Információk, érdekességek

Munkavégzés a szünidőben

2016. július 29.

Gyermekünk szívesen vállalna diákmunkát a nyári szünet alatt? Megteheti, ha elmúlt már 16 éves, de a szerződést írásba kell foglalni, és szükséges hozzá a szülő hozzájárulása is. 16 év alatti gyermek viszont csak nagyon kivételes esetekben dolgozhat. A fiatalkorú munkavállalókra vonatkozó szabályokat mutatjuk be cikkünkben.

Jön a nyári szünidő, és gyermekünk számára talán vonzó a lehetőség, hogy ha diákmunkát vállal, saját keresete lehet, és gyűjthet valami olyanra, amire már régóta vágyik – vagy talán mi magunk ösztönözzük, hogy próbálja ki magát, szerezzen egy kis tapasztalatot.

Hány éves kortól dolgozhat egy diák?

  • 16 év alatt csak kivételesen

Ritka, hogy 16 év alatti gyermek valamilyen foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt akarna létesíteni, de azért előfordulhat, elsősorban kulturális, művészeti, sport-, vagy hirdetési tevékenység keretében (pl. modellkedés). Ilyenkor a szülők kötik a szerződést a gyermek nevében, de a szülői támogatás mellett gyámhatósági engedély is szükséges a kiskorú foglalkoztatásához.

  • 16 év felett szülői hozzájárulással

16 év felett a gyermekünk már szabadon létesíthet munkaviszonyt, de a szerződést kötelező írásba foglalni (ez a munkáltató feladata) és érvényességéhez az is szükséges, hogy a szülő(gondviselő) is aláírja.


Így lesznek egészségesek gyermeked fogai

2016. július 26.

Az egészséges táplálkozás és a tudatos életmód a minőségi, hosszú és betegségmentes élet egyik záloga. Mindannyian rengeteget tudunk arról, hogy milyen ételek és italok szükségesek egy fejlődésben lévő gyermek számára, ugyanakkor jóval kevesebbet arról, hogy a fogaiknak mire van szüksége…

A gyermek fogainak épsége tükrözi az életmódját, visszajelzést ad étkezési és szájhigiéniai szokásairól. A fogváltás során a táplálkozás mellett már több oldalról támogathatjuk a fogak egészségét, például a rendszeres cukormentes rágó fogyasztásával és a napi kétszeri fogmosással.

A fejlődésben lévő szervezetnek sok tápanyagra van szüksége!

A gyermekek tápanyagszükséglete testméreteikhez képest jóval nagyobbak, mint a felnőtteké. Értelemszerűen erre szükség is van, hiszen a fejlődésben lévő szervezet sokkal több energiát és tápanyagot igényel, hogy megfelelően tudja építeni önmagát. Vannak azonban kifejezetten olyan tápanyagok, melyek a fogak és a csontok fejlődéséért felelősek, hiányukban e szövetek nem tudnak jól fejlődni.


Tápszerek útvesztőjében

2016. július 19.

Ha nem tud szoptatni az anyuka, vagy kevésnek bizonyul az anyatej mennyisége, akkor tápszerhez kell nyúlni. A kínálatot felmérve, ember – anya – legyen a talpán, aki eligazodik a tápszerek útvesztőjében.

A választás során a következő dolgokat kell figyelembe venni:
1. a csecsemő kora
2. tejallergia kérdése
2/a. kialakult tejallergiás a csecsemő
2/b. nagy kockázatú csoportba tartozik allergia szempontjából
2/c. normál rizikójú csoportba sorolható allergia szempontjából
3. egyéb emésztőrendszeri problémák
- laktóz-intolerancia, más néven tejcukor-érzékenység
- reflux-betegség

1. A kicsi kora

A csecsemő kora alapján történő választásban a tápszerek csomagolásán szereplő számok (0; 1; 2; 3) az iránymutatók, de azt is feltüntetik a csomagolásokon, hogy legkorábban hány hónapos kortól adható az adott tápszer. Sok esetben a „Start” szó utal arra, hogy a készítmény már újszülött kortól alkalmas. Léteznek koraszülötteknek adható tápszerek is.


