Információk, érdekességek

5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt

2023. július 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.  

Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!

A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.

Tehát valóban célszerű a „napi ötször” szabályt követni és becsempészni az étrendbe a friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Milyen lehetőségek vannak az egy-egy szem gyümölcs beiktatásán és az ebédhez fogyasztott salátán túl?


A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat

2023. július 13.

48441171 - bread.

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend – állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

A kezeletlen magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője.

A Circulation című folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek egereken vizsgálták a magas és az alacsony rezisztens keményítőt tartalmazó étrendek közötti különbséget. Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található. Nem minden keményítő szívódik fel, amit megeszünk, azaz rezisztens az emésztéssel szemben.

A kutatók megállapították, hogy az alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztók hajlamosabbak a magas vérnyomásra. A kutatók székletátültetést is végeztek mikrobák nélküli egereken, és azt találták, hogy csak azoknál alakult ki magas vérnyomás, amelyek alacsony rosttartalmú mikrobák befogadói voltak.

„Ez a tanulmány azért jelentős, mert először azonosította, hogy az étrendben lévő rost közvetlenül szabályozza a szív és az érrendszer egészségét” – hangoztatta David Kaye professzor, az ausztráliai Alfred Kórház igazgatója, a tanulmány társszerzője.  

„A tanulmány egyik páratlan felfedezése az, hogy a bél bakteriális profilja, a mikrobiom szorosan összefügg a magas vérnyomással” – tette hozzá


Az egészséget és gazdagságot hozó - Egy ősi varázsital komponensei

2023. július 08.

Az emberiség ősi itala. Finom, hűsít, vidít. Na, de egészséges-e, hizlal-e vagy sem? A sör készülését figyelemmel kísérve megtudhatjuk! Rituális élvezet nagykorúaknak.  

Az első sörök
A sör ősrégi ital. Vannak rá adatok, hogy már az ó-egyiptomiak is főztek sört. Az első ilyen, becslések szerint Kr.e. 3500-ban történt. A sör fennmaradásának egyik előnye és oka, hogy fertőtlenít, s a víz forralása miatt biztonságosabb volt fogyasztani, mint a szimplán felhúzott vizet. Az egyiptomiak söre savanykás volt, és nem tartalmazott komlót, ami a sör mai fogalmához, illetôleg a mai sör zamatához, elvárásainkhoz szorosan hozzátartozik. Komlót a sörfőzéshez csak a 12. század óta használnak. Viszont elsöprő eredménnyel.

Az alapanyagok
A sörfôzés a házi iparból nagyipari ággá fejlődött. Mai söreink két fô alapanyaga az árpamaláta és a komló. A maláta teszi sokak szerint olyan zamatossá a sört. Más formáját a malátának süteményekbe is használják, a bioélelmiszerek egyik kiváló édesítője, valóban, mesefinom íze van, érdemes kipróbálni! Ahol emellett búzamalátát vagy egyéb pótanyagot használnak, ott a sör minősége gyengébb, bár egyesek jobban kedvelik a gyengébb, kevésbé dús ízű, már-már üdítővé alakult sört.

A folyamat
Sör készítése céljából a sörárpából először is malátát kell előállítani, ezért a megtisztított árpát nagy, alul kúpos hengerekben beáztatják. A hengerekben a vizet rendszeresen cserélik közben erôs levegôáramnak teszik ki, alulról a nedves szemeket, így az nem rohad, hanem mosódik és szellőzik - sajnos a folyamat ma már egy-egy sörgyárban már nem ilyen higiénikus és precíz.

Idővel az árpa szétmetszhetővé válik, héja lehámozható, belseje közepén fehér, de a szem maga nem ázik szét teljesen. További jó egy hét alatt az árpát kicsíráztatják. A sörben mindeközben erjedési folyamatok is létrejönnek, a szó pozitív értelmében, enzimek hatására a nem oldható fehérjék és keményítő oldhatóvá válik, a benne lévő nem kevés keményítő elcukrosodik.


Házi krémtúró friss málnával

2023. július 06.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 

Nagyon finom, egyszerű és gyorsan elkészíthető finomság, igazi nyári desszert.  

Hozzávalók:
500 gramm krémes túró (nem a hagyományos szemcsés változat, műanyag tégelyben ill. vödörben kapható),
ízlés szerint porcukor és vanília aroma,
1 kis doboz natúr joghurt,
1 csomag vaníliás krémpor,
20 dkg friss málna

A túrót egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm a joghurtot, a cukrot, vanília aromát és a krémport.

Elektromos habverővel egynemű masszát keverek belőle. Frissen is tálalható, tálkákba osztva és málnával megrakva!
 
 


Mitől csokoládé és mikor „csak” édesség?

2023. július 04.

  Ha csokoládét ajándékozunk gyerekünknek, unokánknak, nem árt, ha ismerjük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a csokoládéra vonatkozó szabványát.  E szerint csak az az édesipari termék nevezhető csokoládénak, amelynek kakaótartalma minimum 35%-os, szemben a bevonómasszákkal készült édességekkel, amelyek kakaótartalma maximum 5%. A szigorú előírásoknak köszönhetően a termékek címkéje ma már biztonsággal eligazít. Az ún. táblás csokoládéknál is fontos az összetevők, adalékanyagok tanulmányozása. Egyre több helyen kapható „fair trade” csokoládé. Ez egészen biztosan a bio-kategóriába tartozó termék, amely garantáltan csak természetes, tiszta alapanyagokat tartalmaz.   Jóból is megárthat a sok! • A legtöbb családban karácsonykor kicsit lazulnak az édességfogyasztás korlátozásával kapcsolatos szabályok. Ám a szaloncukor igazi energiabomba, ezért négy-öt szemnél többet ne engedjünk fogyasztani belőle. • Konyakos meggyes, likőrös ízesítésű szaloncukrot ne adjunk se a kisebb, se a nagyobb gyereknek. • Az ún. ét/„fekete”, tehát magas (70, 85%) kakaótartalamú csokoládékból – különösen a székrekedésre hajlamos gyerekeknek – naponta ne adjunk egy-két apró kockánál többet.Ha csokoládét ajándékozunk gyerekünknek, unokánknak, nem árt, ha ismerjük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a csokoládéra vonatkozó szabványát.

E szerint csak az az édesipari termék nevezhető csokoládénak, amelynek kakaótartalma minimum 35%-os, szemben a bevonómasszákkal készült édességekkel, amelyek kakaótartalma maximum 5%. A szigorú előírásoknak köszönhetően a termékek címkéje ma már biztonsággal eligazít. Az ún. táblás csokoládéknál is fontos az összetevők, adalékanyagok tanulmányozása. Egyre több helyen kapható „fair trade” csokoládé. Ez egészen biztosan a bio-kategóriába tartozó termék, amely garantáltan csak természetes, tiszta alapanyagokat tartalmaz.

Jóból is megárthat a sok!
• A legtöbb családban karácsonykor kicsit lazulnak az édességfogyasztás korlátozásával kapcsolatos szabályok. Ám a szaloncukor igazi energiabomba, ezért négy-öt szemnél többet ne engedjünk fogyasztani belőle.
• Konyakos meggyes, likőrös ízesítésű szaloncukrot ne adjunk se a kisebb, se a nagyobb gyereknek.
• Az ún. ét/„fekete”, tehát magas (70, 85%) kakaótartalamú csokoládékból – különösen a székrekedésre hajlamos gyerekeknek – naponta ne adjunk egy-két apró kockánál többet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...303132...297