


Információk, érdekességek
Fogyás, méregtelenítés cseresznyével - irány a piac!
2023. június 20.
A cseresznye nem csupán közkedvelt nyári gyümölcsünk, de számtalan gyógyhatása is ismert. Hogyan használhatod fel? Konyhatrükkök!
Gyermekként ki ne aggatta volna a fülébe az érett, ropogós cseresznyéket? Azonban a cseresznye a gyermekek számára is sokkal több, mint öröm- és nevetésforrás. Az igazi, érett cseresznyeszemek június elejétől már ott kínálják magukat a piacok standjain. A vásárlásnál azonban figyelj oda, hogy csak olyan szemeket válassz, amelyeknek a szára szép zöld, a gyümölcs maga pedig kemény húsú, fényes héjú és mindenképpen folt- és sérülésmentes!
Sajnos a cseresznye könnyen romló gyümölcsnek számít, ezért fontos, hogy a hűtőszekrényben kiterítve tárold és csak közvetlenül a fogyasztás előtt mosd meg nagyon alaposan.
A cseresznye mindamellett, hogy kitűnő szomjoltó, vértisztító hatású is. Így kiválóan alkalmas a tisztítókúrákhoz, hiszen alacsony kalória-, és fehérje, illetve növényi rost tartalma nem terheli le a szervezetet. Gyulladáscsökkentő hatása nemcsak belső szerveinkre van kitűnő hatással, hanem például a pattanások megszüntetésében is szerepet játszik.
Több rejlik benne, mint gondolnánk
A cseresznyében magas az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitamin tartalom, amely immunrendszer erősítő és segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. A vitaminokon túl tartalmaz még folsavat, foszfort, kalciumot, nátriumot, kobaltot, és vasat. A cseresznye többek között erősíti az érfalakat, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, valamint természetes hormont is tartalmaz, amely segít helyreállítani a szervezet hormonháztartását.
Semmi nem vész kárba
A cseresznye azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek minden részét fel lehet használni. A szárból kiváló méregtelenítő, vízhajtó, tisztító tea készíthető, míg a magját széttörve lehet fogyasztani, de például párnát is készítenek belőle. A cseresznyemag párna alkalmas fűtésre és hűtésre is egyaránt, a sütőben melegített párna kiváló hőtartó képességének köszönhetően enyhíti az alvászavarokat, viszont a hűtőszekrényben tárolt párna alkalmas hűtőborogatásra könnyebb ficamok esetén.
A fogyókúra támogatása a gyógyszertárban
2023. június 15.
A túlsúlyosak és elhízottak fogyása nem csak az „álomalak” elérése miatt lényeges. A testtömegcsökkenés számos kórkép, köztük metabolikus, kardiovaszkuláris és mozgásszervi megbetegedések rizikóját mérsékli. A fogyókúrázók törekvései a gyógyszerészek részéről is támogatandók − az életmódtanácsok mellett bizonyos patikaszerek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebbet mutasson a mérleg.
Leszögezendő, hogy csodákra képes fogyasztó készítmény, ami a diétás szabályok követése és/vagy testmozgás nélkül fogyáshoz vezetne, nem létezik.
A következőkben bemutatjuk azokat a patikaszereket – döntően étrend-kiegészítő kategóriába sorolt készítményeket −, amik elősegíthetik a fogyókúrás programok eredményességét; és felsoroljuk azokat, amik hatékonysága nem alátámasztott (1−3).
Komplex készítmények a fogyókúrás programok támogatására
A fogyókúra alatti táplálkozás vonatkozásában a szélsőségek mind a bevitt makro- és mikrotápanyagok mennyiségét, mind azok minőségét illetően kerülendők. Hibás gyakorlat például a szénhidrátok étrendből való száműzése vagy az egyetlen típusú étel (pl. káposztaleves) kizárólagos és napokon vagy heteken át tartó fogyasztására való átállás.
A fogyókúra idején kiemelten fontos a fehérjebevitel! A fehérjékben gazdag diéta testsúlycsökkentő hatását az Európai Tanács szakemberei is elismerik állásfoglalásukban (4). Ha a bevitt energia legalább 40 százalékát fehérjék fedezik, akkor megvalósítható a zsírtömeg csökkentése és az izomtömeg megtartása; ebben feltételezhetően a proteinek metabolizmusának energiaigénye és/vagy a bélben termelődő hormonok pl. glukagonszerű peptid-1 játszanak szerepet.
