Információk, érdekességek
A rossz étkezéstől is fájhat az ízületünk?
2024. december 02.
Fiatalok és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és térd fájdalma
Védjük az ízületeket!
A következőkben megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett fájdalmakat megelőzzük. Dr. Babai László prevenciós szakértő segítségével annak is utána jártunk, vajon táplálkozásunk hogyan befolyásolja a tünetek kialakulását.
Az első figyelmeztető jel: a fájdalom
A két ízlap csúszik egymáson, mire a két csontdarab irányát megváltoztatja: hajlításba, nyújtásba, közelítő vagy távolító állásba jön. Valljuk be, kevesen gondolunk arra nap, mint nap, vajon hányszor ismétlik meg ízületeink a fent leírt folyamatot minden mozdulat közben, amit akár az utcán járva, a számítógép előtt ülve, vagy otthon, a házimunka végzése közben végrehajtunk. Ízületeink működését természetes folyamatnak tartjuk, többnyire csak akkor vesszük észre őket, ha fájdalom jelentkezésével adnak hírt létezésükről.
Mi okozhatja a fájdalmat?
Az ízületi fájdalmak hátterében számos tényező állhat. Okozhatja sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség és porckopás egyaránt. A fájdalom az egyik testrészből a másikba sugározhat, így sokszor azt sem könnyű megállapítani, a hiba mely ízületben rejlik.
A panaszokat kiválthatja, vagy a meglévő tünetek súlyosbodását okozhatja még:
· Túlerőltetés, vagy egyoldalú terhelés.
· Nedves, hideg levegő.
· Az időjárás változásai is provokálhatják a tüneteket.
· Mozgásszegény életmód.
· Túlsúly miatti fokozott terhelés.
· Dohányzás.
Az étkezés is befolyásolja a tüneteket
Az ízületi gyulladások fellángolása és az étkezés közti kapcsolat egy viszonylag új terület, mely jelenleg is több kutatás témáját képezi. A jelenségre norvég orvosok által végzett vizsgálat hívja fel a figyelmet, melyben összefüggést fedeztek fel az ízületi gyulladások fellángolása és a táplálékérzékenység közt. A folyamat kiváltója az immunmediált ételintolerancia, melynek során a szervezetben bizonyos ételek összetevőivel szemben IgG ellenanyag termelődik. Ez az ellenanyag a reakciót kiváltó külső anyaggal komplexet képezve lerakódik különböző szerveinkben, és ott helyi pici, de tartós gyulladást alakít ki.
A krónikus gyulladások kezelésénél tehát gondolnunk kell arra is, hogy a panaszok fellángolását táplálékérzékenység is okozhatja. Ilyen esetben a vizsgálatok alapján azonosított ételek elhagyásával jelentős javulás érhető el.
Anti-aging étrend, avagy ezt (t)edd, a fiatalság megőrzéséért!
2024. november 24.
Az öregedés “ellenszerét” mindig is kutatta az emberiség, és ugyan csodaszer nem létezik, amelytől örök életűekké válunk, az öregedés folyamatán lassíthatunk, annak jeleit pedig csökkenthetjük. Az első és legfontosabb pillér talán az, hogy elfogadjuk, az öregedés az élet természetes velejárója és felismerjük azt, hogy mi magunk vagyunk azok, akik aktívan tehetünk a vitális és életteli mindennapokért. Az anti-aging lifestyle már-már világtrend, az ún. “longevity expertek” egyre népszerűbbek, a tudomány és a technológia pedig egyre fejlettebb módszereken keresztül vértez fel minket tudással arra vonatkozólag, hogy hogyan éljünk, aludjunk, sportoljunk, étkezzünk. Íme, a Fitein szakértőjének tippjei.
Mi az anti-aging étrend?
Az anti-aging étrend egy olyan tápanyagokban gazdag táplálkozási mód, amely teljes értékű ételeken alpszik. Az ideálisan kialakított anti-aging étrend támogatja az egészséges bőrt, javítja a kognitív funkciókat, és segít az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében, mint például a szívbetegségek és a cukorbetegség.
