Információk, érdekességek

Milyen az ideális reggeli?

2022. december 27.

Fotók: pixabay.comA reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is….

Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem ennivalóhoz nem jut. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk az éjszaka folyamán energiára, hiszen alvás közben úgysem csinálunk semmit, de ez nem így van. Szervezetünk folyamatosan, így éjszaka is dolgozik. A létfontosságú funkciók, mint például a légzés, vérkeringés, épp úgy energiát igénylő folyamatok, mint mondjuk egy délutáni séta. Természetesen nem akkora mennyiségű energiát emésztenek fel a létfenntartáshoz szükséges folyamatok, mint a napközben végzett tevékenységeink, de ez nem jelenti azt, hogy az éjszaka folyamán felhasznált energia pótlására ne lenne szükségünk.

A reggeli ideális időpontja 7-8 óra között van. Fontos alapszabály még, hogy próbáljunk meg minden nap közel azonos időpontban étkezni. Ez minden étkezésünkre vonatkozik.

Miért kell reggelizni?

A reggeli célja – azon kívül, hogy megtöri a több órás éhezési fázist –, hogy energiával lássa el szervezetünket. „Ha rendesen reggelizünk, jobb lesz a koncentráló képességünk és a teljesítményünk, nem fog el minket a farkaséhség a délelőtti órákban. Egy általános iskolás gyermekek részvételével végzett kísérlet alapján a nem reggelizők kognitív tevékenysége jóval rosszabbnak bizonyult reggeliző társaikénál. Az is biztos, hogy délelőtt a munkahelyünkön – legyen szó akár fizikai vagy szellemi munkáról – sokkal jobban tudunk teljesíteni úgy, ha reggelizünk” – mondja Györki Niké, dietetikus.

A megfelelő reggeli elfogyasztásával egész nap sokkal jobban tudjuk kontrollálni az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott étel mennyiségét, ezáltal a testsúlyunkat is. De egyáltalán nem mindegy, hogy mit reggelizünk.

Milyen az ideális reggeli?

„Az ideális reggeli tartalmazza a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot, azaz a megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot is. Ezen kívül vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is gazdag. Reggelinknek tartalmaznia kell gabonafélét, jó esetben teljes kiőrlésű kenyeret, pékárut. Állati eredetű fehérjét, ami származhat tejből, tejtermékből, tojásból, felvágottból, halból. Továbbá friss, lehetőleg idényjellegű, zöldséget, gyümölcsöt és természetesen valamilyen folyadékot. Ez lehet például ásványvíz, víz, reggeli juice vagy gyümölcsital” – javasolja Györki Niké, dietetikus, valamint hozzáteszi – „A magas C-vitamin tartalmú reggeli juice-ok és gyümölcsitalok fogyasztása például reggelink mellé kifejezetten előnyös téli, tavaszi időszakban, a meghűléses betegségek elkerülése érdekében”.


Nürnbergi mézes puszedli

2022. december 19.

Elismerve, hogy annak, aki nem beszél németül, a Nürnberger Honigbusserl inkább tűnik ördögűző varázsigének, mint egy karácsonyváró sütemény nevének... jó szívvel ajánljuk ezt az egyszerűen elkészíthető finomságot!  

A mézes puszedli német verziója nagyon finom, és a belekevert gyümölcsökkel, magvakkal jól variálható, mindenki a saját ízlésvilágára szabhatja.

Hozzávalók:
10dkg méz
45dkg cukor (lehet barna is)
1 vaníliás cukor
mézeskalács fűszerkeverék
összesen 20 dkg aszalt gyümölcs vagy olajos mag (dió, mogyoró, mandula, kandírozott citromhéj, narancshéj, stb.)
4 tojás
60 dkg liszt
fél cs. sütőpor

Elkészítése:
A mézet a cukorral felolvasztom, beleteszem a fűszereket. Mikor már kihűlt, belekeverem a belevalókat (diót, gyümölcsöket, amit szeretünk) és a felvert tojást. Aztán a sütőporral elkevert lisztet.

Kis golyókat formálok és kicsit ellapítom, így teszem a vajazott tepsibe. Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütöm.


Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, gond lehet a gyerekünk táplálkozásával

2022. december 18.

Fotó: gettyimages.com

Egyre gyakoribbak a korán jelentkező táplálékallergiák és -intoleranciák

Magyarországon és világszinten is egyre több ember él együtt valamilyen allergiával, érzékenységgel, ami miatt az átlagosnál jobban oda kell figyelnie arra, milyen élelmiszereket juttat be a szervezetébe. A probléma nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti, esetükben azonban nehezebb felismerni, ha baj van.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a különböző táplálékallergiák és -intoleranciák a gyerekek körében is. Számukra a leggyakrabban problémát jelentő élelmiszerek a tej és a tejtermékek, a tojás, a búza, a szója, a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a földimogyoró és az olajos magvak. Az allergiás reakció a táplálékkal való érintkezést követő pár percben vagy órában változatos tünetekkel jelentkezhet. A gyerekek nem mindig tudják pontosan leírni a panaszaikat, így a szülők vagy a gondozók felelőssége idejében felfigyelni a jelentkező tünetekre.

„Általában a táplálékallergiával küzdő gyerekek fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, kevésbé tudnak koncentrálni, fejfájásra panaszkodnak, és valamennyire visszamaradnak a növekedésben egészséges társaikhoz képest. Előfordulhatnak különböző gyomor- és bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás), testszerte jelentkező viszketés, csalánkiütés, ekcéma vagy légúti tünetek is (rohamokban jelentkező tüsszentés, köhögés, orrfolyás). Legrosszabb esetben életveszélyes anafilaxiás sokk jelentkezhet” – mondta Pfuscher Kinga, a Herbaház dietetikusa, aki hozzátette: jó hír, hogy a táplálékallergiák egy részét a gyerekek a kor előrehaladtával, körülbelül az iskolakezdésre kinövik.

A táplálékintolerancia az allergiához hasonló gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz, viszont ilyen esetben nem zajlik le kóros immunreakció. A közös a táplálékallergiában és -intoleranciában a kezelésük: a problémát okozó élelmiszert ki kell zárni a gyermek étrendjéből. Ez elsőre könnyűnek hangzik, viszont, ha belegondolunk, meglehetősen nehéz feladat, főleg, ha egy kisgyermekről van szó.


Karamellás finomság

2022. december 13.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A karácsonyi készülődés közepette jó néha kicsit lazítani, bekucorodni a fotelba, és elkortyolgatni egy bögre forró finomságot. Próbáld ki rummal, ez még egy csavart ad bele!  

Hozzávalók 2 bögrényi adaghoz:
4-5 ek. barnacukor
5 dl tej
csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék
1 dl hideg tejszín

A barnacukrot karamellizálom, időnként megrázogatom, és amikor már szép színe van, beleöntöm a tejet. Vigyázat! Serceg és összeáll a karamell, de nem gond. Szétolvad szépen, aztán már csak egy forralás kell neki. Beleszórom a fűszerkeveréket, összekeverem és két bögrébe öntöm. A tejszínt felverem, és a forró karamellás italra kanalazom.

Bombasiker, nálunk abszolút kedvenc!

Tipp: Egy kupica rumot is elbír, ha valaki szereti, én anélkül kedvelem inkább!


Börfi - indiai tejkaramella, avagy a tökéletes reggeli édesség

2022. december 09.

Egy indiai édesség, amivel a szeretetet fejezhetjük ki... mellette nagyon finom, igazi energiabomba!  

Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
25 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Olyan edényt válasszunk, amelyben nem szokott leégni az étel! Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki – a legalacsonyabb fokozatot válasszuk.

A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat, és ez a lekvárfőzéshez hasonlóan a tűzhely mellett ácsorgást követeli tőlünk. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavargassuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz.

A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát, pisztáciát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot.

A masszát a munkalapra öntjük, spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk, vagy kerek labdákat készítünk belőle. Ügyesebbek egyesével díszíthetik marcipán elemekkel, természetes ételfestékkel. Jó étvágyat kívánunk!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...505152...304