Nem szabad teljesen mellőzni a szénhidrátokat sem az étrendből, ugyanis ezek elhagyása intenzív éhségérzettel, fejfájással járhat, ami könnyen a fogyókúra abbahagyásához vezethet. Ügyelni kell a megfelelő mértékű rostbevitelre, a zsírsavak, vitaminok és nyomelemek optimális összetételben való szervezetbe való bejuttatására.
Táplálkozás poszt-Covid-időszakban
2023. június 12.
A hosszú távú Covid-19-„betegség” először a közösségi támogató csoportok körében, majd később a tudományos és orvosi közösségekben vált széles körben elismertté. Ez az állapot titokzatos, mivel a Covid-19 túlélőit a betegség minden súlyossági szintjén érinti mind a fiatalabb felnőtteket, mind a gyermekeket. A táplálkozási szakemberek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a poszt-Covid-szindróma kezelésében.
Zajlanak kutatások a Covid-19 lehetséges patofiziológiájáról, a kockázati tényezőkről és kezelési lehetőségekről [1]. A SARS-CoV-2-vírusfertőzés veszélyeztethet mindenkit, aki találkozik vele (a vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed), azonban nem mindenkinél alakulnak ki súlyos, életveszélyes fertőzések [2]. A súlyos fertőzésekre fogékonyabbak az idősebb korcsoport tagjai (leginkább a 85 év felettiek) és azok, akiknél valamilyen társbetegség áll fenn (pl. cukorbetegség, légúti vagy tüdőbetegség, magas vérnyomás és egyéb, szív-ér rendszeri megbetegedések) [3].
A poszt-Covid-betegség meghatározó tünetei a fáradtság, a nehézlégzés és a fejfájás, amelyek hónapokig tartanak a fertőzés vagy kórházi elbocsátás után. A kevésbé jellemző tünetek közé tartozhatnak a kognitív károsodások, mellkasi és ízületi fájdalmak, izomfájdalmak, ízérzési és szaglászavarok, köhögés, hangulatváltozások, valamint gyomor-bél rendszeri és szívproblémák.
A koronavírus-világjárvány
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020 márciusában bejelentette a koronavírus-járvány 2019-es (Covid-19) világjárványát. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a betegség krónikus lehet. A Covid-19 kórokozója az új, súlyos akut légúti szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2). Ahogy az „A” a névben is sugallja, a légúti betegség akut. Hónapokkal később azonban a hosszabb ideig tartó Covid-19-esetek egyre nagyobb teret hódítottak a támogató csoportok közösségi felületein. Az orvosok eleinte tapasztalt kétkedése hamar változott: a hosszú távú Covid-19-et (vagy posztakut Covid-19, krónikus Covid-szindróma vagy hosszú Covid) kezdte elismerni a tudományos és orvosi közösség. Az egzakt definíció megfogalmazásáig a hosszú távú Covid-19 meghatározó tünetei a fáradtság, nehézlégzés (légszomj) és fejfájás, amely a kórházi kezelés után legalább 2-3 hónapig fennáll [4].
Covid-19
Ahogy már széles körben ismert, a fertőzés különböző klinikai tüneteket okozhat, az asymptomatikus fertőzéstől a könnyű légzőszervi megbetegedésen keresztül az életveszélyes, többszervi károsodással járó betegségig. A tüdőre gyakorolt hatások mellett egyre inkább ismert a sejtanyagcsere és a vírusfertőzés közötti kölcsönhatás, ami káros hatást gyakorol az inflammációs állapotra, a vér glükózkontrolljára és a vérnyomásra. Ugyanakkor egyre több bizonyíték van arra, hogy az elhízás és szövődményei (pl. inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség) nagymértékben kapcsolódnak a Covid-19-fertőzésre való fogékonysághoz és súlyosságához. A Covid-19-fertőzések prognózisában és gyógyulásában számos tényező játszik szerepet.
Nagyrészt az immunrendszer túlreagálása miatt következnek be a súlyos szövődmények, ami úgynevezett citokinviharhoz vezet. A citokinek az immunrendszer fertőzés ellen bevetett anyagai. A gyulladásos fehérjék fokozott termelése, ún. citokinvihar a gyakorlatban azt jelenti, hogy az immunrendszer észleli a vírust, és túlműködéssel igyekszik felvenni ellene a harcot.
Ez a fokozott reakció okozhat
– fokozott vérzést,
-véralvadást,
– hirtelen, gyorsan romló légzési elégtelenséget és
– szervkárosodásokat is, amik végzetes kimenetelűek is lehetnek, továbbá egyszerre is előfordulhatnak.
