Információk, érdekességek

Táplálkozási megoldások 2007-re

2007. február 05.

Rendszerint kipihenten, jó formában kezdjük az új évet, és úgy érezzük, készen állunk az újabb kihívásokra. Ezek között az elsõk közt szerepelhet, hogy elhatározzuk: leadunk néhány kilót a testsúlyunkból, mellyel természetesen soha nem vagyunk megelégedve... 


De ezentúl másképp lesz - vélekedünk. Ahhoz, hogy végre valóra váljon a karcsú alak célja körül lebegõ álmunk, nem szabad ingadozunk, hanem szilárd elhatározással a lelkünkben kell változtatnunk táplálkozási szokásainkon. Hogy melyik utat válasszuk a sok-sok létezõ megoldás közül, milyen alapelveket kövessünk? Ehhez adunk tanácsokat az alábbiakban...


Az új táplálékpiramis kiváló segítséget nyújt a megfelelõ táplálkozáshoz

2007. február 03.

A dietetikusok szerint az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériumának új "táplálék-piramisa", amit MyPyramid becenévvel láttak el, segít kicsiknek és nagyoknak az egészséges táplálkozás megértésében és elfogadásában.


Az új piramis hat függõleges oszlopból áll (szemben a régebbi vízszintes felosztással), amik különbözõ színûek, a különbözõ tápanyag típusoknak megfelelõen. A narancsszín a gabonaféléket, a zöld a zöldségeket, a vörös a gyümölcsöket, a kék a tejtermékeket, a lila a húsféléket és a hüvelyeseket, a sárga pedig az olajokat jelöli. A piramis mellett végig egy lépcsõsort mászó embert látni, a lépcsõsor tetején azzal a felirattal, hogy 'lépcsõk az egészséges önmagadért'. Ezzel is próbálják ösztönözni az embereket a fizikai aktivitásra.


Magvas gondolatok

2007. február 02.

A különféle civilizációk kialakulásához gabonafajtákat is tudunk társítani. Ilyen módon, ahogy Amerikában a kukorica képezte a mindennapos táplálék alapját, úgy Európában a búza, tönkölybúza és rozs, Közel-Keleten és Egyiptomban az árpa, Afrikában a köles, Ázsiában a rizs. Az egyetlen jelentõs különbség, hogy egészen a múlt századig fölhasználták a teljes magot.
 

Mindenhol azt halljuk, hogy teljes õrlésû kenyereket kellene ennünk. Azt próbáltuk felfedezni, hogy MIT, MIÉRT és HOGYAN.


Daganatos beteggé esszük magunkat, ha mikrót használunk?

2007. január 31.

A második világháború vége felé egy amerikai mérnök mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett a munkával, és amikor megfogta a kenyeret, hogy falatozzon belõle.


Meglepõdött, hogy az étel forró, de nem értette, mitõl. Csak késõbb jött rá, hogy az árnyékolás nem védte a szendvicsét, így azt a mikrohullám melegíthette át. Ekkor született meg az ötlet, hogy ezzel a módszerrel más ételek is hõkezelhetõk. Megoldották, hogy az egészségre ártalmas sugárzás ne jusson ki a szerkezetbõl, s hogy az étel minden oldalról egyenletesen kapjon a mikrohullámból. Így indult a mikrohullámú sütõ napjainkig is tartó karrierje 1946-ban.


Szereti a sós ételeket? - alacsony vér-nátrium szinttel született!

2007. január 27.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azok, akik sós ételek után vágyakoznak, elképzelhetõ, hogy koraszülöttek voltak és alacsony vér-nátrium szinttel jöttek a világra. Ez a fajta 'kívánósság' azonban sajnos az elhízás szempontjából is komoly kockázati tényezõ.


Izraeli kutatók 41 koraszülött gyermeket vizsgáltak és megállapították, hogy minél alacsonyabb a vér-nátrium szintje valakinek a születéskor, annál több nátriumot (sót) fogyaszt 8 és 15 éves kora között. Az alacsony nátrium szinttel született gyermekek súlya korai gyermekkorban vagy korai kamaszkorban 30%-kal nagyobb volt, mint a korosztályuk átlaga. A kutatók megállapították, hogy a születéskor mért nagyon alacsony nátrium szint hosszútávon fokozott nátrium bevitelhez vezethet, amely a túlsúly kialakulásában rizikó faktorként szerepel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...272273274...288