A túl korai hozzátáplálás veszélyes lehet

2016. július 19.

hozzátáplálás Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára. A természet is úgy alkotta meg, hogy a gyermek igényeihez igazodjon az összetétele, így nyilván az édesanyák sem szeretnék ettől önként megfosztani gyermeküket. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére sem jön össze a szoptatás. Ilyenkor kell jó döntést hoznunk, szakemberhez fordulni, aki megbízható tanácsokat tud adni a további lehetőségekkel kapcsolatban.

Társadalmi elvárás?

A régen jellemző többgenerációs családokban a frissen szült kismamát a család többi nőtagja segítette, nem hagyták magára a bébivel és a teljes háztartás ellátásával. Persze ma is hallunk szuperanyákról, akiknek a kisujjában van minden tudás, de fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformák. Eleve sokat számít, hogy a szülés természetes úton vagy császárral történt-e, mennyire viselte meg a szülés az anyát és egy sor egyéb körülmény is befolyásolja, hogy mennyire megy gördülékenyen az otthonlét a babával. Az újdonsült édesanyák életét megnehezítheti a többi családtag, rokonok megjegyzései, elvárásai, sokszor még kéretlen tanácsai is. Ezek egyik sarkalatos pontja a szoptatás kérdése.

Bűntudat és a „rossz anya” bélyeg

Egy tavaly készült hazai felmérésből kiderül, hogy minden harmadik édesanya tapasztal valamilyen problémát a szoptatás során – mondja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy kevés a tej. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy ilyen esetben az édesanyák csak ritkán kérnek, vagy kapnak megfelelő segítséget. A környezet negatív megítélése miatt nem mernek tápszert sem használni, ezért inkább előbb kezdik meg a hozzátáplálást, mintsem hogy a baba életkorának megfelelően összeállított tápszert válasszák.


Nyári szünetben gyerekre vigyázni a nők kiváltsága

2016. július 17.

100 apukából mindössze 4 vállal a nyári szünet idejére gyermekfelügyeletet, a kényszerű otthon maradás így leginkább a nők „kiváltsága”. Ha minden kötél szakad, felvigyázóként a nagyszülő a leggyakoribb opció, amit a táboroztatás követ…

– derült ki egy kutatásából, mely többek közt azt vizsgálta, hogy milyen kihívásokat tartogat a nyár a szülőknek.

Ki vigyázzon a gyerekre idén nyáron? – hangzott el a kérdés az évzáró környékén a szülők körében. A REGIO JÁTÉK családosok nyári szokásait vizsgáló felmérése szerint a szinte folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldása minden harmadik családban fejfájást okoz, illetve komolyabb terhet. A feladatot túlnyomó részben maguk a szülők végzik, leginkább az anyukák. 4 családból 3-ban ők vigyáznak tartósan a szünidejét töltő gyerekre, a fordított helyzet ugyanakkor igen ritka: 100 férfiből csak minden 4. vállalja az otthon tartózkodást, míg a családok közel negyedénél apa és anya igyekszik ezt arányosan elosztva megoldani.

Nagyiék és táborok

Ha nincs kire hagyni a gyereket, akkor a nagyszülő a favorit, 10 családból 9 hagyatkozik a nagymamára és nagypapára. A második legnépszerűbb alternatíva a nyári tábor, ezt a szülők kétharmada veti be, hogy saját magára és/vagy munkájára is legyen ideje. „A családok kétharmada maximum 1 hétig táboroztatja a gyermeket nyáron, 7 napért a többség 20-40 ezer forint közötti összeget hajlandó fizetni” – tette hozzá Gyaraki Dávid  marketingvezető.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...168169170...278