunk gyermekünknek, amit egész életében hordozni fog, és sosem fog kiheverni.


Nyaralás a babával

2015. június 22.

Nyaralás a babával„Mikor és hova menjünk először nyaralni a babával? Milyen körülményekre van szüksége?” Biztosan sok családban felmerültek már ezek a kérdések. Az, hogy végül hova és milyen életkorban viszik el a picit, sokban függ a szülők otthoni körülményeitől és nem utolsósorban attól, hogy az anyuka mennyire „bevállalós”.

Ha valaki kertes házban lakik, nem feltétlenül kell elmenni hazulról, hiszen a friss levegőt a saját udvarban is lehet a csecsemő számára biztosítani. Ha a nyaraláson ugyanolyan körülményeket tudunk biztosítani a gyermek számára, mint amilyeneket otthon is megszoktunk, nincs akadálya annak sem, hogy már egészen fiatal csecsemőt elvigyünk pl. a Balatonhoz. Más a helyzet, ha messzebbre, esetleg valamelyik távolabbi tengerpartra szeretnénk utazni. Nem minden csecsemő viseli jól a repülőutat, különösen a fel- és leszállást. Ilyenkor érdemes itatni vagy szoptatni, mert ezzel elkerülhetjük a légnyomáskülönbség miatti fülfájást.

Bárhová megyünk is, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék. Különösen igaz ez a két év alatti babákra, mivel az ő verejtékmirigyeik még nem működnek megfelelően. Így aztán az is előfordul, hogy nagy melegben nem izzadnak, de bőrük erősen kivörösödik, testük felhevül. Ilyenkor a megfelelő folyadékbevitel mellett a jól szellőző, laza ruházatnak is nagy jelentősége van.


Irány a levegő!

2015. június 22.

A csecsemőnek és a kisgyereknek melegebb vagy hűvösebb időben egyaránt szüksége van naponta 2-3 óra levegőzésre, a szabadban töltött sétára, futkározásra, kiabálásra. 

Vigyázni kell arra, hogy ne legyen huzat a lakásban, és ne süssön a nap a baba szemébe.

Az újszülöttet, szélcsendes időben, 20 °C feletti külső hőmérsékletnél egyhetes kortól, 18 °C alatti hőmérsékletnél, azonban csak 3 hetes kortól kezdjük levegőztetni.

A babakocsiban vagy kiságyban nagyokat alvó babákat, az élet első hat hetében célszerű otthon, a nyitott ablak mellett levegőztetni. Öltözékük nyáron (24 °C fölött) pelenka, rövid ujjú body, zokni, és textilpelenka takaró, hajatlan babafejen vékony pamutsapkával.

Később a teraszra, a kertbe is kivihetjük, ahol egy hűvösebb, árnyékos helyet választunk, és kezdetben 20 percet, majd 2 órát is hagyhatjuk aludni a szabadban, akár naponta több alkalommal is. Ilyen esetben gyakran figyeljünk rá, szükség szerint változtatva fekvőhelyét. Napsütés csak a feje búbja felől érheti (szemvédelem céljából).


Árthat-e a fogröntgen? Ezt teheti a fogorvos a kismamákért

2015. június 21.

A pontos fogászati diagnózis megkövetelheti röntgenfelvétel készítését a fogsorról. Az un. digitális panoráma röntgen ma már nélkülözhetetlen kelléke egy jól felszerelt fogászati rendelőnek. Általa felmérhető a fogsor egészének állapota, láthatjuk a fogak számát, helyzetét, a foghiányokat, de képet kapunk az állkapocsízületekről, arcüregről, feltárható a csontsorvadás, kimutatja a rejtett, még szabad szemmel nem látható fogszuvasodásokat, és akár a régebbi fogtömések hibái is láthatóvá, ezáltal korrigálhatóvá válnak.

Cikkünkben kitérünk a digitális panoráma röntgen és az un. intraorális röntgenfelvétel lehetőségeire, valamint az örök kérdésre: árt-e a fogászati röntgen.
A digitális panoráma röntgent nemcsak a komplex fogászati beavatkozásoknál alkalmazzák, de egy fogbeültetés, szájsebészeti beavatkozás, fogszabályozás, góckutatás és számos egyéb eset során is segíti a fogorvos alapos munkáját. A panoráma röntgen feltárja a gyulladásos gócokat, cisztákat is. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...198199200...278