Információk, érdekességek

Várandósok panaszai - 2. rész

2007. november 05.

VárandósokA fogamzás pillanatától a nõi test jelentõs külsõ és belsõ változásokon megy keresztül. Mindezek nem kizárólag pozitív jellegûek, gyakran kifejezetten kellemetlenek lehetnek, de nagy részük megfelelõ életmódbeli változtatásokkal és gyógyszerekkel kezelhetõ.

Várandósok panaszai - 1. rész

2007. november 05.

VárandósokA várandós nõk gyomor-bél rendszeri gondjai

 

A tapasztalatok szerint a várandós nõk mintegy 20-30%-a keresi fel szülész-nõgyógyászát gyomor-bél rendszeri problémákkal, úgymint hányinger, hányás, gyomorégés, székrekedés valamint hasmenés.

 

A gyomorégés a kismamáknál a vezetõ panasz; mintegy 50%-os gyakorisággal; melynek tünetei az I. trimesztertõl a III-ig folyamatosan súlyosbodnak.


A hiperaktivitás - 2.rész

2007. október 07.

A hiperaktivitást rendkívüli mozgékonyság, figyelmetlenség, beszédzavarok (az esetek 40-80%-ában), magatartási zavarok (agresszivitás az esetek 20-60%-nál) és szorongás vagy depresszió jellemzik. Az agy biokémiai károsodására vezethetõ vissza: nincs elegendõ dopamin (hormonszerû vegyület, ami 2 neuron között a kémiai ingerületátvitelt biztosítja) és túl sok a szerotonin (központi idegrendszeri mediátor, amely vérnyomásfokozó tulajdonságokkal rendelkezik).


Akár pszichológiai, akár veleszületett hiperaktivitásról van szó, ez a betegség nagyon is létezik, az iskoláskorú gyerekek 5%-át érinti, s közülük is 4 fiút szemben 1 lánnyal. Azonban a lányok körében is emelkedik a megbetegedések száma.


A hiperaktivitás - 1.rész

2007. október 06.

A hiperaktivitásNégyéves és nem marad egy helyben. Alig alszik valamit. Miután felmerült a hiperaktivitás diagnózisa, ön teljesen elveszettnek érzi magát és nem tudja, hogyan tartsa kordában ezt a kisebbfajta vulkánt...

 

Ismerõs ez az érzés?

 

Cikkünk elsõ részében megismerkedhet a különbözõ korú gyerekek hiperaktivitásával, második részében pedig a lehetséges gyógymódokkal.


A dicséret pszichológiája 2. rész

2007. október 04.

Általában nem szeretünk nyíltan negatív véleményt hangoztatni, mert tartunk attól, hogy megbántjuk vele az érintett személyt, vagy esetleg konfliktushelyzetet teremtünk. Csak ritkán szoktuk egy kollégánk, barátunk, rokonunk teljesítményét - neki címezve - lesújtóan értékelni, hiszen úgy véljük, nincs szükségünk az esetlegesen abból fakadó ellenségeskedésre. Azt is szem elõtt tartjuk, hogy ily módon nem is sokat javítanánk a helyzeten... De vajon emiatt csak az lenne üdvözítõ, ha mindenkirõl és mindenrõl csak pozitívan nyilatkoznánk? Erre a kérdésre természetesen nemleges választ kell adnunk, többek közt azért, mert a kedvezõ véleménynyilvánításnak is lehet negatív hatása.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...195196197...210