A long-Covid-, a poszt-Covid-szindróma
A poszt-Covid-, long-Covid-szindróma (vagy hosszú-Covid-szindróma) alatt azt az összetett tünetegyüttest értjük, ami a Covid-19-betegség aktív szakaszának lezajlása után hetekig vagy hónapokig fennmarad. A nagy-britanniai National Institute for Health and Care Excellence (NICE; az angliai Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium [Department of Health and Social Care] végrehajtó köztestülete) a long-Covid-szindrómát a Covid-19-betegség lezajlását követő legalább 12 hétig fennálló tünetek alapján határozza meg, bár egyes szakértők már a 8 hétnél tovább fennálló panaszokat is long-Covid-állapotnak tekintik.
A long-Covid időbeli fennállása egyes stádiumainak különféle elnevezése ismert (pl. poszt-Covid, krónikus Covid-szindróma, poszt-akut Covid-19 [5]).
A poszt-Covid-szindróma előfordulási és prevalenciaadatait nagy változatosság jellemzi.
Zabkása krémleves idénygyümölcsökkel
2023. június 02.
A vegetáriánusok kedvence, hiszen a zabkása nagyon egészséges étel és teljesen természetes összetevőket tartalmaz.
Zabkását főzünk, zabkorpából vagy korpás zabpehelyből, ugyanúgy, ahogy a tejbekása készül:
Tejet forralunk, és annyi zabpelyhet adunk hozzá, hogy laza, folyékony, krémes állagú legyen. Hígítjuk tejszínnel, turmixoljuk, és cukor (vagy édesítőszer, esetleg méz), csipet vanília, citromhéj és citromlé hozzáadásával alapot képezünk.
Bármilyen nyers gyümölcsöt hozzáadva azonnal elkészül a levesünk. A levesben nem főzzük tovább a gyömölcsöt!
Lényeges, hogy azonnal tálaljuk.
Kényeztetés mesterfokon - paradicsommal!
2023. május 28.
Nagyanyáink ősi receptjei és egy tökéletes növény a csodás bőrért, az egészségért és az izgalmas éjjelekért. Kényeztet, ápol, és szexuális kisugárzásodat a maximumra emeli!
A vitaminok szervezetünk biokatalizátorai, biológiai szerepük, hogy mint koenzimek minden sejt számára biztosítsák a normális működést. Emellett bizonyos élettani folyamatokban meghatározó szerepet töltenek be külön-külön is. Az emberi szervezet a vitaminokat nem képes szintetizálni, így azokat külső forrásból kell bejuttatni.
Az A-vitamin a szervezet hámszöveteinek épségéért felelős.
Ez a bőr, a szem és a teljes nyálkahártyarendszert érinti. Hiányakor a hámszövet megvastagszik, kiszárad és elszarusodik.
Bőrünk elszíneződik, hámlik, gyulladásra, fertőződésre hajlamossá válik. Hajunk töredezik, hullani kezd. A szem kiszáradhat... Az A-vitamin legfontosabb kozmetikai szerepét mint bőrvédő vitamin játssza.
Az elegendő napi mennyiség 0,80 mg, ez 10,2 mg karotinnal egyenértékű. Legfontosabb természetes forrása a sárgarépa, petrezselyemzöld, a sütőtök, spenót...... és a PARADICSOM.
Ki ne ismerné ezt az ízletes, piros, gömbölyded zöldséget?
Sokféle formában fogyasztjuk. Természetesen nyersen érdemes fogyasztani a fontos értékei miatt.
A paradicsom nagy mennyiségű növényi savat, esszenciális aminosavakat, nyomelemek széles skáláját tartalmazza. KAROTIN, B1, B2, C és E-vitamin tartalma jelentős. Ezen fontos vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök káros, pusztító munkájától.
Kedvelt zöldségünk fogyasztásával a szervezetünkbe jutó karotin jótékonyan befolyásolja bőrünk szépségét. Különös tekintettel az előttünk álló tavaszra, illetve a közelgő nyárra, hiszen a gyönyörű napsütéses idő kicsal bennünket a szabadba, egyre nagyobb felületet engedünk át a nap melengető, simogató sugarainak. Szép, egyenletes barnulást biztosít.
Amennyiben óvatlanok voltunk, és lesültünk, a paradicsom ekkor is segítséget nyújt. Nem csak elfogyasztva, hanem külsőleg is jótékonyan hat a napégette, érzékeny bőrre.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...323334...297