“Az anti-aging étkezés nem kifejezetten a korlátozásokon alapszik – természetesen vannak nem javallott élelmiszerek – hanem inkább arra teszi a hangsúlyt, hogy azokat a természetes, magas rosttartalmú ételeket, sovány fehérjéket és antioxidánsokat, zsírsavakat megkapja a szervezet, amikre nagy szüksége van” – mondja Szijgyártó István, a Fitein termékfejlesztője.
Ayurvédikus diéta – a sikeres fogyókúráért
2024. november 23.
A sikertelen fogyókúra fizikailag, lelkileg egyaránt megterheli a karcsúbb formára, egészségesebb külsőre vágyó embert, és minél több módszerről derül ki, hogy az nem működik, vagy hatása csak ideig-óráig tart, annál „súlyosabbá” válik a pluszkilókból adódó teher.
Szakértőnk, Dr. Diksha Sharma, az Indiai Gyógyközpont munkatársa avatott be minket a sikeres fogyás ayurvédikus titkaiba.
A fogyás régóta nem egészséges kihívás az emberek életében, már- már megszállottsággá vált, és a „tömeg” által idealizált kép hatására sokan irreális elvárásoknak akarnak megfelelni.
Ennek nyomán több tucat különböző módszert is kipróbálhatnak. Egyesek fizikai megterheléssel (edzés, sport), szélsőséges diétákkal próbálkoznak, mások olyan mentális technikákat sajátítanak el, amelyek az élet más területein akár jók is lehetnek, de a fogyókúra sikere mégis elmarad.
A „szenvedés” nem segít
A sikertelenség okai nagyon egyszerűek – álltja szakértőnk- az emberek többsége nagyon gyorsan szeretne látványos változást, ezért gondolkodás nélkül váltogatja a módszereket, és egyre elkeseredettebben kapkod új és újabb csodamegoldások felé.
A tartós fogyás titka, hogy olyan módszert kell választani, amely nem kíván drasztikus erőfeszítéseket, és lassú, apró, egyenletes lépésekkel közelít a cél felé. A „szenvedésen”, a szélsőséges lemondásokon alapuló módszerek hosszú távon nem egyeztethetőek össze az egészséges élettel, egy idő után aránytalanul soknak érezzük majd a kifejtett erőfeszítéseket az elért eredményekhez képest, így felhagyunk azokkal.
A villámgyors kalóriacsökkentés, a heti ötszöri edzéssel párosítva, rövidtávon, hozhat meghökkentően gyors változást, de amint visszatérünk eredeti szokásainkhoz és étrendünkhöz, visszakúsznak a fölösleges kilók is.
Tartós változásra akkor számíthatunk, ha felmérjük, milyen területeken van szükség ésszerű korlátozásokra és változtatásokra annak érdekében, hogy csökkenjen a bevitt kalória mennyisége, valamint hogy fokozódjon a szervezetben lévő kalóriák égetése.
Az indiai gyógyító jóga az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy optimális energiafelhasználás mellett sikeresen és hatékonyan égesse a szervezet a felesleges zsírt.
Zsírégetés jógával
Régóta ismert, hogy a jóga szerepe a fogyásban nem a „gyors” zsírégetésben rejtőzik, hanem abban, hogy növeli a BMR (Basal Metabolic Rate) hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy akkor is jelentős mennyiségű kalóriát éget el a szervezet (energiát használ el), amikor pihen. Az indiai gyógyító jógán alapuló fogyókúra közben nem érezzük fáradtnak, nyúzottnak magunkat, a jóga segítségével a pihenés, az alvás is mélyebb, valamint a jóga pozitív hatása az emésztőszervrendszerre elősegíti a szervezet méregtelenítését is, amely rendkívül fontos a tartós, sikeres fogyásban.
Flexitáriánus étrend: kevesebb hús, jobb egészség
2024. november 21.
