


Információk, érdekességek
5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt
2023. július 15.
Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.
Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!
A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.
Tehát valóban célszerű a „napi ötször” szabályt követni és becsempészni az étrendbe a friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Milyen lehetőségek vannak az egy-egy szem gyümölcs beiktatásán és az ebédhez fogyasztott salátán túl?
A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat
2023. július 13.
Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend – állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.
A kezeletlen magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője.
A Circulation című folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek egereken vizsgálták a magas és az alacsony rezisztens keményítőt tartalmazó étrendek közötti különbséget. Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található. Nem minden keményítő szívódik fel, amit megeszünk, azaz rezisztens az emésztéssel szemben.
A kutatók megállapították, hogy az alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztók hajlamosabbak a magas vérnyomásra. A kutatók székletátültetést is végeztek mikrobák nélküli egereken, és azt találták, hogy csak azoknál alakult ki magas vérnyomás, amelyek alacsony rosttartalmú mikrobák befogadói voltak.
„Ez a tanulmány azért jelentős, mert először azonosította, hogy az étrendben lévő rost közvetlenül szabályozza a szív és az érrendszer egészségét” – hangoztatta David Kaye professzor, az ausztráliai Alfred Kórház igazgatója, a tanulmány társszerzője.
„A tanulmány egyik páratlan felfedezése az, hogy a bél bakteriális profilja, a mikrobiom szorosan összefügg a magas vérnyomással” – tette hozzá
Az egészséget és gazdagságot hozó - Egy ősi varázsital komponensei
2023. július 08.
Az emberiség ősi itala. Finom, hűsít, vidít. Na, de egészséges-e, hizlal-e vagy sem? A sör készülését figyelemmel kísérve megtudhatjuk! Rituális élvezet nagykorúaknak.
Az első sörök
A sör ősrégi ital. Vannak rá adatok, hogy már az ó-egyiptomiak is főztek sört. Az első ilyen, becslések szerint Kr.e. 3500-ban történt. A sör fennmaradásának egyik előnye és oka, hogy fertőtlenít, s a víz forralása miatt biztonságosabb volt fogyasztani, mint a szimplán felhúzott vizet. Az egyiptomiak söre savanykás volt, és nem tartalmazott komlót, ami a sör mai fogalmához, illetôleg a mai sör zamatához, elvárásainkhoz szorosan hozzátartozik. Komlót a sörfőzéshez csak a 12. század óta használnak. Viszont elsöprő eredménnyel.
Az alapanyagok
A sörfôzés a házi iparból nagyipari ággá fejlődött. Mai söreink két fô alapanyaga az árpamaláta és a komló. A maláta teszi sokak szerint olyan zamatossá a sört. Más formáját a malátának süteményekbe is használják, a bioélelmiszerek egyik kiváló édesítője, valóban, mesefinom íze van, érdemes kipróbálni! Ahol emellett búzamalátát vagy egyéb pótanyagot használnak, ott a sör minősége gyengébb, bár egyesek jobban kedvelik a gyengébb, kevésbé dús ízű, már-már üdítővé alakult sört.
A folyamat
Sör készítése céljából a sörárpából először is malátát kell előállítani, ezért a megtisztított árpát nagy, alul kúpos hengerekben beáztatják. A hengerekben a vizet rendszeresen cserélik közben erôs levegôáramnak teszik ki, alulról a nedves szemeket, így az nem rohad, hanem mosódik és szellőzik - sajnos a folyamat ma már egy-egy sörgyárban már nem ilyen higiénikus és precíz.
Idővel az árpa szétmetszhetővé válik, héja lehámozható, belseje közepén fehér, de a szem maga nem ázik szét teljesen. További jó egy hét alatt az árpát kicsíráztatják. A sörben mindeközben erjedési folyamatok is létrejönnek, a szó pozitív értelmében, enzimek hatására a nem oldható fehérjék és keményítő oldhatóvá válik, a benne lévő nem kevés keményítő elcukrosodik.
Házi krémtúró friss málnával
2023. július 06.
Nagyon finom, egyszerű és gyorsan elkészíthető finomság, igazi nyári desszert.
Hozzávalók:
500 gramm krémes túró (nem a hagyományos szemcsés változat, műanyag tégelyben ill. vödörben kapható),
ízlés szerint porcukor és vanília aroma,
1 kis doboz natúr joghurt,
1 csomag vaníliás krémpor,
20 dkg friss málna
A túrót egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm a joghurtot, a cukrot, vanília aromát és a krémport.
Elektromos habverővel egynemű masszát keverek belőle. Frissen is tálalható, tálkákba osztva és málnával megrakva!
Mitől csokoládé és mikor „csak” édesség?
2023. július 04.

E szerint csak az az édesipari termék nevezhető csokoládénak, amelynek kakaótartalma minimum 35%-os, szemben a bevonómasszákkal készült édességekkel, amelyek kakaótartalma maximum 5%. A szigorú előírásoknak köszönhetően a termékek címkéje ma már biztonsággal eligazít. Az ún. táblás csokoládéknál is fontos az összetevők, adalékanyagok tanulmányozása. Egyre több helyen kapható „fair trade” csokoládé. Ez egészen biztosan a bio-kategóriába tartozó termék, amely garantáltan csak természetes, tiszta alapanyagokat tartalmaz.
Jóból is megárthat a sok!
• A legtöbb családban karácsonykor kicsit lazulnak az édességfogyasztás korlátozásával kapcsolatos szabályok. Ám a szaloncukor igazi energiabomba, ezért négy-öt szemnél többet ne engedjünk fogyasztani belőle.
• Konyakos meggyes, likőrös ízesítésű szaloncukrot ne adjunk se a kisebb, se a nagyobb gyereknek.
• Az ún. ét/„fekete”, tehát magas (70, 85%) kakaótartalamú csokoládékból – különösen a székrekedésre hajlamos gyerekeknek – naponta ne adjunk egy-két apró kockánál többet.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...303132...297