Miért jó az egészségünknek és a vonalainknak, ha korlátozzuk a húsfogyasztást? Egészséges táplálkozás és fogyás egyszerre? Igen, mindez megvalósítható a flexitáriánus diéta segítségével. Tudjunk meg többet követésének okairól és módjáról, hogy egyensúlyba hozzuk táplálkozásunkat a növényi hatóanyagokban gazdag étrend rendszeres fogyasztásával.
A flexibilis (rugalmas) és a vegetáriánus szavakból eredő flexitáriánus diéta korlátozza a húsfogyasztást, anélkül, hogy a vegetarianizmus irányvonalát venné célba. A kevesebb hús középpontban történő szerepeltetése az étrendünkben kettős hatást gyakorol egészségünkre.
Egyrészt csökkentjük vele a húsban megtalálható, gyulladásos elemeket (vas, arachidonsav, leucin…), másrészt – az egyensúly érdekében – növeljük a növényi eredetű táplálékokban megtalálható hatóanyagok (vitaminok, nyomelemek, polifenolok stb.) mennyiségét. Ezáltal számos betegség ellen védjük a szervezetünket, különféle egészségügyi előnyöket biztosítva számára – amennyiben a flexitáriánus diéta szabályait betartva állítjuk össze az étrendünket.
Míg sokak számára nehéz elképzelni egy „igazi” étkezést hús nélkül, a dolgok idővel változnak. Valójában egyre több tanulmány mutat rá az összefüggésre a jelentős mennyiségű húsfogyasztás és a különféle betegségek elősegítésének kockázata között.
Miért együnk kevesebb húst?
– Hogy jó formában maradjunk, megőrizzük vonalainkat
A húsra önmagában szüksége van szervezetünknek. Ami problémát okoz, az a túlzott húsfogyasztás, amely kiegyensúlyozatlan táplálkozást eredményez, mivel növényi tápanyagokban szegény étrendet von maga után. A növényi rostok okozzák pl. egy hírvivő anyag, a propionát (propionsav) bélbaktériumok által történő termelődését, ami hozzájárul a jóllakottság érzés megjelenéséhez, míg a hús csökkenti a propionát termelődését. Egyébként a hús gazdag aminosavakban, amelyek az agyba jutva versenybe lépnek a triptofánnal (fehérjealkotó aminosavval).
Ez utóbbi azonban elengedhetetlen a szerotonin (ingerületátvivő anyag) termeléséhez, ami fékezi az evési vágyat. Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a nagy húsevők a leginkább érintettek a túlsúlyossá és az elhízottság problámájában. Hiszen táplálkozásuk általában bővelkedik vörös húsokban, nehéz szószokban, sültekben stb., és zöldségeket esetleg csak szezonálisan választanak hozzájuk köretnek.
Egészséges kekszek - zabpehellyel és aszalt áfonyával
2024. november 15.
Gyors és egészséges nasi gyerekeknek és felnőtteknek is! Variálható aszalt gyümölccsel és olajos magokkal, a lényeg, hogy cukrot nem tartalmaz!
Hozzávalók:
1 tojás, 4-5 ek. méz, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 tk. fahéj, 15 dkg zabpehely, 15 dkg liszt, 2 kk. sütőpor, két maréknyi aszalt vörösáfonya (vagy más aszalt gyümölcs)
Elkészítés:
A tojást kikeverem a mézzel majd az olvasztott vajjal. Ezután beleszórom a fahéjat majd a liszt, zabpehely, sütőpor és az aszalt gyümölcs is belekerül. Az egészet összekeverem és félreteszem 10 percre. Addig 180 fokra melegítem a sütőt és két nagy tepsit sütőpapírral kibélelem. A tésztából diónyi gombócokat készítek, kicsit lenyomom és már mehet is a sütőbe!
Elég hamar megsülnek. Mikor kezd a teteje színesedni, akkor már jó, nem kell nagyon megsütni, mert akkor kemény lesz és száraz. Így viszont finom, omlós a tésztája.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...289